Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Novela zákona o HZS

Diskusná téma K článku: Novela zákona o HZS

Na tohtotýždňovej tlačovej konferencii riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS) Jozef Janiga informoval o viacerých zmenách, ktoré prináša novela zákona č. 544/2002 Z. z. o Horskej záchrannej službe. Rieši zvýšenie bezpečnosti na lyžiarskych tratiach, finacovanie dobrovoľnej horskej služby a rozširovanie horských oblastí s pôsobnosťou profesionálnej horskej služby. Účinná bude od 15. 11. 2015, resp. 1. 1. 2017.

Jjano

Na to, aby sme si vyjasnili niektoré ustanovenia zákona o HZS.

Tarazed

Mna by zaujimalo na co je tato diskusia dobra.

Jaro.q

Takže podľa toho napríklad Belianske Tatry sú komplet prístupne pre organizovanú hromadnú turistiku a obmedzenia platia len pre individuálnu turistiku.

.ph

Áno, je to odpoveď Správy TANAP.

Peter61

@ . ph:
pod ŠOP TANAP myslíš Správu TANAP. ?

.ph

Oficiálne vyjadrenie ŠOP TANAP na moje otázky: Ktoré osoby sú oprávnené na
sprevádzanie mimo turistického chodníka? Vzťahuje sa na oprávnené osoby vykonávajúce sprevádzanie mimo turistického chodníka v Tatranskom národnom parku zákon o ochrane prírody? Musia mať tieto osoby výnimku na sprevádzanie v chránených územiach, alebo ich na to automaticky oprávňuje získanie osvedčenia v akreditovanej ustanovizni?

"Oprávnené osoby" sú osoby, ktoré majú osvedčenie o odbornej spôsobilosti získané v akreditovanej vzdelávacej ustanovizni (t.j. horský vodca, horský sprievodca, inštruktor vysokohorskej turistiky, horolezecký inštruktor). Tieto osoby nepotrebujú výnimku zo zákona. Oprávnené osoby musia nahlásiť termín a trasu túry na Správu TANAP.

Jjano

Späť, opravujem sa. Ak to dobre čítam, tak v zmysle návštevného poriadku TANAP ak má ten inštruktor oprávnenie v zmysle zákona o telocviku, tak asi môže sprevádzať aj klientov cestoviek - turistov, aj keď s obmedzeniami v čase, mieste aj množstve.

Jjano

Ale veď to sa ťa pýtam: je rozdiel medzi frekventantom kurzu telesnej výchovy (horolezectva, skialpu, VHT...) a turistom, klientom cestovky. Ak je to frekventant kurzu, tak je to myslím ošetrené a môže sa to robiť. Ak je to turista klient cestovky, tak podľa mňa to povolené nie je.
Ale opakujem, že je to v tom dosť chaos, takže nevylučujem, že sa mýlim.

Peter61

jjano o 09:38 som pisal o UIAGM, ktori nie su v NAHV a pridu sem vodit, robit kurzy a pod. so svojimi klientmi "zvonku", alebo s obcanmi SR.
Adekvatne tomu, ako slovenski HV vodia po celom svete.

Bluehen

Mam to tu znova opakovat? Nebudem. Motajte dalej co chcete. Podstatne je ze to maju legislativne osetrene v navstevnom poriadku. Keby nemali, davno im idu po krku miestne zlozky. Nic nemeni na veci ci sa na ministerstve pod to podpisal jeden ci druhy pajac.

Jjano

Peter, was ist das "klienti"? Návštevný poriadok ani zákon o telocviku o žiadnych klientoch nehovorí. Myslíš klienta inštruktora, ktorý sa sem príde školiť v oblasti telocviku alebo klienta sprievodcu, ktorý si sem príde robiť pešiu turistiku? Lebo v tom vidím rozdiel a majú aj rozdielne "oprávnenia".
Ale je v tom chaos, to je pravda.

Lubo

Potom jediny sposob je dat to do navstevneho poriadku prislusneho chraneneho uzemia. V NP TANAPu to je aj myslim uvedene. V inych narodnych parkoch to asi nema moc velky vyznam a asi ani nie je ziaduce, aby HV vodil turistov napr. cez Poludnove skaly v Malej Fatre ...

Peter61

Lubo :
nie. Nerealizovatelne, nekontrolovatelne
Ako by si riesil napr. HV, ktori nie su v NAHV, ktori jednoducho maju kvalifikaciu ziskanu v zahranici a pridu si tu s klientmi ?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma