Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Mont Blanc - strecha Európy 2.

Peter61

Martin S.
sorry, dajak som Vallotku prehliadol, (dovod je naspodku mojho prispevku) skoro 3400 m na jeden zatah je vynikajuci atleticky vykon. Aj Nid d'Aigle (2372m) - Refuge Vallot (4362 m) na jednu etapu je riadny vykon.
Zhodou okolnosti 5 zo 6 dobre znasali vysku, to sa malokedy stane aj u ludi, ktori maju v nasich vyskach dost pochodene. Kondicia a aklimatizacia su pomerne dost nezavisle veci.
Ref. Vallot (obdobne ako r.Solvay) je urcena na nudzove, nie na planovane prespanie.

MisoM

no jo, aj to sa stava, ja som to mal teraz ako druhy pokus, prvy krat to nevyslo pre pocasie zase ...

Martin Štefko

Dobré čítanie. Chceli sme to skúsiť na jar 1990, ja som si pokazil v Buoux koleno a kamaráti sa vrátili z Gouterky.

Martin S.

M.Bašo, aj samotný názov fóra-,,vriace fórum,, priam nabáda na ostrejšiu výmenu názorov, a objasnenie rôznych skutočností, čo je koniec koncov len dobré a ľahšie sa robí ucelený obraz o výstupe. Inak nevidím zmysel tohto fóra. Žiadna arogancia ,žiadne primitívnosti. Mt.Blanc proste proste nie sú Záruby a aj diskusiu očakávam primeranú.

MisoM

mifo78:

zacinali sme pri Tete Rouses cca tusim o 2:00, hore sme boli o cca 13:30, mali sme dve prestavky, jednu na gouter a jednu na Valotke, tym sa to natiahlo a hore sme prisli na skoro prazdny vrchol co bolo super.

Michal Bašo

Dovolte mi zasmiať sa...

V živote by mi nenapadlo, že článok na hikingu môže spustiť tak komédnu a zároveň tragickú diskusiu o takýchto primitívnostiach.
Aj keď každému pri zmysloch čítajúcemu účastníkovi je jasné, že za arogantnými a ego honiacimi výrokmi je niečo iné ako ako dokázanie správnosti detailov. A jeden extra výrok mi nedovolí nezapojiť sa:

Pán Peter sixtyone: Je váš dom najvyšší v okolí? Predpokladám, že sú aj vyššie. No napriek tomu, nevoláte to čo máte nad hlavou strecha? :D

Martin S.

Peter, písal som, že sme štartovali z Les Houches priamo z kempu o 7:00 (1000m.n.m.) a o 20:00 sme dorazili na Vallotku(4400m.n.m.), čiže rovných 3400m.prevýšenia.Neboli sme špeciálne trénovaní, ale na hory chodíme pravidelne. Traja (vrátane 55 r. parťáka) sme išli až zdola z kempu, jedna parťáčka aj s 12r.dcérou a mladým chalanom (bez kondície, dostal výšk.chorobu) si ,,pomohli,, zubačkou. Nikde sme sa nehnali, len proste pomaly stúpali. Počasie bolo dokonalé a deň dlhý, tak sme ho naplno využili. A to všetko bez aklimatizácie ,na druhý deň po príchode do Les Houches. Nemám pocit,že by sme sa hnali, možno po konečnú zubačky sme od štartu my traja dali rýchlejšie tempo (cca 2,5hod.),aby sme sa stretli so zvyšnými 3 priateľmi na konečnej zubačky a potom od cca 9:30 sme tempom 12 ročnej dievčiny vyšli na Vallotku. Ďalší deň vrchol a 3800 m. dole pešo až do stanu. Všetci sme pred tým pravidelne chodili (a dodnes chodíme)na slov.hory, do Karpát ,Fatier a pod. a aj sme vyšli hore. Okrem mladého chalaniska,ktorý chodil na hory len sporadicky a ani nevyšiel.To sú fakty z mojej skúsenosti. Proste v takýchto horách treba využiť krásne počasie a dlhý deň naplno. A človek večer až neveriacky krúti hlavou čo dokázal.

Mifo78

Na jeden sup z Tete Rose na vrchol to je pekny vykon. Ako dlho Vam to trvalo (snad som tento udaj neprehliadol v texte)?. Ak sa da zvlast usek Tete Rose - chata Gouter a chata Gouter - vrchol.

Peter61

bikemartin,no hej, len sa mi zda, ze strucne prestrelky medzi nami dvoma mozu zmiast laikov.

MisoM : noooo tvoj partak napisal, ze "stecha Europy"

Martin S. : ak chces diskutovat, pls obmedz pocet vykricnikov na moju adresu. tw - kolkokrat si uz bol na stvortisicovkach ?
Na jeden zatah 2800 m vystupu ? "Ak máš trochu kondície".... dvihnite ruky, kto to uz dakedy dal stylom "furt hore" * . ved je to iba dajakych 250 m/h vcit. prestavok)
B

  • bdel a boboman : vy budte ticho, o vas vieme !
Knor

Martin, vdaka, takto vypada povzbudive slovo. Ak sa nic nepredvidane nestane, v lete sa tam vyberiem. :-)

Martin S.

Peter, klobúk dolu pred tvojimi parťákmi. Ale neviem, v čom sa mýlim. Mt.Blanc normálkou nie je lezenie, ale vysokohorská turistika!!!Na tom trvám! Jedine v pilieri potrebuješ občas ruky,ale nie je to lezenie,len akési udržanie stability. A ak som ráno písal,že to ide aj bez špeciálnej prípravy, tak to je tiež pravda. Stačí pravidelný pohyb v horách, a to nepovažujem za špeciálnu prípravu ,ale za životný štýl. Kto nechodí pravidelne na hory, na Mt.Blanc nech veľmi nepomýšľa. To je celé. Netreba špeciálnu prípravu ,ale pravidelný pohyb áno. A telo sa patrične odmení. Samozrejme ,že sú výnimky ,ale Mt.Blanc mi potvrdil, že kto nechodí pravidelne na hory, tak potom v nich má aj väšie problémy.

MisoM

Peto, noo akurat ze ja som teraz napsial len ze najvyssi ale nie ze europy, to si pridal ty, hehe

Peter61

doktore, prave to je chyba. kondicia a vyskovka nekoreluju

Bikemartin

sorry, 12-ročné bolo dievča, chlapec s výškovkou bol ´mladý´ :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum