Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Nabíjacie ručné svietidlo Fenix UC30

Diskusná téma K článku: Nabíjacie ručné svietidlo Fenix UC30

Kedy naposledy ste držali v ruke klasické svietidlo? Musím sa priznať, že to bolo už poriadne dávno. Ako turista som veľmi rýchlo prešiel na čelovku a klasická „baterka“ u mňa upadla do zabudnutia. Dnes vám predstavím kompaktné nabíjacie svietidlo Fenix UC30, ktoré sa vyznačuje nízkou hmotnosťou (126 g), vysokým výkonom (svetelný tok 960 lm, dosvit 204 m) a odolnosťou.

Slim!

Bolo by dobré odskúšať výdrž aj prinižších teplotách, nakoľko sa jedná o nabíjaciu batérku (svietidlo :-) ).

Rast

lepsie clanky 18650 su aj elektronikou, ktora chrani baterku proti vybitiu. Su ale trochu dlhsie, to baterky sa ale vacsinou v pohode vlezu. Za dobru cenu sa daju kupit na dx.com s postovnym zadarmo. Treba si kupit viac a potom je clovek vzdy pripraveny a ma nabitu aspon jednu baterku.

TomXX

lukas: Pri Li-ion/Li-pol akumulatoroch sa neda spolahlivo urcit zostavajuca kapacita iba podla napatia clanku. Lebo po nabiti ma 4.2V, potom rychlo klesne na nominalnych 3.7V kde sa drzi takmer stabilne a az tesne pred vybitim klesne vyraznejsie. No a ist pod 3.3V je uz riziko pre zdravie aku. Preto sa pouzivaju merace naboja alebo ine specilizovane obvody, ktore meraju aj teplotu aku, lebo Li-xxx maju silnu zavislost kapacita-teplota a pri nulovych teplotach ide kapacita aj o 30% dole, v hlbsom mraze este viac. Cize ak planujete pouzivat baterku aj v mrazoch, je lepsie pouzit model s NiMh aku.
Ale v konecnom dosledku, ak ma baterka poskytovat fukciu presneho merania zostavajucej kapacity, ide to na ukor ceny a spolahlivosti, lebo musi obsahovat aj mikroprocesor a dalsie spominane obvody. No a vyrobca si to necha dobre zaplatit...

.ph

Ako dlho bude svietit v aktualne dostupnom rezime sa pri UC30 neda zistit.

Lukas

Ide mi skôr o to, že ak baterku dlhšie nepoužívam a už som zabudol v akom stave som ju odložil, či dokážem nejako odhadnúť zostávajúcu kapacitu. Je síce pravda, že keď má integrované nabíjanie, dá sa nabiť veľmi pohodlne, ale to ma väčšinou po akcii nenapadne a často keď sa idem večer previezť na biku už na to nieje čas.
Čelovka ktorú používam dokáže vypínačom vyblikať napätie batérie na desatinu V, tak mám dobrý prehľad.
UC30 vie kôli nabíjaniu merať napätie, má aj podsvietený vypínač, mohli to tiež takto poriešiť.

.ph

Axel: nemam pristroj na meranie napatia, takze to neviem pomerat

PaliT: existuju originalne i neoriginalne drziaky. Baterku som dostal bez drziaku tak som improvizoval. To uchytenie na fotke je jednoduche, lacne a hlavne ucinne. Nidy z neho baterka nevypadla. Ani pri vysokych rychlostiach v terene , kde tlmice pracovali naplno. Okrem ineho ma vyhodu v tom, ze sa da baterka rychlo sklopit. Vyuzitie to ma hlavne pri jazde na cestach, ked ide v protismere auto. 960 a 400lm je uz dost vela na to, aby oslnilo vodica v protismere. Hladat tlacidlo a prepinat na nizsi rezim pri jazde v noci je dost neprakticke a dost nebezpecne, preto som pri strete s protiiducim autom tlmil svetlo sklopenim baterky.

.ph

lukas: Informacia o trojitom zablikani kazdych 5 minut je od vyrobcu. Do textu som zabudol uviest, ze baterka indikuje vybitie z predstihom - blikanim obladacieho tlacida na cerveno kazdu 3 sekundu. Po zacati upozornenia je mozne na kratko zapnut najvykonnejsi rezim. Po urcitom case je vsak dostupny iba nizsi rezim 400 lm. Nemam vsak overene, aky casovy usek od zacatia indikacie je dostupny rezim 960 lm. Vybijanie je postupne. Najprv su dostupne vsetky rezimy, potom iba 3, neskor iba 2 a nakoniec iba 1. Nikdy som baterku nevybil na 100%, preto neviem ako dlho to trva. Pri testovani v terene som ju nikdy nepouzival dlhsie ako 2-3 hodiny. Vyuzival som hlavne rezimy 960 a 400 lm. Najnizsi rezim je vyslovene nudzovka a mal by vydrzat desiatky hodin. Netreba sa bat totalneho vybitia baterky.

Axel

Za 400 je originalny drziak...
To mas ako s original prislusenstvom k autu, k mobilu,... Vlastne ku vsetkemu. Slusne povedane, predrazene.

Axel

Vdaka za poucenie vo veciach, ktore su mi jasne.. ;-) (Pre zaujemcov o dalsie vzdelanie alebo objasnenie odporucam nahodit do vyhladavaca skratku CCCV).

Len tie nabijacie obvody obcas preventivne odpajaju uz pri 4.15. V tom horsom pripade dovolia cez 4.2. Preto som bol zvedavy, ako si s tym poradi vstavana elektronika verzus seriozna nabijacka v cene tohto svietidla...
Ked uz rozoberame tu kapacitu, Fenix sa ani nemusi s Panasonicom. Lebo v case, ked su na trhu clanky o kapacite 3100 resp. 3400, je pouzivanie 2600-iek sice mainstream (kapacita vs. cena), ale pri 60 eurach za svietidlo mi pripada byt investicia povedzme 3 eur navyse do clanku s kapacitou vyssou o 30% adekvatna...

Snimac teploty tam byt moze, ale vyuzit sa vobec nemusi a svietidlo moze ist kludne na 100%, kym sa neuvari. Co je samozrejme zle. Preto aj otazka na teplotu pocas prevadzky naplno bola namieste. Lebo je to lahucke, vela materialu tam teplo odoberat nemoze.

TomXX

Axel: typ 18650 je standartny Li-ion akumulator co ma nominalne napatie 3.7V (4.2V pri plnom nabiti) a kapacitu ~2600mAh. Nabijanie bude zrejme riadit jednoucelovy obvod, v sortimente ich ma kazdy vyrobca polovodicov. Nabija sa konstantnym prudom az po dosiahnutie 4.2V, potom sa nabija konstantnym napatim 4.2V a caka sa pokial nabijaci prud neklesne na 10% pociatocneho nabijacieho prudu (ktory byva 0.2 - 0.7 C). Nevidim dovod, aby to v tejto baterke bolo inak. No a LED zase zdroj konstantneho prudu + snimac teploty podlozky...

Axel

Bude tam tepelne cidlo, co je potom OK, vie sa to ustrazit samo, aby si neznicil LED.
Vies este premerat, na kolko voltov nabija vnutorna nabijacka? Tej kapacite 2600 budeme verit...

PaliT

Zaujímavo to vyzerá a použil by som ju hlavne na bajk, ale spôsob uchytenia na fotke sa mi zdal predsa trochu "awkward"... Nemá tu niekto tip na solídnejší úchyt?

Lukas

Tlačidlo začne blikať na červeno až keď je akumulátor celkom prázdny, či je tam ešte nejaká rezerva a dá sa aspoň na chvíľu spustiť turbo režim?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum