Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Turistické značenie – Slovensko

Vrana

2 homer: ze isla SNP-cka cez Klak tvrdi autor clanku. Motorkar len spresnuje priebeh povodnej trasy medzi Cicmanmi a Klakom

Motorkár

Voľakedy išla cesta SNP z Čičmian dole Čičmianskou dolinou, hore na Kľak a cez Vrícko, Kláštor p. Znievom, Blatnicu a Gaderskou dolinou na Kráľovu studňu. V roku 1973 som to prešiel. Červená značka zo sedla Javorinka išla cez Fačkovské sedlo a ďalej na Hadvigu, ale to nebola cesta SNP, na ňu to presmerovali až neskoršie.

Vladimír Kobza

Maroš1: ďakujeme za upozornenie, okres Senec tam naozaj nemal byť. Opravíme v texte.

Pokiaľ ide o trasy v okolí Kľaku, je to tak ako píše motorkár. Červená trasa z Fačkovského sedla smerom na Hadvigu existovala už vtedy, no nebola ešte súčasťou Cesty hrdinov SNP, to sa stalo až neskôr.
Naopak, pôvodný priebeh Cesty hrdinov SNP viedol na mnohých úsekoch po asfaltkách, preto to zmenili. Úsek z Čičmian po Fačkovské rázcestie po ceste sa zrušil, úsek Fačkovské rázcestie-Kľak-Vrícko bol preznačený na zelenú značku a úsek z Vrícka ďalej smerom na Kláštor pod Znievom a ďalej do Turčianskej kotliny bol zrušený.

Vladimír Kobza

SatelitHomer: Pri Jankovom vŕšku viem o jednej veľmi starej smerovke čo tu bola (možno sa jedná o tú, ktorú spomínaš), no v čase mojej návštevy (2014) už bola zničená, zachovali sa z nej iba zvyšky a nedal sa odčítať rok.

Ešte ma napadla taká zaujímavosť keď som prechádzal v októbri 2013 po červenej z Haliče na Lysec. Pri Pražskom mlyne som našiel starú smerovku červenej TZT, ktorá odkazovala ešte na vlakovú stanicu v Haliči (doprava na trati Lučenec - Halič bola zrušená v roku 1967).

MisoB

Text článku bol spresnený podľa faktov vyplývajúcich z diskusie.
Vďaka za postrehy.

Gero

Vdaka neunavnemu Jozkovi Jandurovi zo Statnych lesov TANApu maju Tatry najkrajsie znacenie v Europe

Palo TT

Privital by som (som vcelku nenarocny :) ), ak by hiking.sk v spolupraci s p. Kobzom publikoval zdigitalizovane historicke turisticke mapy na turistickej mape hikingu.
Realizacia napr. ako zapinatelna vrtsva v style:
oldmapsonline.org/

Lubo

NIe, neplanujeme robit historicke mapy. Velke mnozstvo starych papierovych map mame v redakcii (snazime sa ich zbierat). Stacilo by ich nascanovat, pospajat a referencovat, no nevieme riesit autorske prava, lebo ani srnka netusi, kto je ich sucasnym drzitelom.

Vladimír Kobza

MatusM: Smerovník na Matúšovej som si fotil v septembri 2007, keď som tadiaľ naposledy prechádzal a ako tak pozerám, vyzerá stále dobre. Tieto smerovky vedeli vydržať desaťročia, nehovoriac o náročných klimatických podmienkach vo vyšších polohách.

Palo: Mnohých vášnivých turistov staré mapy potešia a je tu teda otázka ako ich sprístupniť a čo je ešte v medziach autorských práv. Ja si tiež postupne dopĺňam zbierku historických máp, viacmenej pre vlastné potešenie, no ak niekto prejaví záujem, môžem oskenovať a poslať na mail. Pýtať si povolenie na reprodukciu viac ako 50 rokov starého mapového diela by asi bolo nemožné.

Slnkovic

Velmi pekny clanok, dakujem. Ako Kysucan musim doplnit, ze opisovanu historiu som mohol sledovat o desatrocia neskor, nakolko tam v oblasti znackovania asi zamrzol cas. Hlavny Javornicky hreben bol este v polovici 80 rokov vyskladany zo vsetkych farieb (aj zltej)) a znacky zacinali pri europskej asfaltke E16 (teraz E75) a viedli dalej asfaltkami po celych dedinach, hoci autobusy tadial jazdili (ovela lepsie ako teraz) - napr. modra z Ochodnice, zel. zast. viedla do Lodna- sedlo Korchan po asfalte 6,5 km alebo 6km cervej z KNM na Ostre. Mimochodom, v KNM sme mali vymalovane pekne vsetky styri farby cez cele mesto. V Turzovskej vrchovine nebola ziadna znacka, ak neratame pohranicny hreben zo Sliezkom. Toto vsetko bolo napravene niekedy koncom 80 rokov alebo zaciatkom 90 rokov (nepamatam presne). V clanku sa spomina aj pripad Vapeca, kde koli vlastnikovi zmenilitrasu - presne toto sa stalo aj cervenej z Korchana do Cadce, kde takisto niekto zatieral znacky ba dokonca aj matucu smerovu sipku nakreslil (najprv tento usek uplne zrusili, potom ho potiahli do Rakovej).

Vladimír Kobza

SatelitHomer: áno, červená Cesta hrdinov SNP išla Gaderskou a Dedošovou dolinou na Kráľovu studňu (prameň).

Nie teda, myslel som inú smerovku v blízkosti Jankovho vŕška. No ako pozerám túto fotku čo si poslal link, mám za to, že červená je z roku 1987 a modrá z 1984 (tá číslica "8" sa možno po vyblednutí podobá na "5"), totiž tabuľky s týmto fontom písma sa osádzali až v 80. rokoch (najskôr koncom 70. rokov), určite nie skôr. Táto modrá TZT bola neskôr zmenená, zrušil sa súbežný úsek s červenou, naopak modrú predĺžili cez Dolné Vestenice do Skačian, ale to je už pomerne nedávna história.

Knor

Teraz, ked to spomenul Peter pri Bulharsku, ma napadlo, ze juzne od Zvolena su na Rudnej magistrale smerniky s azimutom. Tiez zaujimave :-) .

Palo TT

@Lubo, Vladimir:
S tymi autorskymi pravami mas pravdu, mozne komplikacie tam su, aj ked pravdepodobnost, ze by to niekto riesil, je podla mna velmi mala.
V kazdom pripade je skoda, ked tieto mapy lezia niekomu zalozene v suplikoch.
Mozno by stalo za zvazenie pricinit sa o zachovanie "Kartografické zdroje jako kulturní dědictví" a oslovit s ponukou poskytnutnia podkladov na naskenovanie ludi z projektu, co spominal Motorkar.
naki.vugtk.cz/about/
Nejake turisticke mapy uz maju a zda sa, ze autorske prava ich tiez moc netrapia (nad mapou je dokonca zobrazeny vlastnik mapy).
chartae-antiquae.cz/…/47476

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov