Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Bežkári malokarpatskí

Diskusná téma K článku: Bežkári malokarpatskí

Malé Karpaty sa ponukou svojich bežkárskych trás určite vyrovnajú aj Kremnickým vrchom. To nehovorím len preto, že posledných 30 rokov žijem v Bratislave, ale najmä preto, že obstojne poznám aj ostatné bežkárske lokality na Slovensku. V porovnaní s terénmi okolo Skalky však Malé Karpaty majú jednu veľkú nevýhodu – nízku nadmorskú výšku a s tým súvisiaci nedostatok snehu v teplých zimách.

Vladimir50

Bežkar: Igor ďakujem za užitočné doplňujúce informácie k článku.
Posledné dva víkendy som absolvoval časť trasy "Klasika Baba - Rača" najprv v okolí Bieleho kríža o týždeň s baby na Somára a mám pocit, že sa začínajú meniť návyky malokarpatských bežkárov a táto klasická trasa medzi Račou a Babou už nie je taká frekventovaná a aj menej príťažlivá pre bežkárov ako v minulosti. Ale je to prirodzené. Na Pezinskej Babe sú v posledných rokoch kvalitné 3 a 5 kilometrové upravované okruhy, ktoré sú aj krajinársky celkom pekné a pribúdajú strojovo upravované výhonky tejto trasy z Baby ďalej, napríklad cez Konské hlavy a kúsok ďalej po červenej. Zdá sa mi tiež, že stopa na našej starej klasike je ďaleko viac zničená pešiakmi ako to bývalo v minulosti a najmä v strednej časti - traverz okolo Somára - pribudli aj motorizovaní ničitelia stopy. Pred týždňom ju pred týždňom ju na dlhom úseku zničili štyria chalani na motorkách a tento víkend sa objavilo hlásenie na portáli. Nabežky.sk toto: Zvážnica okolo Somára totálne znehodnotená autami, link: nabezky.sk/node/13084. Baba Rača ostáva klasikou a ak sa v budúcnosti podarí zabezpečiť jeje strojovú úpravu po celej trase, s radosťou sa na ňu vrátia aj bežkári. si myslím...

Bežkár

Musím zareagovať aj keď som si článok prečítal až teraz. Aj ja mám pocit, že som trasu Baba-Biely Kríž šiel tisíckrát - v MK nemá konkurenciu. Sneh sa tu drží, keď už dole pomaly kvitnú fialky. Keď zídem do Rače miestni na mňa občas začudovane pokukujú, že na čom som sa to mohol bežkovať. U Zajacov je klasická bežkárska krčma, kde je zvyčajné zakončenie túry - niektorí oslavujú aj jej začatie v Chate pod Korenným vrchom, alebo sa po ceste zastavia aj v chate na Bielom Kríži. Príjemná je aj variant trasy cez Košarisko so zastávkou v chate Zabudnutý kút.

Vladimir50

Sobi: Pre Teba bude asi najlepšie ísť si zabežkovať na okruhy na Pezinskú Babu.

Jedna informácia z trasy Baba - Rača pre tých čo sa chcú spúšťať do Rače okolo Haluzického pomníku, včera (3.2.) spodnú časť tejto trasy prešiel nejaký terénny automobil, samozrejme stopa je zlikvidovaná, dajte si pozor.

Sobi

hmm. nedalo sa tam skrátka bežkovať :-( bolo tam veeľmi veľa detí, rodičov, saní. Našla som dokonca jednu stopu - ale tá bola zničená. Skrátka žiadna ohľaduplnosť. :-( takže nemalo to tam zmysel.

Vladimir50

Sobi: Vidím, že kolegovia (Mišo aj Soňa) Ti už kvalifikovane odpovedali. Ten úsek z Bieleho kríža do Rače je dolu kopcom a pri najhoršom sa to naozaj dá zísť pešo dole po asfaltke.

Tiež by ma však zaujímalo aké problémy si mala v tých Smoleniciach? Vieš na bežkách je nádherné aj to, že problémov pri nich môže byť veľa, napríklad:

  • s počasím,
  • s mazaním,
  • s terénom
  • s neprešlapanou stopou,
  • s prešlapanou stopou,
  • s lyžami,
  • s lYžiarskou technikou
  • sám so sebou.
    Akého druhu boli tie Tvoje? Navyše keď píšeš, že si začiatočník a bola si tam sama. Nádherné na bežkách je aj to, keď všetky tieto problémy vyriešiš a to občas chce partiu. A tá býva medzi bežkármi fantastická.
Tidoj

Mňa začalo zaujímať, prečo tie Smolenice už "nikdy v živote".
Ak môžeš, Sobi, napíš niečo - ak to bolo niečo veľmi vážne, budeme informovaní, a ak to nebolo až také vážne, aspoň si prečítame nejaké trampoty, ktoré sa pri mnohých výletoch prihodia, ale po istom čase sú celkom úsmevné (teda aspoň ja mám tú skúsenosť).

Sona

Na bezkach do Race od Bieleho kriza sa nejde cely cas po modrej, ale tu sa odbaca na bezkarsku trasu po zvaznici okolo Haluzickeho pomnika: mapy.hiking.sk/?x=17.14406…
Na stromoch je aj prastare znacenie s bezkarom, uz dost tazko viditelne. Tu je strma len uplne posledna cast uz takmer nad parkoviskom.

MisoB

Čo si pamätám, z Bieleho kríža do Rače po modrej je to relatívne strmé a vyšmýkané, navyše slalom pomedzi stromy - takže pre začiatočníka nie príliš vhodné. S bežkami na ramene po vedľajšej asfaltke by to šlo... ale správny bežkár berie bežky na pleco, len keď má zlomenú nohu :)

Sobi

Ďakujem za príspevky :-) nakoniec som bola na bežkách iba ja, ale len v Smoleniciach ( to máme od TT najvbližšie a poviem Vám - nikdy v živote :-( ).
Ale v piatok/sobotu by sme radi túto trasu prešli...prípadne na serveri nabežky.sk boli trasy okolo sv. Jura - ale netuším či je to značené, alebo nie...

ešte sa chcem spýtať, čo je také náročné pri ceste do Rače? Veď prípade by sme vzali bežky na rameno :-)

Vladimir50

Tibor,

máš pravdu s tými autobusmi na Babu to ani zajtra nemusí byť jednoduché.

A ani na hrebeni to po tom prívalu snehu nemusí byť jednoduché + možno pribudli ďalšie polámané konáre a idete tam (Sobi) prvý raz... a tiež som si uvedomil, že treba odbočiť na neznačkovanú trasu k Haluzického pomníku pod Bielym Krížom - naštudujte si to aspoň na mape, lebo po modrej dolu do rače popri ceste je to náročné a nebezpečné.

Inak všetkým, čo vybehnete cez víkend do Malých Karpát na bežky Vám prajem pekné zážitky, ja práve leziem do postele - idem sa potiť, došla na mňa dajaká choroba.

Tidoj

No a najmä - čítal som, že prechod cez Babu je pre sneženie uzavretý, tak či tam pôjdu zajtra autobusy...

Vladimir50

Samozrejme, že je to značené - červená turistická značka, akurát vrchol Somára sa obchádza. Odporúčam pozrieť si najnovšie informácie tu: bezkar.sk/, alebo tu: nabezky.sk/, a tiež uvedomiť si, že na trase vyčíňala nedávno kalamita, pozri tu: hiking.sk/…/kalamita_v_malych…,
Predsa len by bolo dobré, aby tam s Vami išiel niekto, kto trasu pozná, aj keď možno očakávať, že zajtra tam bude vysoká frekvencia bežkárov. V najhoršom prípade môžete ostať na okruhoch na Babe.

Sobi

super, vďaka za odpoveĎ. Je tá trasa Baba- Rača nejako značkovaná? My sa asi zajtra tam pôjdeme mrknúť prvý krát :-)
nie sme z BA, ale z TT :-)

Vladimir50

Pre začínajúcich bežkárov sú asi najlepšie okruhy na Pezinskej Babe. Trasu Baba Rača prejde aj začiatočník, odporúčam však väčšiu skupinu, prípadne ísť s niekým, kto túto trasu pozná, teraz je tam aj pár spadnutých stromov. Obvykle sa chodí autobusom do Pezinka, okolo 7,30 z Bratislavy a potom je prípoj v Pezinku na Babu a zajtra by to mohli aj posilniť.

Pekné trasy sú aj v okolí Zochovej chaty a pri hrade Červený kameň.

V blízkom okolí Bratislavy sú pekné trasy nad Račou - vyviezť sa na parkovisko pod lesom pri ceste na Biely Kríž alebo ku horárni na Peknej ceste - až ku závore, alebo k Červenému mostu - bežkovať sa bude iste dať aj v doline Vydrice, alebo na Kobyle nad Dúbravkou a samozrejme možno sa odviesť aj na Kolibu, prípadne až hore k vysielaču na Kamzík.
Znalí poznajú pekné trasy al z Lamača.

A keď sa tak dívam z okna, myslím si, že zajtra sa bude dať bežkovať aj pri derivačnom kanáli smerom do Čuňova - s východiskom povedzme pri známom bufete Vyza, bežkári robia stopu aj na novej cykloceste okolo Malého Dunaja a možno tiež novú cyklocestu Jurava bude asi možné v tomto počasí vyskúšať na bežky - ak nechcete ísť hore na hrebeń.

Nuž musím pochváliť Tomáša Trstenského dobre načasoval ten môj článok o bežkároch malokarpatských.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma