Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Marmolada – via ferrata Cresta Ovest

Diskusná téma K článku: Marmolada – via ferrata Cresta Ovest

Marmolada Cresta Ovest – Marmolada západný hrebeň, tak sa volá via ferrata v talianskych Dolomitoch, ktorá vedie na vrchol Punta Penia (3343 m), najvyšší vrchol skupiny Marmolada, ako aj alpských Dolomitov. Celý výstup má strednú náročnosť, pretože ferrata neobsahuje technicky ťažké úseky a ani alpinistická náročnosť nie je vysoká, keďže lanovka nás vyvezie do výšky 2600 m. Zostup je vedený ľadovcom, takže na túru sa odporúča brať ľadovcový výstroj.

Peter61

par dolin vedla, Otztal:
Pre zachranara pri zachrane z trhliny sa dakedy hodi figura dostihoveho jazdca : ....„sehr sehr schlanker“ ....
tirol.orf.at/…/2763669

Peter61

ad "Vŕtačka vyzerá byť dosť ťažká a nosiť ju hore každý deň musí byť hustá práca."
No, vyniest taku masinu ( a kotvy lepidla etc.) na chrbte nie je malickost, ale da sa to aj vrtulou. Staci potom vynasat nabite baterky ( ak to nie je benzinova vrtacka)

MichalS_ZA

My sme tam boli na konci augusta, keď už bol stratený všetok sneh z predošlej zimi a oba ľadovce sú slušne dopraskané trhlinami, kde nie je vidieť na dno! Ísť to bez naviazania, či do konca bez mačiek je obrovské riziko, ktoré sa nemusí vyplatiť! Inak nádherná krajina, super výhľady. článok výborne napísaný.
M.

Ismael

Ladovec na vystupe bol naozaj maly a nebolo treba sa navazovat. Dal sa vyjst aj bez maciek, ale s tazkostami. Byt tam druhykrat urcite bez vahania natahujem macky.
Ladovec na zostupe bol velky. Vacsina ludi isla bez navazovania ale niektore skupiny sa navazovali. Bola tam jedna velka a hlboka trhlina, ktoru bolo treba prejst po uzkom mostiku. S lanom by som bol istejsi.

Knor

Parada, konecne som si pozrel trasu s mapou v ruke. Ten oferatovany usek na ladovci ktorym ste zostupovali tu nemam ani vyznaceny.
Inak, da sa ist tym ladovcom bez naviazania sa? Teda, je to ladovec ako na Dachsteine alebo su tu hlboke trhliny? Podla obrazkov ten maly ladovec na vystupe nevypada byt prilis silny.

Daulagiri

Rozprávkový kraj, totálna nádhera tá krasová krajina ! A parádne fotky to všetko len podčiarkujú.

Eric

Aha, okej, v pohode, beriem. Inak len taka mala rada k tej lanovke. Po prvej podobnej skusenosti od uja "natlacaca" sme sa rozhodli aplikovat strategiu, ktora nanho krasne fungovala. Kedze nikdy na tu lanovku nebol nejaky velky naval ludi, tak prvy co nastupoval si dal "nacas" a ten druhy, ked mal nastupit zanho, sa zacal "motat" az to nakoniec nikdy nestihol, takze potom mohol v pokoji nastupit do druheho kosa. Cestovat v tych kosoch po jednom je uuuplne iny komfort :)

Ismael

Dakujem za pekne ohlasy. Jedna poznamka pre Erica k menu priesmyku. Mapa Tabacco c.6 ho uvadza tak, ako som napisal, Sforcela dela Marmoleda. Myslim,ze to je pomenovanie v ladinskom jazyku, pôvodnom jazyku tohto regionu, ktory sa stale vydatne pouziva pri geografických nazvoch. Pochopitelne, ze po taliansky sa priesmyk nazyva tak, ako si napisal ty.

Jnezky

Pekny clanok. Pri popise lanovky som si zavzpominal ako sme to zvladali s mojou polovickou. Ona bola jednotka a ja dvojka (ako vzdy :) ). Kedze sa s nastupom neponahlala a prisiel rad na mna bolo treba ju postrcit aby naskocila ja som naskakoval takmer na konci rampy a dvierka som za sebou zatvaral sam za nezrozumitelneho pokriku vlakara ... Kos ma zospoda kolisko o ktore sa opiera na rampe, no ked dojde na konic rampy fajnovo sa zhupne ... :)

Eric

Pekny clanok, este lepsie fotky. Iba par poznamok. Je to Forcella della Marmolada, nie Sforcella :), okrem ineho neviem ci to nie je nahodou najstarsia ferrata v Dolomitoch (na niektorych miestach aj tak vypada). No a ten spodny ladovec netreba podcenovat, rocne zhltne par turistov do svojich utrob, pri jednom nasom vylete sa tam do trhliny prepadol aj moj kamos priamo na vyslapanom chodniku (dopadlo to dobre).

LuboG

tuto ferratu se isli uz davnejsie. Co si pamatam nie je az taka narocna (iba ak na cas), zaujimava ci odlisna je tym ze ide na najavyšši vrchol Dolomitov a zostup je cez trvalé ľadovce s puklinami. Urcite vyhlady a pocit zdolania vrcholu je super. Ovela ťechnickejšia ferrata je vedľašia Eterna, kociača v bunkroch a tiež autorom spominana vojenska ferrata, ktora ide po presnom hrebienku Crepes de Padon je veľmi pekná.
Uz sa tesime na dalsi popis ferrat od autora, super.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma