Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako sa cvičia lavínové psy HZS

Diskusná téma K článku: Ako sa cvičia lavínové psy HZS

Vonku je upršaný, hmlistý deň. Vystupujeme pred hotelom Akademik v Račkovej doline. Vidím, že sme tu správne, lebo parkovisko je plné červených terénnych áut, dokonca tu parkuje aj jedno policajné. Neskôr sa dozviem, že policajní a horskí kynológovia si navzájom čiastočne navštevujú kurzy, aj keď spôsob výchovy psov je trochu odlišný. O tom bude reč neskôr. Z každej strany havká vlčiak, jeden patrí aj hlavnému kynológovi HZS Jánovi Žiškovi, ktorý sa nám dnes bude venovať. Naša prvá otázka okamžite smeruje k psom ako takým.

Peter61
Oľga, palce hore !

-) keď sa stratím, dúfam, že aj vás zavolajú

Olmeba

Peter61: robíme cvičenia aj na plošné vyhladávanie, takže vtedy aj s GPS ;)

Olmeba

Paráda, super. Vzdelávať sa a makať na sebe a psoch je dôležité. Nás to čaká tento víkend :)

Peter61

co sa tyka psieho dochodku:
v sobotu na Pelikánovom seminári sa na to ktosi spytal "sluzbukonajuceho" psovoda.
Odpoved bola s usmevom a strucna : je to clen rodiny.

Olmeba

Vyborny clanok a citanie!
Klobuk dole pred tymito ludmi. Je to mravencia praca vycvicit sikovnych havkacov. Je to vsetko o vyborne zvladnutej socializacii a obrovskej doslednosti. Pri vycviku si urcite uvedomuju, ze ich psik nie je stroj ale ziva bytost. Ked je psik spravne vedeny, tak je s nim radost pracovat a prinasa to potesenie pre obe strany. Ja sa venujem inemu kynologickemu "sportu“ (pre psa je to vzdy zabava) a viem ake to je mat uzasneho psa s ktorym akokeby ste pracovali na jednej vlnovej dlzke, pomali si citajuc myslienky :))
"Niektorí psi sú príliš dominantní, bojujú so psovodom o vedúce postavenie a sučka takéto sklony nemá.“ Ja poznam dost suciek ktore su az prilis dominantne a dost teritorialne. Z mojho dlhorocneho pozorovania na cvicaku si podla mna lepsie sedia psovod+sucka a psovodka+pes. Ta suhra je tam ovela lepsia. Nuz ale pes vam da ovela lepsi fyzicky vykon ako sucka. Ohladne harania suciek, urcite to rozhadze aj mysel samotnej sucky, nie to este psa:) ale je to o vychove. Ja osobne mam dvoch psov a jednoducho, ked sa pracovalo nemyslelo sa na "hluposti“:))
milan_ke: Napodobnovanie, ano velmi uzitocna vec. Pokial je starsi psik vycviceny spravne mladsi vela dobreho odpozera a sa nauci :)

Milan_ke

on oje to aj kvoli tomu, aby sa mlady od stareho ucil.

Sona

Musia spolu vychadzat, aj sa na to trenuju - vsetky psy, nielen tie, co su spolu doma. Nie je ziaduce, aby sa psy bili na lavinovom poli :)

Substance242

Výborné čítanie!

"keď má pes cca 8 rokov, vezmú šteniatko, aby mali náhradu" - ako spolu vychádzajú, keďže sú asi stále pri sebe? A keď starší definitívne odíde.

"Niekedy trvá aj 2 hodiny, kým pes figuranta nájde" - uff, to musí byť zážitok. :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma