Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Turistické značenie – Slovensko

Jjano

Niečo sa mi marí, že autorské práva trvajú 50 rokov (?), takže mapy z roku 1965 a staršie by mohli byť OK.

No a mnohé z tých vydavateľstiev (Šport, Olympia) už ani neexistujú, tak naozaj neviem, kto by si tie práva uplatňoval ...

Jjano

Ooops, tak asi je to 70 rokov, nie 50.

Palo TT

+tusim plati 70 rokov od smrti autora (posledneho pri kolektive autorov).

Lubo

70 rokov po smrti autora = no go
A my na autorske prava nekasleme, cisto z principu, a preto sa na tom nebudeme aktivne podielat. Vedeli by sme toho vypublikovat naozaj kvantum, keby sme chceli.

Chvilu sme riesili, ci sa vieme pokryt tak, ze napiseme, ze ak niekto ma claim na dane data, nech sa ozve. No pravnik nas odhovoril od tohto postupu, vraj je to rizikove, hoci dobra vola sa neda popriet.

Libor Durcek

Autorske prava stale platia. S bratom mame autroske prave na niektore turisticke mapy po otcovi. Takisto kamarat ma autroske prava po svojom otcovi. Ale nevidim problem s povolenim na reprodukciu, ak teda nie su problemy s pravnymi nastupcami po vydavateloch - napr. Vydavatelstvo Sport a pod.

Peter61

"...chceme podobne upozorniť na tragickú situáciu v značení turistických chodníkov v regióne Humenné a nefungujúcu Regionálnu radu (RR) KST Humenné,“ píše v otvorenom liste predseda TK Pohoda Ľubomír Goduš."

humenne.korzar.sme.sk/…/cast-…

Lubo

Ako vzdy, kazdy vie, koho je to chyba - toho druheho.

Jjano

Aj keď teda takmer vôbec netuším, who is who v tom článku, tak faktom je, že celkom dobre ilustruje situáciu so značením TZT na Slovensku :-(

Axel

A pritom som to uz pisal nejake 2 roky dozadu tu do ineho fora. Za to, co dava stat na podporu cestovneho ruchu tej svojej agenturke, by KST vedelo zamestnat desiatky profesionalnych znackarov, co by jak rok dlhy nerobili nic ine, len chodili po kopcoch a premalovavali znacky. A nemuseli by sa s tym dobrovolnicky plahocit nejaki dedkovia 20 rokov za zenitom, hnani maximalne tak spomienkovym optimizmom, ake to bolo v rokoch 70-tych krasne.

Jjano

... najmä ak tá agentúrka s obľubou pri propagácii Slovenska pužíva obrázky šťastných rodiniek na tých turistických chodníkoch. Štát akoby predpokladal, že tie značky rastú na strome a značkárske hríbiky rastú po daždi zo zeme ...

Dušan Šrenkel

Podľa toho, čo čítam v danom článku, mám pocit, že sú to predovšetkým len nezhody medzi niektorými funkcionármi v danom regióne. Také veci sa dejú žiaľ aj medzi turistami.
Čo sa týka stavu značenia, tak ten sa mení v závislosti od regiónov. Sám som značkár, dokonca asi jedna z rarít, lebo mám len niečo cez 30. Sú regióny, kde je značenie vo veľmi dobrom stave, niekde menej, niekde v žalostnom. Už som niekde písal, že zopár regiónov nemalo donedávna (niektoré dodnes) ani predsedu komisie značenia. A ak sa niečo zanedbávalo desať rokov, za jednu sezónu sa to nedoženie.

Knor

Zdravim. Vie niekto povedat, co su to za znacky, ktore pozostavaju z maleho farebneho kruhu (videl som cerveny, zeleny aj zlty), ktory je doplneny bielou strieskou (akymsi vokanom)?

Knor

V lese :-D .
Vazne, okolo Lancara v Malych Karpatoch. Je tam takych chodnikov mraky. Cerveno znaceny ide minimalne z Pustej Vsi na Velku Pec. Dalsie idu do Lancaru ap. Myslel som, ze su pre jazdcov, no niektore miesta boli tak uzke, ze by ich jazdec na koni asi nepresiel. Smerniky k nim ziadne neboli ani na razcestiach.

Knor

Este, vsetky boli vyznacene iba v jednom smere.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma