Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Katarínka

Diskusná téma K fotke: Katarínka

Ruiny kostola. V dnešný skôr letný ako jesenný deň sa to tam hemžilo nielen ľuďmi, ale najmä rojmi lienok takých druhov a farieb, aké som v živote nevidel Doteraz som považoval lienku za milý a príjemný hmyz. No po tomto víkende mením názor.

Zdenči

Už som aj ja čítal, že to nie sú naše pôvodné lienky, ale dovezené ázijské, ktoré vraj mali účinnejšie likvidovať vošky. No teraz likvidujú aj naše pôvodné lienky...

Vladimir50

Priatelia tie lienky nemá na svedomí oteplenie, ale "hnusní americkí imperialisti".
Tí nám sem totiž po pásavke zemiakovej nasadili ďalšieho chrobáka a síce Lienku východnu. Lienka východná sa na Slovensku prvýkrát objavila v roku 2005. V tomto roku sa jej výskyt dramaticky zvýšil aj vďaka minuloročnej teplej zime. Ide o nepôvodný invazívny hmyz, ktorý sa rýchlo šíri a spôsobuje problémy v USA v Južnej Amerike aj v Európe. Pochádza síce z Ázie, ale k nám sa dostala z USA, kde bola v druhej polovici 20. storočia vysadená ako biologická ochrana´proti voškám. Na prelome tisícročí sa dostala ako biologická ochrana aj do Európy napriek tomu, že s ňou už vtedy boli problémy aj v USA.
Takže tak priatelia. Veľké problémy s ním majú napríklad vinári v Kalifornii. Kto by chcel o tejto lienke vedieť viac kúpte si decembrový Quark, bude tam o týchto lienkach veľký článok.

Daulagiri

Ja som práveže tento úkaz vyrojenia lienok zažil v októbri už viackrát. Ale len dole v civilizácií. Pravdepodobne na to má vplyv výrazné jesenné oteplenie.

Vladimir Popluhar

Ked som sa zastavil na vydýchanie sa pod Vápennou, pozriem na nohavice a mal som na nich usadených minimálne dvadsať lienok. Tak také niečo som veru ešte nezažil v tomto období a vlastne ani nikdy.

Zdenči

Vraj keď je veľa lienok na jeseň, bude tuhá zima...uvidíme

Meky

My ich máme aj doma na balkóne :(

Alexander

A veru aj na Humenskom Sokoli v nedeľu, a to tam som bol už "dosťkrát", ale takú inváziu ako teraz som ešte nezažil.

Bazin

no fakt presne take cuda boli aj na Plaveckom hrade.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Ako na Marse Tak tento deň si pamätám. Podobné sklamanie z výhľadov som zažil na Veľkom Gríči. Napriek slnečnej predpovedi z výhľadov nezostalo skoro nič. 😉

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky