Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako nedostať otlaky na turistike

Vrana

Hovorim si co za blbosti Lubo zas vymyslel :) No pravdou je, ze vela tychto jednoduchych rad podvedome aplikujem sam. Vytiahnutie ponoziek na max, vyhrnutie nohavic, vyzuvanie a susenie obuvy a ponoziek pocas prestavok, ...

Podobne ako Matus som bezotlakovy typ. Maximalne sa pritrafi nieco na skialpoch.

Vyborny clanok s praktickymi radami, ktore funguju!

Kraki1

Zarastanie nechta
Na zarastanie nechta, ak už je okolie zapálené, je veľmi účiný macerát z koreňa Kostihoja lekárskeho sk.wikipedia.org/…/Kostihoj_l… . Vytiahne hnis, opuch sa zmenší a za 2-3 hodinky sa dajú topánky znova obuť s citeľným ústupom bolesti. Odskúšané!

Knor

Este jedna drobnost. Vsimol som si, ze ked chodim pomalsie, kludnejsie, otlaky nikdy nedostanem. Iba ked sa dlhsie ponahlam.

Remy

Peter: sak to uz vyzera ako popalenina a nie otlak :)

Phalike

Kedysi som otlaky maval zriedkavo a skor vdaka mojej lenivosti si poriadne presnurovat topanky alebo prezut prepotena ponozky. Po operacii achilovky a pozostatku v podobe pomerne dlhej a hrubej jazvy som bol nuteny na chvilu uplne zabudnut na vysoke turisticke topanky, a aj polovicne "vibramky" mi dost prekazali, kedze sa mi lem topanky v oblasti paty opieral presne o jazvu. Pocas rehabilitacie som zacal nosit "barefootovu" minimalisticku obuv a rychle som si na zvykol aj v meste aj v prirode. Rehabilitaciou a pravidelnym cvicenim sa mi pomerne spevnili slach a vaziva v clenku a chodidla sa stali odolnejsimi voci podvrtnutiu prip inemu zraneniu. Vysoke turisticke topanky nosim uz iba vylucne do skalneho terenu a v oblastich resp obdobiach kedy sa neda vyhnut vyssej snehovej pokryvke. Vtedy som nuteny oblast achilovky dokladne oblepit naco sa mi osvedcili hlavne sterilne naplaste. Su to take osobitne balene biele naplaste ktore dostat v kazdej lekarni. Oproti beznym leukoplastom vydrzia neporovnatelne dlhsie prilepene na mojej pomerne potivej nohe a hlavne sa daju kupit v roznych velkoformatovych velkostiach, napr 10x6cm, co dostatocne prekryje celu patu a achilovku. V zimnom obdobi ked nie je velmi mozne odvetravat topanku vyhrnutymi nohavicami, alebo vetrat topanky a prezuvat ponozky pocas tury mam taktiez osvedcenu kombinaciu tenkej plus hrubsej ponozky.

Peter61

OPRAVA
Lepsi postup ako ked sa to strhne samo a vznikne plocha rana, vid posledna foťka

Peter61

K tomu pichaniu :
moze to byt vhodne, ak je sanca na dezinfekciu povrchu pred prepicnutim za zalepit po prepichnuti naplastou, prip. aj s dezinf.mastou. Lepsi postup ak sa to strhne samo a vznikne plocha rana, vid posledna foťka
ukclimbing.com/…/page.php?id=…

MatusM

K tejto téme sa vôbec neviem vyjadriť, keďže som ešte nemal otlak. Neviete, čím to môže byť? :(

Remy

gugol: nieco na tom bude. Ma to toziz najblizsie k chodzi naboso. Rozdiel je v zapajani svalov, ktore sa standardne pri chodzi v topankach nezapajaju. Udajne to ma dokonca dobry vplyv aj na drzanie chrbta. O chodzi naboso je toho popisaneho vela... doslova veda.

Gugol

Pre niekoho mozno blazniva rada, ale odkedy mam vibram fivefingers, neviem co su to problemy s obuvou. Stare vibramy (hanwag) vytahujem az ked hrozi sneh, a vtedy mam v nich hrube ponozky, tak neotlacia. Ked je teplejsie, su mi tie FF ovela pohodlnejsie. Chce to trochu zvyku, najprv mozno len na prechadzky po lese, potom postupne pridavat obtiaznost, po 2 rokoch pouzviania si v nich trufam aj na viacdnovky, alebo v Tatrach do obtiaznosti II. Okrem otlakov som sa zbavil aj dlhorocnych problemov s bolestou kolien a plochych noh.

Substance242

"Ak sú ponožky v oblasti päty alebo prstov výraznejšie vlhké, prezujte ich za suché" - presne, a trvalo mi xy rokov na toto prísť. :-) Odvtedy mám v zozname vecí ktoré zobrať aj "veľa ponožiek".

Remy

Zaklad su dobre ponožky. Tj. hrube s vysokym podielom vlny (nie bavlny!). Tie aj ked su vlhke, tak su makke a neskriabu lebo "nesplechovateju" a dobre odvadzaju vlhkost. Niektore znacky davaju moiru, ta je dobra, len menej mechanicky odolna ako ine druhy vln. Aj primes striebra ma nieco do seba, ponozky nesmrdia ani po par dnoch nosenia. Medzi najlepsie znacky patri napr. Bridgedale a i. ale je potrebne pocitat s vyssou cenou, ktora sa vzhladom na trvacnost a komfort vrati.

Kupoval som ponozky aj do topanok co som mal skor. Vtedy je limitom hrubky skor kupena bota. Pred letom ked mi dosluzili stare topanky, som vyberal najprv nove ponozky a potom v nich skusal vhodnu velkost topanok.

Ak som otlak kedysi mal, tak som prepichol (nie strhol) a prelepil.

Adushka

Polovičky sú na turistiku úplne v pohode, ja som prestala nosiť vysoké topánky (nosím ich len v zime, alebo na prípadné ľadovcové túry) a moje nožičky si to nevedia vynachváliť :)

Jirin

Již přes deset let mám Hanwagy...když jsem si je v Hudy kupoval, tak jsem si chtěl koupit i nějakou náplast, kdyby byly problémy s ochozením...a oni mi na to tenkrát řekli, že náplasti nemají, že prodávají boty, které plyskýře nedělají...a měli pravdu...chodím hodně...boty zažily také hodně...celé Belanky jsem šel bez podrážky...ale opravili se a žijou dál, bez jediného otlaku...mějte se famfárově a přeji hodně kilometrů na pohodu...

Muska

Dosť sa mi osvedčilo používať dvojo ponožiek (leto tenké/tenké, zima tenké/hrubé), mám to z vojenčiny, tam to bol snáď jediný recept ako zvládnuť pochody v kanadách.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum