Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Nová appka pre mobily od HZS s GPS lokalizáciou

Sona

Odpovede na Jjanove prakticke otazky som doplnila do clanku.

Peter61

Pre poruchu nefungujú tiesňové linky 112 a 150 v Bratislavskom a Trnavskom kraji. Ministerstvo vnútra žiada ľudí, aby v prípade núdze dočasne využívali iba čísla 155 a 158. (tasr)

PaliT

Trochu ma zarazila kombinácia tých udalostí. Nevedeli vyliezť ľahkú zostupovú cestu (Dubkeho lávky)? Netrafili tam? Nemali naštudovanú trasu, keď sa ešte aj pri zostupe práskli? Neskoro nastúpili? Nezistili si predpoveď počasia? Málo matrošu , takže nevedeli zlaniť? Čo takto začať kanibalizovať jeden koniec lana a rezať ho na slučky ("smyčec došli")?
WTF, horolezci?

Lubo

PaliT, ad rezacnie lana:
Mozno len nechceli robit zo seba hrdinov, ked netrafili, co mali v plane. Podla mna triezva uvaha.

Peter61

PaliT, neriesim. Stalo sa, dopadlo to dobre.
Spat k teme : islo "len" o bludenie, SMSka odchadzala aj 10 min. Appka pomohla najma s lokalizaciou, na klasicke SMSkovanie mali imho dost casu.
Neviem si predstavit , ak by som popri poskytovani prvej pomoci mal este aj SMSkovat ( ano, zavisi aj od nastavenia odosielania z klasickeho mobilu)

PaliT

Ja som nekritizoval, že volali pomoc, to bolo po dlhom rade chýb konečne jedno správne rozhodnutie. Mňa zaráža tá povrchnosť a ľahkovážnosť, ktorá je pri koreni mnohých týchto incidentov.

Jjano

Ak tomu dobre chápem, tak ak stlačím v tej apke "SMS SOS", tak to odošle okrem iných vecí aj GPS súradnice mobilu?

Peter61
12:41 jjano -)
hej, ty stary pes s novym mobilom.
PaliT

Práve preberajú na Ahoj Slovensko túto appku a tvrdia, že to funguje aj v miestach, kde nie je nijaký signál. Nebolo to dostatočne vysvetlené, vraj to v prípade slabého signálu skúša stále znovu, ale osobne pochybujem, že to funguje úplne bez signálu, to by musel byť satelitný telefón...

Lubo

PaliT, ta appka posiela polohu cez SMS. Ak telefon nema signal, tak SMS ostava visiet vo fronte az dovtedy, kym sa ju nepodari odoslat. SMS signal je pritom ovela lahsie najst ako telefonovatelny, ci internetovatelny.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov