Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Opaľovací krém Daylong Extreme 50+ gél

Diskusná téma K článku: Opaľovací krém Daylong Extreme 50+ gél

Hoci mám celkom priaznivý fototyp, keď idem do hôr, používam ochranný krém s vysokým faktorom. Chcem taký, s ktorým sa namažem ráno pred odchodom na túru a zvyšok dňa nemusím nič riešiť. Krém pri potení nesmie z pokožky vytekať a nesmie zanechávať mastný pocit, lebo moja pokožka je sama o sebe dosť mastná. Doteraz som používal Piz Buin, ktorý je u nás ťažšie dostupný a kupoval som ho v Rakúsku. Vyskúšal som preto novinku od Daylongu v gélovej forme.

Gugol

Som fototyp 2-3 a nepouzivam nic. Chodime aj s detmi vela von, obleceni co najmenej, takze sa opalujeme postupne hned od jari a v juni uz mozeme ist aj na cely den na hory ci na kupalisko a nespalime sa. Krem na horach som vyskusal raz a skoro ma odniesla HZS - mal som pocit, akoby sa mi koza fritovala pod tou vrstvou kremu, strasne som sa zacal potit a nakoniec odpadol.

Peter61

trosku zapolemizujem s Lubom:
prve dve vety clanku + "Nepáči sa mi : niekomu môže prekážať, že sa takmer vôbec neopáli". Malo by to prekazat kazdemu, co nema alergiu a pod.

Tlak kozmetickych firuem a obava lekarov z rakoviny koze zatlacili do uzadia, ze opalovanie nie je esteticka zalezitiost, ale je zdraviu prospesne (vid.D ma spustu uloh, v zime jeho deficit sposobuje nedostatok slnecneho ziarenia.)

Takze:
fototyp napr.takto: daylong.sk/…/urcenie-fototypu…

  • ocakavana davka, napr. shmu.sk/sk/?page=73, odraz od snehu a pod.
  • som prvykrat v sezone na slnku ? mam "biele plochy" na kozi, ("ponozky", "trenky", remienky na sandaloch, hrivu cerstvo ostrihanu na jezka etc.), resp.iny "hendikep" = Ca koze v rodinnej anamneze, alergiu etc .?
    Vyberiem si adekvatny SPF, namazem podla navodu a po poteni/suchani satkou, ciapkou etc. premazem este raz.

Ak som sa namazal napriklad v letnej Fatre SPF 50 a vydrzalo mi to od rana do vecera, znaci to, ze 50 je na mna privela, lebo:
daco som cez den vypotil/zosuchal a aj tak mi to "stacilo". Ziadne zacervenania, spaleniny. Teda zbytok tela mal byt namazany iba napr.15, aby som trocha vit.D dodal telu. Nos, celo, krk, ruky mali byt pocas dna "domazane" tiez tou napr.15.

Aby bolo jasne, som 3, nie som proti /Daylongu/ SPF 50 etc. Sami sme rozdavali na kurzoch VhT vzorky Daylong™ extreme SPF 50+ lócio, ale na ladovec a pod., nie na hubarcenie v lese.

Merhorn

cital som peto,ze vitaminu d trva az 48hodin kym sa transportuje do krvy. preto udajne clovek ak sa oplachne clovek po opalovani,resp. expozicii na slnku,len minimum Dcka ziska.
ja sa natieram ak tym kokosom, resp. minimalnym faktorom-6 az 15 napr. jednak ako som pisal v lete sa nespalim uz vobec a teda az tak to nepotrebujem.

Peter61

Merhorn, vrátil si sa k podstate veci:
Fototyp, očakávaná expozícia UV, opálenie.
Opálenie nie je len estetická záležitosť, ovplyvňuje napr. aj metabolizmus kostí cez syntézu vit. D.
Napr. nižšia incidencia fraktúr krčka femuru v Stredomorí sa pripisuje nielen mechanickým faktorom (bleduľky Stredoeurópanky ich majú dlhšie), ale aj vyššej hustote kostí vďaka syntéze vit.D v koži.

Takže nemá zmysel mazať sa privysokým SPF.

Merhorn

Podla zjednodusenych testov na webe som fototyp 4, som na tom relativne dobre... :)

Rado

My sme po rôznych pokusoch narazili na Garnier Ambre Solaire, "High 30" s mechanickým rozprašovačom. Máme ho už niekoľko rokov a funguje stále výborne, míňa sa pomaličky. Neviem aký som fototyp (hnedé vlasy, modré oči) ale na letných túrach ma bez natretia zvykne slušne spáliť (tvár, krk, lýtka, ramená) a raz som skončil na tvári (hlavne na nose) dokonca s popáleninovými pľuzgiermi ktoré sa hojili týždeň-dva, pritom sa mi vtedy ani nezdalo také ostré slnko.

Jediné na čo si pri tomto Garnieri treba dávať väčší pozor je rovnomerné natretie. Doceňujem na ňom tiež to nie je mastný a stačí sa mi na celodennú túru natrieť ráno. Pri tejto 30-tke človeka prakticky vôbec neopáli (iba celý deň na ostrom slnku trošku) takže sme tento rok dokúpili aj "Medium 20" s normálnym aplikátorom.

Merhorn

Lubo, preco slana voda?
jj olivovy olej je hodne mastny, pouzil som ho raz na masaz, miesto masazneho oleja a never more... :)

Peter61

Dakedy sa používal cinkvajs : masť so zinkovou bielou. Kuknite na staré foto z Himalájí.

Predlžuje sa ľudský život, zlepšuje sa diagnostika, liečba aj prevencia. Rozširujú sa konšpiračné teórie ...

Peto z BB

Mam rovnaku skusenost ako Lubo, t.j. ze nevyhodou "chorvatskeho stylu", kt. odporuca aj "lekar 3" (pardon Peter61 :), je aj ten pocit kurata na pekaci. A co je horsie, pri nie uplne dokonalom natreti a pretierani (t.j. neujde ani mililiter naviac oproti pre bezpecnost potrebnej min. davke, co pri oliv. oleji je bezne), je riziko stekania "zmesi" do oci, ich nasledne stipanie, podvedome neustale zatvaranie/zmurkanie, a teda nemoznost kochat sa vyhladmi a pod. Na Chopku som to ozelel, ale napr. v NOR by ma od zlosti porazilo. Az si spravne domyslam, cim mastnejsia koza, tym je tento zly efekt este horsi.

Typ nemastneho, akoby supinateho detskeho opal. kremu vys. faktoru, som spoznal len nahodou. Kupil som len kvoli zlave z 8 na 2 eura (kvoli konciacej zaruke, DM, detsky krem f.30). Ten biely tenky "film", co po natreti vo vacsej ci mensej miere zostane viditelny, je na tvari dospeleho cloveka dost smiesny, obzvlast niekde pri tajchu v Stiavnici :). Ale ist na turu v zahranici nad hranicu lesa, pri predpovedi azura, tak urcite uprednostnim takyto krem aj za cenu imidzu pantomimika :), a nie "bezchemicky chorvatsky variant" s rizikom ze si to neuzijem kvoli stipaniu oci a pocitu ze akoby som z pekaca vyliezol.

Nechcem sa nejako dotknut dovolenkarov v komercnych primorskych rezortoch, lebo taki tu tu necitaju, ale to zbytocne vyhadzovanie penazi v 99 % pripadov je typicke pre takychto. A naopak, to 1 % kedy ma zmysel dat 10 eur za male mnozstvo kremu je podla toho co viem presne takato kombinacia aj 1. dietata ci dospeleho s koznym problemom, aj 2. celodenneho pecenia z dovodu ze ide o VHT a nie plavanie, aj 3. ide napr. o krasu nar. parku kde vsetok volny cas je vhodne venovat kochaniu sa meniacimi sa vyhladmi (kt. uvidime raz za zivot), a nie pretieraniu sa kremom, a aj 4. predpoved hlasi azuro.

Zaujimave by bolo napr. prejst si chem. zlozenim drahych kremov a porovnat s tymi najlacnejsimi (DM, Lidl a pod.). Az by sa nahodou na toto podujal nejaky farmaceur ci vystudovany chemik, zistil rozdiely v pouzitej chemii, a vedel o studiach ich roznej problematickosti, tak vopred velka vdaka za link. Statistiky rakoviny koze udajne dost stupaju, ale tipujem ze za to nemozu az tak opal. kremy, ako ten kvazi moderny trend chodit tri rocne obdobia do solarii, a v lete si dat este ten krem s tou chemiou co sposobuje zhnednutie - kdesi som cital, ze rakovinu podporuje prave ta chemia sluziaca na to aby sa koza hned opalila, ale nie ta co sluzi na opacny efekt.

Putzig

Este nieco na zamyslenie: v poslednych rokoch pocuvame z kazdej strany, ako je to z problemami koze a rakovinou stale horsie a horsie. Stale je evidovanych viac a viac pripadov poskodenia koze sposobenych prave slnecnym ziarenim. Obhajuje sa to hlavne tym, ze Slnko je proste silnejsie a ozonova vrstva je tensia. Ale co ked je to prave tym, ze clovek pouziva stale viac a viac chemie (ci uz na zaklade tychto sprav, alebo reklamy), na cokolvek. Ved sila Slnka je "obrovska", a dokaze za velmi kratky cas zmenit takmer akukolvek chemicku latku...

Putzig

Vyskusal som viacere renomovane znacky a kremy dostupne napr. len v lekarnach a jedine co mi nerobilo problemy na Slnku je to, ked som nebol nakremovany a proste som sa chranil len mechanicky (teda oblecenim). Na druhej strane naposledy ked sme boli na mensej ture v okoli Tr.Teplic, ked cely den palilo Slnko (cca 30°C) a siel som prevazne po Slnku (len v tricku) krk mi zcervenal ale nic viac... proste to na druhy den preslo. Keby som pouzil krem, tak este teraz riesim pluzgiere a chrasty (ako uvadza PaliT).
Jjano: ja netvrdim, ze to s tou "rakovinotvornostou" je u kazdeho kremu tak, len som v podstate tlmocil, co mi povedala kozna lekarka - ze sa posobenim slnka mozu zmenit na skodlive. Okrem toho vsetci vieme, ze normy/kriteria su robene tak, aby vyhovovali vzdy nejakemu ucelu, nehovoriac o tom, ze akekolvek testy su robene vzdy len na nejakej vzorke...a teda nie vzdy musia byt objektivne...Moj nazor je, ze akakolvke telu nie vlastna chemia je skodliva a moje skusenosti to potvrdzuju...

PaliT

Mám niečo ako alergiu na slnko na predlaktiach - spálim sa až do popálenín 2 stupňa s pľuzgiermi a krvavými chrastami, ale v dlhom rukáve mi je teplo, teda krémovať sa pri dlhšej expozícii je nutnosť. Jeden rok mi Daylong nesadol a spustil dajakú alergiu, tak som odvtedy používal Alverde. Funguje, ale úplne sa nevsiakne a zamastí sa všetko, čoho sa dotknem. :(
Tento rok som teda opäť skúsil klasický Daylong 30 a všetko zafungovalo perfektne.

Peter61

Gyus :

parafrazovane info od koznych lekarov 6.8.2014 09:44 a 19:30 povazujem za nezmysly.

btw. zakladne veci :
fototyp, intenzita ziarenia, PF. A okrem toho treba na horach chranit pokozku aj pred inymi vplyvmi (napr. chlad)

pri vylete na Du4spitze - Walllis sme mali v ramci posadky jedneho osobneho MV rozptyl 3-4 fototypov ( pre KarolaM : PTR sa nenatieral), takze od sunblockov PF 50 po ziadne dejlongy.
Co sa tyka Lubom spominanych Chorvatov : ano, su ine fototypy. Aj nas PTR ma mediteranske korene a smeje sa z nas, co sa mazeme :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma