Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Květná - Vlársky priesmyk

Diskusná téma K článku: Květná - Vlársky priesmyk

Kopaničiarske sídla obcí v Bielych Karpatoch stúpajú do značných výšok a dosahujú dnešný spodný okraj javorinského lesa vo výške 600 m nad morom. Túto hranicu prekročilo len niekoľko kopaníc: Kykula vo výške 680 m, Machnáč 700 m a Handrláci 720 m. Snahu získať kopaničiarsku pôdu nevedeli utlmiť ani obmedzenia tereziánskeho urbára, ani prísnosť zákonov. Klčovanie lesov sa nekonalo len v 19. storočí, ale prenieslo sa aj do 20. storočia. V údoliach Súčanky a Bošáckeho potoka sa uskutočňovali staré formy klčovania. Jozef Ľ. Holuby vo svojich národopisných prácach uvádza, že v chotári obce Bošáca na rozhraní 19. a 20. stor. kopaničiari klčovali lesy v blízkosti svojej pôdy. Klčovanie lesného porastu bolo intenzívne najmä v rokoch po 1. svetovej vojne a posledné sa dialo v r. 1964.

IND_jones

Ano, je to normalni pasova modra znacka, smerovnik je na 100% na vlakovem nadrazi v H. Srni a na Javorniku asi taky (ale to bych tam musel jeste pro jistotu zabehnout:). Kdyz jsem psal, ze to na me pusobi poloprofesionalne, tak to byla narazka na to, ze smerovnik je udelany z nejakeho stareho - stary napis je vzdy prelakovany a na nem jsou rucne stetcem napsany udaje nove (celkem amatersky). Jinak z teto modre znacky je vyznacena jeste odbocka (rozcestnik je nekde na Grofove- cca 1-2km pod Javornikem) smerem k loveckemu zamecku Antonstal, ale tu jeste nemam projdenou. Kdyz bude cas, tak tam vybehnu a podam info:)

Misob

Miro alebo IND_jones: ta modra znacka z H. Srnia je normalna pasova znacka alebo nejake miestne znacenie? A je na Javorniku smerovnik?

IND_jones

Konečně mám trochu času okomentovat tento článek:) Celá pohraniční oblast kolem Javorníku je moje srdcovka-bydlím ve městě, které je jen pár kilometrů vzdálené od zmiňovaného rozcestí Na Koncích:), na hranice to máme coby kamenem dohodil.. Ale teď k věci: 1. souhlas s autorem - zátarasy=obrovský nesmysl, bezmyšlenkovité vyhození peněz ze státního rozpočtu.
2.pro výstup po červené na Javorník je lepší popojet vlakem až do Sv. Štěpána - člověk se vyhne nezáživnému úseku po asfaltu..bohužel od jistých dob končí ve Vl. průsmyku všechny vlaky, musí se přesedat a často i čekat..
3.poznámku mám k vrcholu Javorníku. Skutečně tam vede modrá značka (cca 5 let), ale v mapách jsem ji nezaregistroval (a ani v Hikeplanneru není). Celé to působí nějak poloprofesionálně, nevím, kdo ji vyznačil. Vede z Horního Srní (ne z H. Súče) a je pro slovenského turistu lepší alternativou, než červená ze Sv. Štěpána..Drobné překlepy v článku asi každý rozliší, a tak mi nezbývá než poděkovat Miroslavu Svítkovi. Někdy zase přidám své postřehy k další mé srdcové trase - Vl. průsmyk-Strelenka, snad to někomu pomůže:))

Poldo

Takéto články sa mi naozaj páčia. Verím, že po stopách autora sa vyberiem nielen ja. /Aj s tým blúdením by som to bral/

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma