Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Krátka exkurzia do lesníctva

Mišo d

Jano, etát je disponibilné množstvo ťažby na určitom lesnom celku za určitý čas (spravidla 10 rokov). Je vypočítaný ako súčet úmyselných (plánovaných) ťažieb. Keď vznikne kalamita, sme povinní ju spracovať a o jej objem sa etát znižuje - čiže o to menej potom môžeme ťažiť úmyselne. Ak však vzniká ďalšia kalamita, stále sme ju povinní spracovať, aj keď tým prekročíme etát.

Mlieko

jjano, kalamita je mimo etat, pretoze jej objem sa neda predpovedat. Az po jej spracovani a vycisleni zistis o kolko m3 menej rubes umyselne. Niekedy sa stava, ze kalamity v jednom roku aj niekolkonasobne prekrocia rocny etat...

Jjano

Mišo, skvele, ďakujem!

Tomuto nerozumiem: "Etát sa môže prekročiť len náhodnou ťažbou, teda ťažbou kalamity. ... Spracovaná kalamita pritom z etátu „uberá“.

Pokiaľ viem, tak náhodná ťažba je mimo etát, nie?

Rc1

miso pekne napisane, presne tak, ako sme sa to ucili v skole :-) zial toto je len teoria a to co sa musi alebo by sa malo, sa zial dost casto nerealizuje. tyka sa to aj realizacie archivov tazby (ako aj casto nedodrzana etata). sam som zazil, ze pri pristupe do archivov som tam jednoducho kopec zaznamov nenasiel... :-(
co ma tesi, ze nastastie este vacsina lesnikov sa drzi toho, co ich naucili a maju k lesom naozaj vztah, za to si ich vsetkych vazim. zial je tam mnoho takych, ktori do tohoto fachu nepatria a zial v casto klucovych poziciach, na ktorych by, ako si pisal aj v clanku, nemali co robit.
pekny clanok, hlavne pre toho, kto si chce aspon schematicky predstavit, ako funguje (alebo ako by malo) lesne hodpodarstvo :-)

Boro

Konečne .Aj môj palec je dohora.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum