Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Kostolecký dóm

Diskusná téma K fotke: Kostolecký dóm

Na pravej strane Kostoleckej tiesňavy sa v stene Kavčej skaly nachádza jeden z najväčších skalných previsov v Západných Karpatoch - Kostolecký dóm (nazývaný aj Strecha Slovenska). Spadá z neho mohutný sutinový kužeľ. V stenách sú odkryté ukážkové príklady zvrásnenia druhohorných vápencov.

Misob

Tono, kopcov s nazvom Hradište, Hradisko, Hrádok... je v okolí viacero a asi takýto názov nedostali náhodou :). Príležitostne navštívim, pofotím a dám ti vedieť...

Tono

Pekny vecer MisoB. Pokial by si sa dostal opat do Kostoleckej tiesnavy a mal by si chut vybehnut hore, na vrchol, skus sa popozerat, ci tam niesu dake terenne nerovnosti, valy a pod. Potom daj vediet. Pokial sa tam dostanem skorej ja, napisem ti, co som zistil.
Inak to Hradiste a Hradek v Povazskej uz dnes ani nemusia existovat. Mesto sa urcite od roku 1964 poriadne rozrastlo. Inak obe lokality urcite stali v katastralnom uzemi mesta, inak by boli v studii uvadzane ako Pruzina, resp. ine kat. uzemie. V tej studii su zaznamenane aj hradky, ktore boli neskor znicene (napr. Okrut - zatopeny a Hor. Kockovce - rozsirenie stanice ZSR Puchov). Preto by som sa ani velmi necudoval, keby boli hradky v katastri Povazskej dnes uz tiez znicene. Nemusis nejako intenzivne po nich patrat, ale keby si daco relevantne zvedel, daj mi prosim vediet.
S pozdravom Tono.

Misob

Tono, hore na Kavčej skale som nebol, samozrejme treba tam ísť úplne z opačnej strany. Ale dobrý nápad - niekedy zrealizujem.
čo sa týka ostatných lokalít, Hradište sa vyskytuje pri Prečíne, aj neďaleko Jasenice na opačnej strane Váhu - to by mohlo byť tebou spomínané - ale hore msom nebol. Hrádek (resp. Hrádok) v blízkom okolí veru nepoznám. Ibaže by to bol ten nad Pružinou?

Lubo

Hodnotna fotografia vdaka lokalizacii a najma velmi dobremu popisu.

Tono

Ahoj Miso. A. Petrovský - Šichman, vo Vlastivednom zbornikun Povazia VI. (1964), v clanku Slovanske osidlenie sev. slovenska (str. 50 az 103), udava nad Kostoleckov tiesnavou maly stredoveky hradok. On udava polohu Kostelec - Kavča nad skalnou uzinou, vedla sedla Baštisko. Podla mojich neoficialnych zisteni by hradok mal stat presne na vrchu nad Tebou odfotenym previsom. Nebol si nahodou na tom vrchu? Ak ano, nevidel si nejake vyrazne, ale aj menej vyrazne stopy po opevnení? Podobne udava male stredoveke hradky v Pov. Bystrici , v polohach Hradiste a Hradek. Nepoznas nahodou tie miesta? Malo by ist o povodne sidla rodu Podmanickych, este pred ziskanim hradu Bystrica a inych.
Tak isto Domaniza, polohy Brezne a Masne?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky