Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Novela zákona o HZS

Lubo

Kontext zakona = oblast posobnosti, ktoru riesi. Tak napr. Zakon o HZS nema dovod riesit pohyb v NPR, lebo ten je rieseny zakonom o ochrane prirody a krajiny (OPK). Preto kazdy HV by mal mat vynimku vybavenu v prislusnom organe ochrany prirody (pre Tatry je to Krajsky urad zivotneho prostredia v Presove). Je vsak mozne (a tiez pravdepodobne), ze tuto vynimku ma pre svojich clenov vybavena asociacia horskych vodcov. Pripadne to este moze riesit navstevny poriadok TANAPu, co by bolo asi aj nalogickejsie.

Bluehen

Aky kontext zakona? Vsak tam mas jasne napisane cierne na bielom - akreditacna komisia schvaluje vzdelavaciu instituciu ktora moze vydavat preukazy. Urcite si tam niekoho kvalifikovanejsieho nasli, co vzdelal ostatnych. Presne stylom ako napr. svst, len si vymysleli inu rozpravku.

Jjano

Bluehen, nie, horský vodca ani sprievodca nie je "iný odborník". Skrátka to nevyplýva z kontextu toho zákona. To by potom mohol byť iným odborníkom aj inštalatér či psychológ :-)

Jjano

No, už ideme trochu do legislatívnej teórie, ale tie zákony si neodporujú. Skrátka riešia danú problematiku zo svojho pohľadu, ale navzájom sa nevylučujú - ani jeden z nich neoprikazuje niečo, čo by iný zakazoval. To, že zákon o HZS nerieši mód pohybu v chránených územiach, neznamená, že ho povoľuje aj napriek v zákone OPK. Koniec teoretického okienka. :-)

Bluehen

Horsky vodca bude asi ten "?ny odbornik" v zakone o telesnej vychove 288/97 §12, na ktory odkazuje navstevny poriadok §4 ods.5.
Podla zbezneho precitania asi staci ked im to zabalene do pozlatka vzdelavacej cinnosti akreditacna komisia odklepne a ti smradi si mozu vytlacit preukazy a uradovat po vysokych tatrach.

.ph

Právne predpisy si proste odporujú a kým sa nezosúladia, tak bude ich výklad sporný. K tomu by sa mal vyjadriť právnik a nie my laici.

.ph

Jano, máš pravdu. Ja som to pochopil rovnako. Oprávnené osoby, ktoré môžu mimo chodníkov v chránených územiach TANAP-u, kde platí vyhlášky (návštevný poriadok TANAP) ho majú zakázaný v rámci zákona OPK, ktorý platí vo všetkých chránených územiach na Slovensku. Ak by aj mal sprievodca oprávnenie podľa vyhlášky v TANAP-e, neplatí to pre NAPANT alebo pre VF, MF, prípadne pre rezerváciu niekde vo Východných Karpatoch atd. Ak by aj iný zákon povoľoval pohyb oprávnených osôb v chránených územiach na celom Slovensku (neviem o žiadnom), tak mu to stále zakazuje zákon o OPK. Problém je teda v nezosúladení právnych predpisov.

Jjano

Chalani, trochu nám tá debata uteká preč od témy.

  1. Palo, vôbec nespochybňujem, že inštruktori môžu v TANAP chodiť mimo značených chodníkov. Je im to totiž umožnené v návštevnom poriadku TANAP. Lenže zákon o HZS platí aj v ďalších národných parkoch a prírodných rezerváciách a v nich to návštevné poriadky alebo im ekvivalentné dokumenty nepovoľujú (teda možno v nejakom áno, neovládam ich všetky naspamäť, ale vo väčšine nie).

  2. Skúsme debatu vrátiť späť k sprievodcom, inštruktor totiž nie je sprievodca. To, že zákon o HZS či nejaký iný zákon nezakazuje sprievodcom chodenie mimo značených trás neznamená, že im to nezakazuje nejaký iný zákon (v tomto prípade OPK). To je ako pri stavebnom povolení - to, že ti stavbu odsúhlasili hasiči, neznamená, že ju odsúhlasili aj vodári.

Peter61

jjano :

Inštruktor I1 a I2 v SVTS má povinnosť:

"f) chrániť prírodu a životné prostredie a viesť k tomu účastníkov kurzov a klubových akcií,
g) dodržovať všetky zákony5, súvisiace vyhlášky6 a pokyny7, prípadne iné predpisy regulujúce pohyb a činnosť osôb v danom horstve."

viď s.9
prevyk.eu/smernica_o_odbornej…

.ph

Mas pravdu, instruktor nie je sprievodca. Instruktor vedie vycvik v danom sporte. Nemas vsak pravdu v tom, ze instruktor nemoze mimo znacene chodniky.

Cinnost instruktorov je definova v zakone 288/1997 o telesnej kulture a o zmene a doplneni zivnostenskeho zakona 455/1991. Ide o vykonavanie specializovanych cinnosti v oblasti telesnej kultury v horskych oblastiach. Instruktor je vsak podla navstevneho poriadku i podla HZS (pokyny 10/2014 a 11/2014) opravnena osoba na pohyb mimo turistickych chodnikov a v horolezeckom terene do 2. stupna UIAA.

HZS popisuje vo svojich dokumentoch ake opravnenia maju vodcovia UIAGM, sprievodcovia UIMLA a instruktori JAMES, SVTS, KST. To ze zakon o ochrane prirody nepozna tieto cinnosti a nespomina ich je druha vec.

Instruktori su spominany v navstevnom poriadky TANAP-u ako opravnene osoby na vykon specializovanych cinnosti v oblasti horolezectva a vyokohorskej turistiki. Plati aj mimo turistickeho chodnika, vid § 4 odsek 5, ktory sa odvolava na zakon 288/1997 a 455/1991.

Jjano

To je chvályhodné (bez irónie). Lenže inštruktor jednak tak či tak nie je sprievodca a jednak inštruktor tiež nemôže chodiť mimo značených trás ak to nie je povolené v návštevnom poriadku alebo inom podobnom dokumente.

.ph

a zisiel by sa aj blok slovenskeho pravopisu ako pozeram :-)

.ph

Ako instruktori SVTS sme boli skoleny v oblasti ochrany prirody + dalsia legislativa okolo toho. Ale nebolo to o tom ako naslapovat, aby si neponicil chranene rastliny a zivocichy. Neviem ako je to u vodcou a sprievodcou, ale u instruktorou SVTS je jeden blok venovany zakonu o ochrane prirody.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov