Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Útulňa Andrejcová s hospodárom

Diskusná téma K článku: Útulňa Andrejcová s hospodárom

Známa útulňa na hrebeni Nízkych Tatier po deviatich rokoch znova prechádza rekonštrukciou. Jednoduchý drevený zrub, ktorý ponúka prístrešie pocestným už niekoľko desaťročí, sa nachádza na východnom hrebeni Nízkych Tatier, nad horehronskou obcou Pohorelá, len asi tri hodiny chôdze hrebeňom z Kráľovej hole.

Muska

Držím palce! Určite prídem pozrieť.

Zdenči

Určite je to dobrý krok. Keď to nemalo pána, tak to tam aj tak vyzeralo.

Andrejcová

POLIEVKY A INÉ TEPLÉ JEDLÁ NEPREDÁVAME !!!
vzhľadom na to, že sme v útulni okrem komína ,piecky a strechy zrekonštruovali ako prvé aj "kuchyňu", ju SAMOZREJME využívame na VARENIE. Počas zveľaďovania útulne sú brigádnici aj hladní.
NAVARENÉ VŠAK NEPREDÁVAME!!! Každý kto pomôže pri zveľaďovaní útulne si zaslúži niečo pod zub. Po slovensky to neznamená ZA DOBROTU NA ŽOBROTU ale, BEZ PRÁCE NIE SÚ KOLÁČE... KAŽDÁ POMOC VÍTANÁ :) ĎAKUJEME

Axel

Tak toto bude prva utulna, kde sa za jedlo nebude platit peniazmi ale pracou...

A nechapem, preco tolko vykricnikov a velkych pismen, ked ste sami pred dvoma tyzdnami na svoj web napisali, citujem:
ÚTULŇA ANDREJCOVÁ JE PRE HREBEŇOVKÁROV AKO UŠITÁ.
možnosti: výdatný prameň, strecha nad hlavou (priebežne opravujeme), funkčná piecka, ohnisko, postavenie stanu, suché WC(plánovaná rekonštrukcia),lekárnička, malé OBČERSTVENIE!!! (pivo,polievka atď.)

Upozornujem najme na to slovo polievka, ktora je vraj v ponuke. Ak to tak nie je a pocestny si ma navarit sam a k zakupeniu dostane len to pivo (???), tak OK, ale slo to napisat aj slusnejsie a hlavne sa netvarit, ze vitany a najedeny je tam len ten, co nieco prisiel urobit. Lebo taky pocit som ja nadobudol a neverim, ze som bol jediny...
Za zveladovanie utulne dakujem, no netreba sa nechat sebaklamat spasitelskym komplexom.

Az doslo pocas prevadzky k nejakemu incidentu, ktory si tento status vyziadal, o com som presvedceny, tak to slo rozhodne napisat aj inak, aby sme to aj my, menej chapavi, dokazali spravne interpretovat.

Andrejcová

Áno, zle som sa asi vyjadril, nevadí, vysvetlím...samozrejme to nebude a nie je ako v uránovej bani, že si odrobíš (po náročnej túre) pár hodín, a za odmenu dostaneš polievku. Myslím že som nenapísal nič neslušné, posledné dve porekadlá hovoria o tom že ľudia dobrej vôle sa môžu aj zodrať aby turistom spríjemnili náročný prechod, no vždy sa nájde niekto,komu sa náš spôsob nepáči. Nechceme aby sa pozitívne činy obrátili proti nám, kedže začíname ,veľa veci sa improvizuje... takže uzavriem to takto: POLIEVKU NEPREDáVAME,ALE KEĎ MáME, RADI VÁS POHOSTÍME. ďakujem za pochopenie...

PaliT

Ospravedlňujem sa, ale asi som dajako málo chápavý. Treba si teda nosiť do Andrejcovej svoju stravu a nepočítať s možnosťou kúpiť si večeru, raňajky, horalky na cestu, alebo budú takéto vymoženosti štandardom?

Endemit

Ja sa ospravedlňujem že som aj napriek našej Fejsovej komunikácii nepochopil ako to celé je. 1.) majetkové vzťahy, komu to patrí, v akom vzťahu ste Vy k tomu objektu?
2.) aká je Vaša predstava fungovania a vízia do budúcna? Je alebo bude tam vždy hospodár .... Večierka o 22:00 a tak...?
Vďaka za odpoveď

Andrejcová

pre Paliho T: počas leta (99% času)je v útulni personál, ktorý sa stará a poriadok a spokojnosť turistov. Radi vás pohostíme pivom (plechovka), kofolou (fľaška) či horalkou a pod. Rekonštrukcia prebieha od mája tohto roka, takže je pochopiteľné že z obmedzenými zdrojmi aké máme nie je možne za pár mesiacov vytvoriť "prevádzku" so všetkým čo k tomu patrí. Niekomu stačí aj takéto "obmedzené" pohostenie. Zhrnutie: áno, treba si na výlet na Andrejcovú doniesť vlastné jedlo, naše pohostenie je obmedzené :)vymoženosti typu raňajky, večera sú v procese úvah.
pre endemita: 1)vlastník:Horská Služba, vzťah: vlastník-nájomca,2)fungovať by sme chceli sezónne,útulňa je ale samozrejme otvorená NONSTOP, a ZADARMO.vízia je skultúrniť turistiku v NP,poskytnúť turistovi minimálne štandard a bezpečie, ktorý si počas prechodu zaslúži. Večierka nie je :) viac otázok nám kľudne zasielajte na fejsbuk/andrejcova resp. marek_suri25@yahoo.es ... ďakujeme

Nickusha

Akoze pardon,ale nechapem potom naco je tam obsluha?pivo a kofolu(plechovka) a horalku si viem priniest aj sama...rovnako aj nechapem ten ton,ja pouzivam velke pismena a tri vykricniky ked je niekto dementny a nechape co mu hovorim ani na treti krat.ked je majetkovy vztah vlastnik-najomca,co z toho mate ze tam ste????ostatne chaty kde si turista zaplati za noclah a stravu ama aj sluzby chapem,ale toto????

Marcel.c

Tiež mi nie je jasné, z čoho chcú vlastne nájomcovia financovať prevádzku, ak nebudú vyberať za nocľah a ani predávať jedlo a nápoje.

Endemit

Marcel.c Marek písal že pivo Kofolu horalky a pod. Predávať budú!
Takže z toho+ vlastné zdroje+ príspevky od ľudí to majú financovať, tak som to pochopil ja.
nickusha, chalani to myslia dobre, oni chceli podľa mňa hlavne Andrejcovú trochu vymakať kedže tam asi pravidelne chodili aj pred tým.
napr. Štyri nity- salaš pod suchým vrchom.
Ak to ale majú v nájme zobrali tým na seba aj kus hmotnej aj morálnej zodpovednosti čo by som na ich mieste nepodceňoval.

John.sp

Ahojte.
Z piatka na sobotu by sme chceli na Andrejcovej prespať v rámci hrebeňovky. Zmenilo sa niečo okrem toho že pribudol hospodár?

Andrejcová

všetko čo sa zmenilo, sa snažíme dávať na fejsbuk, v podstate sa nezmenilo veľa, normálne prídeš, vyspíš sa a pokračuješ ďalej, len je tam možno trochu príjemnejšie ako doteraz- posúďte sami :) ... myslím že toto je diskusia o útulni, a nie o výkričníkoch či tónoch ... a pre tých ktorí stále nepochopili čo a prečo chceme na Andrejcovej robiť, radím nech sa prídu hore pozrieť... zistíte, že hory nie sú o peniazoch,zveľaďujeme s veľkou podporou dobrých ľudí,ktorí nechcú za robotu zaplatiť, ale samozrejme bez peňazí to nejde. Útulňa potrebovala nutne opravu väčšieho rozsahu, dávame do toho naše financie, aj skromné zárobky, a vieme že to je stratový biznis... čo je však hlavné, záleží nám aby sa pútnik cítil lepšie ako do teraz, možno to pre niekoho znie smiešne, ale na horách sú hodnotnejšie veci ako peniaze . A keď si viete vyniesť plechovku piva či kofoly,super, hrebeňovkári na 4 či 30-dňovom prechode cestou hrdinou SNP uvažujú trochu inak :) dúfam že som zase nikoho neurazil, a dúfam že sa stretneme na holi :) PS: útulňa Andrejcová nie je horská chata.

PaliT

Držím palce. Vlani sme s mojou žienkou spali na Andrejcovej a mali sme tak rozpačité dojmy, že druhý krát už som zvažoval zobrať na hrebeňovku skôr stan. Bezprizorná útulňa, bordel, jednoducho to bolo sklamanie.

Ak sa to dostane do kompetentných rúk, tak to veci iba pomôže. Nebude to ľahké, ale idealizmus dokáže divy.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum