Komentár
K článku: Cez Veľkú noc bude veľmi teplo a veterno, prinášame rozšírený zoznam tipov na túry s deťmi
nová témaK článku: Cez Veľkú noc bude veľmi teplo a veterno, prinášame rozšírený zoznam tipov na túry s deťmi
nová témaMuska k článku: Videli sme hlucháne, ktorým u nás akútne hrozí vyhynutie Tento film ŠOPka odmietla odvysielať na festivaloch aj v RTVS... domov.sme.sk/…/balaz-film-tar…
+ 13 ďalších príspevkovMartin knor k článku: Jarná túra z Magurky na Ďurkovú s Hiking autormi :-D
+ 4 ďalšie príspevkyMatobee k článku: Pamätník Vladimíra Holíka nad Račou – túra inšpirovaná túrou Potešia takéto objavy v dobre známych lesoch v domácich končín. Zavše sa to prihodí aj mne aj keď doma v dobre známom okolí sa posledné roky pohybujem dosť málo …
nová témaMartin knor k článku: Cesta SNP alebo slovenské Camino (1): z Duklianskeho do Úhornianskeho sedla Posledny vikend som siel kusok cervenej magistraly vo Volovskych vrchoch. Normalne som nechcel verit, ze tu v lete chodia take davy. Nikde ziaden turista a chod …
+ 2 ďalšie príspevkyTono k článku: Bývalý hostinec v sedle Havran Tak toto je dobrá správa, držím palce!
+ 12 ďalších príspevkovDaniela DD k článku: Yari-ga-take (槍ヶ岳) – japonský Matterhorn v národnom parku Chubusangaku Ahoj, chystam sa na mesiac do Japonska a rada by som si vyskusala aj niektory z dlhsich, povedzme 7-10 dnovych hikeov. Vacsinu z odporucanych vyletov co som nas …
+ 4 ďalšie príspevkyMartin knor: Novinky na HIKING.SK Pokus vfafva. - Ak sa tu zjavi tento text, tak to funguje :-) .
+ 207 ďalších príspevkovSvatopluk k článku: Chodník Pavla Jozefa Šafárika Výborný výkon, krásna krajina. Poznám iba časti z Vašej cesty ( úsek Stolica - Brdárka ), treba doplniť. Páči sa mne fotky z okolia Brdárky a divočina pri Stoli …
+ 2 ďalšie príspevkySvatopluk k článku: Cesta SNP alebo slovenské Camino (2) – upršané Volovské vrchy a nádherný hrebeň Nízkych Tatier Dámy, skvelý výkon. Rovnako skvele stručne vecne napísané.
+ 1 ďalší príspevokSvatopluk k článku: Hlava, Sásky vrch a Mesiac kameň Ako zvyčajne výborný tip. Iba kvietky mne akosi chýbajú.
+ 3 ďalšie príspevkyFunTTomas k článku: Cesta hrdinov SNP v zime: bez snežníc a mačiek je to hazard so životom Do článku bol doplnený odkaz na video na youtube.
+ 5 ďalších príspevkovMarian Jasik k článku: Zleteli orly z Tatry, terény, ako sa patrí Dk...ta zaujimava kytka je na mnohych fotka, ci uz kvitnuca alebo bez kvetov....priplietla sa do tejto sady a fotka inej vzacnej rastlinky, ale uz bola vymena.
+ 10 ďalších príspevkovRc k článku: Medvede už nespia vcera sprava o tom, ze europska komisia zamietla navrh slovenska na akutne riesenie problemu s medvedami v zmysle jeho posunutia z najvyssej kategorie ochrany, …
+ 437 ďalších príspevkovDaulagiri k článku: Ľubochňa – Chabzdová – Ružomberok na snežniciach Na počasie sme mali ozaj šťastie. Pekné sú tie lúky v okolí senníkov a v sedle Poľana, tam sa ti bude páčiť keď tam vyrazíš. A ten vrch Magura tiež stojí za to …
+ 11 ďalších príspevkovPavol.horvath k článku: Bývalá stanica lanovky na Líške Vsetko v poriadku. UPOZORNENIE: dvere treba trochu nadvihnut a tak tlacit/tahat!
+ 10 ďalších príspevkovPavol.horvath k článku: Lesnícky zrub Zelenô v Zelenej doline Objekt uz nestoji.
+ 3 ďalšie príspevkyPavol.horvath k článku: Koliba Mlynová pod Kýčerou Na utulni vsetko v poriadku, poriadok, trochu bordelu, drevo nachystane. AKTUALIZACIA: voda sa nachadza 50m od utulne, na strome je sipka ktora ukazuje smer. Je …
+ 24 ďalších príspevkovMartin knor k článku: Veľkofatranská Tlstá a Ostrá v zime – okruh z Blatnice Toto som siel uz vela krat, ale v zime by som si sem netrufol. Mal si stastie, ze bolo malo snehu. Kamzikov vidat najma v okoli Murana. V zime je v tejto oblast …
+ 6 ďalších príspevkovMartin knor k článku: Krušné hory: Z Přebuzu na Špičák a späť Pekne brala. Kdesi v tychto miestach som bol pred rokmi na tyzdennej akcii a vsimol som si skvely namet, ako cerpat eurofondy "donekonecna". V minulosti tu bol …
+ 3 ďalšie príspevky
Diskusná téma K článku: Ako uvariť v ešuse Linguine so sardinkami
Diskusná téma K článku: Ako uvariť v ešuse Linguine so sardinkami
Z cyklu Outdoor Chef’s Diary – okrem komplikovaných outdoorovo kulinárskych špecialít ako bolo Chilli Con Carne, je treba mať v zálohe chutné a jednoduché jedlá vhodné na varenie v prírode. Jedno také sme si spravili v úvodnom článku cyklu Outdoor Chef’s Diary – Dubákové Risotto. Druhé si spravíme teraz. A bez srandy - vifonkové slíže bokom, idú sa variť talianske cestoviny. Linguine di Montagna (Sardine i Pomodori Secchi).
Peter, toto vsetko nie je vobec objemnejsie ako bezne konzervove jedlo.
Navyse, ked niekto ide na viac dni a kazdy den ma nieco jest, chcel by som vidiet ako ma v batohu konzervu na kazdy den. Praveze naskladanie prisad je vhodnejsie ako konzerva/den.
Na druhej strane ludia su nuteni si varit v kempe, alebo na viacdnovych lezeckych tripoch, kde sa do auta zmesti vselico.
Clanok teda rozhodne nebol recesia, ale ak je niekto ochotny prezit par dni v prirode na vifonoch,alebo na madarskom gulasi v konzerve, nech sa paci.
Dalsi variant su susene specialitky, tzv expedicna strava, tam sa ale bavime o expedicnych cenach.
Je to síce už veľa rokov (sorry, desaťročí) dozadu, ale tiež nás za mlada bavilo, že kto ukuchtí v ešuse a jeho viečku čo najspektakulárnejšie jedlo. Pri víkendových akciách sa nám potrebné suroviny do kletrakov či krosien zmestili a to pritom ešte nebola taká "kompaktná" výstroj, ako je dnes a navyše sa veľa vecí nosilo ešte v skle.
Na hiking.sk sa vyskytujú nadšenci, blázni, kajnšmetke a milovníci života. Nevidím žiadny dôvod, prečo by niekto nebral so sebou o niečo veľkorysejšiu výbavu na varenie. Možno nebudem vládať pochodovať 10 hodín na túre, tak prečo si nedopriať dlhšiu prestávku a niečo dobré si navariť? Labužníci si doprajú, je jedno, či hovoríme o skvelej panoráme z vrcholu hory alebo o nejakom zázraku v ešuse.
A ešte čosi - ak ide na túru väčšia partia ľudí, nič tak nedokáže stmeliť kolektív, ako spoločné varenie nejakej nadpriemernej mňamky.
Tak toto všetko možno so sebou trepať naozaj len do bratislavského lesoparku! Odporúčam menšiu hotovú kovovú konzervu, najlepšie s odtŕhacím viečkom a tá sa jednoducho zohreje priamo na variči (netreba ťahať ešus ani po zjedení riad umývať). Ale v článku asi ide o recesiu:)