Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Horský slovník – samoty

Diskusná téma K článku: Horský slovník – samoty

V sérii článkov si priblížime rôzne zaujímavé slová a pojmy, s ktorými sa často i zriedkavo stretávame v horách. No význam nie každého poznáme. Preto vám prinášame slovník horských pojmov. V dnešnej časti seriálu začneme s osídlením horalov, ktoré je častokrát roztratené po našich kopcoch a určite vám mnohokrát poskytlo úkryt v nečase či miesto nocľahu v odľahlých oblastiach.

Dušan Šrenkel

Pred cca 30. rokmi bola najautentickejšia vrchárska oblasť na Kysuciach oblasť Riečnice a Harvelky, ktoré žiaľ zanikli výstavbou vodnej nádrže Nová Bystrica. Dnes je už mnoho chalúp v osadách na Kysuciach prerobených na rekreačné chalupy a tým strácajú svoj ráz. Daň za pohodlie :)

FunTTomas

svatopluk: lazy Muránskej Zdychavy odporúčam, lebo je to zatiaľ najautentickejšia laznícka oblasť akú som na Slovensku navštívil.
Áno, okolo Náhorného Karabachu som išiel. Rovnako volajú aj ľudoprázdne končiny medzi Plášťovcami a Opavou mapy.hiking.sk/?x=19.1783….

Viktor: za nedobrú skúsenosť s Blýskavicou si môžeme sami, takže to je len výnimka potvrdzujúca pohostinnosť lazníkov.

Dzakomoo

Lazy su okrem vymenovanych oblasti aj na SV Slovenska. Typickym prikladom je Mnisek nad Popradom, kde je mnozstvo dnes uz skoro neobyvanych horskych lazov. Dalej napr. Haligovce na Zamaguri vznikli pospajanim mnozstva lazov. Ale aj ine dediny na Zamaguri. Zaujimave je, ze pojem lazy sa tu pouziva v goralskych dedinach. V rusinskych sa uz pouziva pojem majdany. Zaujimavost: zname marianske putnicke miesto na hore Zvir za Litmanovou sa zridilo prave z jedneho majdanu.

Svatopluk Štěpánek

1/ Tomáš, klobúk dole !
Nezávidím, chcel bysom ešte prejsť lazy M. Zdychavy ( poznám ju iba z cesty ), H. Hámre, H. Tisovník a Uňatín. Kysuce, Magura W., Laz Vegaz a Stankovany sú mimo moje duševné obzory.
Zvyšok mám pochodený tiež.
Pri Vrchdobroči je "Ranč
Horný Karabach" - niečo jako Laz Vegaz.
2/ S Blýskavicou mám dobrú skúsenosť, napil som sa dobrej vody a dobre "pokecal" s miestnymi.

Gugol

"Napíšte do diskusnej témy aké pomenovanie pre stavby a obydlia používate vo vašom regióne." V nasom regione sa obydlie vola panelak ;-) Ale vdaka za clanok, ocenim aj dalsie pomaly vymierajuce pojmy, takze dufam ze bude pokracovanie :-)

Pencurák

FunnTTomas: Ja mám veľmi peknú spomienku na lazy Blýskavica.Keď som v r. 2013 robil Rudnú magistrálu,tak ma prenocovali vyše 80-roční manželia,ktorí tam žijú už ako jediní pôvodní obyvatelia.Spal som v stodole na vlečke so senom,na večeru som dostal kus domácej slaniny s chlebom,ráno kávu a ešte za kalíštek pálenky :).

FunTTomas

Svatopluk: samozrejme, že všetky lokality na fotografiách mám osobne prejdené. Prvá časť seriálu je zároveň malou poctou tvorcom lazov i poctou vrchárom.

Dalibor: s nevľúdnosťou mám jedine negatívnu skúsenosť z lazu Blýskavica, čo je povyše Horného Tisovníka. Inak majú vlastný web blyskavica.sk, čo nie je samozrejmosťou ani pre viaceré dediny.

Vlado z NZ: vďaka za doplnenie aj "nehorských" samôt, keďže primárne sa slovníkový seriál venuje kopcom, ale nebránime sa ani výrazom z rovín či nížin.

ade.e: Slov. rudohorie je jednoznačne eldorádom pre túlačky lazmi, preto som dal najviac záberov práve z tejto oblasti.

PS: mnohé lazy sa do fotovýberu článku nedostali pre obmedzený počet záberov.

Sona

Niekolko tych fotiek ma tiez namaskrtilo na navstevu tych miest :)

Daulagiri

Mám rád takéto obydlia stratené uprostred hôr. Tiež som niektoré s fotiek navštívil aj s autorom...
Teším sa na pokračovanie.

Slovensko je nádherné, aj vďaka týmto ľúbozvučným názvom :-)

Ade.e

Dobry clanok, paradne fotky. Preto milujem taketo osamotene miesta viac ako preplnene Tatry.. Chystam sa do Rudohoria, tak sa tesim..

Rdbb

"Napíšte do diskusnej témy aké pomenovanie pre stavby a obydlia používate vo vašom regióne."

Re: používajú sa nasledovné, a to nielen v mojom regióne :-): z typov sídiel napr. mountain, holiday či golf resort, holiday village (aj typu drevenica village), ski aréna, aquapark, zo stavieb napr. apartmánový dom, bungalov, motel, garni, wellnes či boutique hotel.

No reálne i nejaké rozvedenie napr: majdany. Tie majú svoj názov pôvodne odvodený od letných robôt, letovania. Mali naozaj charakter prechodného obydlia pre celú rodinu typu 1- (typu dymňanky) aj 2-priestorového vybaveného v predizbe murovanými sporákmi a v izbe posteľami a i stolom. Tiež samostatné stavby pre statok či seno. Významovo boli obdobou spomínaných liptovských kraviarok, kysuckých cholvarok, javorníckych bačovísk atd.

Predmetné dediny boli celé leto, od júna do konca augusta, takmer vyľudnené, sťahovali sa celé rodiny a statok s perinami, hrncami, zásobou jedla i petrolejkou atd. na tieto obydlia. A práve tomuto sťahovaniu a letnému pobytu sa hovorilo v Litmanovej či Jarabine majdany (od toho i ten názov typu stavby), či inde tiež napoľany. Samotný odchod mal i rôzne prejavy ľudových obradov.
Činnosťou bola výroba mlieka a mäsa (chlieb sa v tých končinách "neurodil", múka sa len kupovala), tj. ťažiskovo aj krmiva na zimu, no i zber a spracovanie les. plodov. Hlavne v Litmanovej toto fungovalo ešte do 60-tych rokov. Pozostatkom v názvosloví je dnes i názov RD (JRD) či litmanov. folkl. súboru.

Všeobecne rusínske názvoslovia sú výrazne osobité (i keď nakoniec ako z každej inej oblasti, len tu sa zachovali i v dnešnej populácii práve pre odlišnosť etnika), určite echt Rusíni pripoja či vysvetlia pojmy od varoša cez selo po rôzne typy chiži (či detaily ako až pelevne, pryčolky, sypance, pidšopy atd).

Vlado z NZ

Bolo by dobré to skompletizovať tak so sa v tom trocha povŕtal:-)
ešte som našiel
v okolí čadce - pľace (pôvodne sez=onne valaské obydlia neskôr rodinné usadlosti vzniknuté valaskou kolonizáciou

  • kopánky (kopanice v okolí Trnavy
  • staje, štáli v sezónne obývané v okrese Veľký Krtíš
  • nivy, nivky -
  • klčoviská, rúbánky - rôzne územia
    -taňa, tane,tanya - žitný ostrov hospodárske usadlosti, roztrúsené po chotári
    -csárda - trvalá rybárska usadlosť
  • salaš
  • kolónie - usadlosti vzniknuté pri osídľovaní juhu SR po r. 1918 po pozemkovej reforme, dnes sa to už moc nepoužíva
  • puszta (maďarský názov samôt na juhu)
  • takisto mávajú samoty názov podľa vykonávanej činnosti napr. Mlyn, Huta a pod.
Muska

Dobrý článok! Akurát sme sa vrátili z táračky okolím Utekáča, tak som si teraz pri čítaní pekne zaradil čo som videl a navštívil :)

Adushka

Výborný nápad, Tomáš, spracovať toto do článku. Teší ma, že mnohé z týchto miest som už navštívila (aj spoločne s autorom :)).. a stále je ich dosť aj v mojom "to do" liste. Práve tento týždeň som bola zažratá v mape, plánujúc túlačku od Málinca cez Klenovec až do Tisovca cez všetky malebné miesta a samoty.. to by mohlo tento rok vydať, snáď sa podarí :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov