Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Novela zákona o HZS

Diskusná téma K článku: Novela zákona o HZS

Na tohtotýždňovej tlačovej konferencii riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS) Jozef Janiga informoval o viacerých zmenách, ktoré prináša novela zákona č. 544/2002 Z. z. o Horskej záchrannej službe. Rieši zvýšenie bezpečnosti na lyžiarskych tratiach, finacovanie dobrovoľnej horskej služby a rozširovanie horských oblastí s pôsobnosťou profesionálnej horskej služby. Účinná bude od 15. 11. 2015, resp. 1. 1. 2017.

Maroš1

Zákon o horskej službe sa mal kompletne prepracovať alebo ešte lepšie zrušiť. Celý zákon o horskej službe je paškvil. Ako sa dodržuje respektíve ako je možné dodržať §11 odsek d „zapísať sa pred začatím vychádzky, túry alebo výstupu do knihy vychádzok a výstupov“. To si mám viesť tu knihu doma, alebo bežať na najbližšiu stanicu HS a tam sa zapísať. Už si viem predstaviť tu radu turistov pre domom HS, v peknú sobotu čakajúcich a túžiacich sa zapísať do knihy vychádzok a výstupov. Čo robí v zákone kodifikácia horských vodcov? Čo to je za nezmysel?
Naozaj sa myslí vážne §11 odsek f „na vyzvanie príslušníka horskej služby alebo horského vodcu preukázať svoju totožnosť“ ? To myslia naozaj vážne? Je horský vodca verejný činiteľ? Horský vodca je podnikateľ živnostník, nevidím žiadny dôvod aby mal právo akokoľvek ma kontrolovať alebo obťažovať . Keď budem potrebovať jeho služby, tak si ho najmem. Osobne sa ja z princípu nikdy nebudem legitimovať horskému vodcovi a vo väčšine prípadov ani príslušníkovi horskej služby. Verejné vyjadrenia pána podplukovníka J. zaváňajú komunizmom, prikazovať, riadiť, otravovať. Skúsil by sa mať čo len jeden takýto prejav v Rakúsku či Švajčiarsku.

Remy

maros: to nie je paskvil ale grc.
Vyznam preukazania totoznosti prislusnika HZS podla mna zmysel ma, lebo v § 5 ods. 1 pism. g je taxativne vymedzene, na ktore osoby a v akych pripadoch moze prislusnik HZS toto svoje opravnenie pouzit.

Zaujimave vsak je, ze na rozdiel od pravnych predpisov upravujucich cinnost inych zachrannych zloziek, len v tejto absentuju povinnosti prislusnika HZS

No a pri vodcovi to je komedia, lebo Asociacia pre vykon svojej cinnosti vyplyvajucej z jej postavenia, nema legitimnu potrebu prostrednictvom HV zasahovat do ustavou garantovanych zakladnych ludskych prav a slobod (pozadovanie praukazania totoznosti sa za takyto zasah povazuje).
Nevidim logiku legitimovat sa HV ak porusim niektoru povinnost vyplyvajucu z § 11 ods. 2 pism. a, najma ked tento HV po legitimacii nema zakonne opravnenie vyvodit nejaky dosledok voci mne ako porusitelovi. To znamena, ze opravnenie pozadovat preukazanie totoznosti HV je neucelne.

Takisto na jednej strane zakonodarca ulozil osobe povinnost na vyzvanie preukazat HV aleho prislusnikovi HZS svoju totoznost, avsak nesplnenie tejto povinnosti uz nesankcionuje (priestupkom je len porusenie povinnosti po psim. d), teda absentuje tu dispozicia jej vynutenia ...

Peter61

maroš1 a remy:
btw diskutujete IMHO ku stavu pred novelou.Teda peknych par rokov platny stav. Napr. NAHV sa dostala do zakona o HZS "Mikloškovou novelou", podobne ako teraz zmeny pri NAHV a zriadenie SAHS Šucovym "pozmenovakom". dalsie su od pp. Jurinovej a Luksu.

Novela je tuto nrsr.sk/…/zakon&MasterID…

vid "Schválené znenie zákona NRSR 1566"

Ak sa vam daco nepaci, pani : chytte si svojho poslanca (ked ste to uz neurobili v tejto varke ) a nech predlozi pozmenovak napriklad k tomu legitimovaniu a pod. -P
Vrana

ad navrh Šuca: NAHV nasadila tazky kaliber. Ak to prejde tak Cesi a Poliaci u nas dovodili.

ad legitimovanie: len hovado moze presadit do zakona navrh, kedy zivnostnikom sa neodovodnene davaju do ruk pravomoci verejneho cinitela

Rc1

vrana zrejme ide zasa o kseft tak ako to bolo zameciarovych cias s technickymi certifikatmi

Peter61

vrana :
ved to uz preslo, vid tlac 1566. Ibaze by to stopol prezident.
V § 2c sa za písmeno e) vkladá nové písmeno f), ktoré znie:
(NAHV)
„f) rozhoduje podľa osobitného predpisu4a) o uznaní odbornej spôsobilosti na výkon horskej vodcovskej činnosti získanej v zahraničí,.

§ 2d odsek 2 znie:
„(2) Horskú vodcovskú činnosť môže vykonávať fyzická osoba, ktorá má platné osvedčenie o odbornej spôsobilosti na výkon horskej vodcovskej činnosti vydané asociáciou; osvedčenie má platnosť tri roky od jeho vydania.“.

  1. V § 2d sa vypúšťajú odseky 3 až 5.
Vrana

jasne, scrolloval som len po 2. citanie ...

Vrana

takze Koncistu, Baranie rohy, ... uz mozu vodit aj sprievodcovia

Remy

Peto: tu je skoda o comkolvek diskutovat. Len som chcel poukazat na diletantstvo v celom tom zakone. Ci uz pred novelizaciou alebo po nej. A s tym osvedcenim pre HV to uz je groteska po slovensky. Len dufam, ze im to v inych krajinach oplatia...

ad vrana:
s legitimovanim je to na smiech. Lebo ho mozem poslat bez nasledkov do zadku.

Rast

A nie je tam to legitimovanie preto, ze ak vykonaju zasah tak potrebuju udaje a preto mozu legitimovat?

Peter61

@remy :-)
akoze napr. ČAHV zakaze clenom NASR vodit na Sněžku

Remy

rast:
ved som v prispevku o 01:00 pisal, ze zmysel legitimovania prislusnikovi HZS podla mna ma a tento zakon aj upravuje, ze v za akych okolnosti si "obciansky" moze vypytat.

Tu ide o legitimovanie sa horskemu vodcovi, ktory je len a nic viac ako poskytovatel sluzby zakaznikovi.
Moze ta legitimovat napr. ak nedodrzis pokyny HZS alebo sa neriadis informacnymi tabulami.Co znamena, ze si porusil zakon o HZS ale on ako HV ta nemoze za to sankcionovat alebo zadrzat do prichodu HZS resp. policie, co znamena, ze jeho opravnenie pozadovat preukazanie totoznosti (co je mimochodom zaah do zakladnych pludskych prav a slobod)ukotvene v tomto zakone nema logicke opodstatnienie.

To ako keby za mnou pride taxikar a vypyta si moj obciansky lebo stojim na prechode pre chodcov...

Remy

Peto:
To by bol este ten lepsi pripad. Horsie je, ked s k tomu tak postavia Alpske staty :)

Ked sa nad tym clovek normalne zamysli, tak pre par lakomych s stupidnych jedincov musime mat hanbu siroko daleko.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov