Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Backcountry výbava IV. - záver

Diskusná téma K článku: Backcountry výbava IV. - záver

V predchádzajúcich častiach sme sa dozvedeli niečo o backcountry (BC) výbave, v tejto záverečnej časti sa pozrieme, kde a ako zohnať výstroj, čo býva hlavným problémom. Ako som už viackrát spomenul, táto výstroj nie je v našich končinách príliš žiadaná. Veľmi ťažko sa zháňa, pre obchodníkov je to málo zaujímavý artikel, pretože nejde na odbyt a je pomerne drahý.

PeterNR

Presne športrysy mi zišli na um ako prvé, majú síce BC na stránke, ale len jeden komplet na zapožičanie. Napísal som im, ale nechcem sa na to spoliehať, že ma to tam počká..
Ďakujem za tip na alphasport, zistím či tam dačo majú.

PeterNR

Ahojte, prosím o radu, je niekde v okolí Tatier (resp. po ceste z dolniakov do PP) požičovňa lyží, kde majú aj BC výbavu? Rád by som si ich vyskúšal predtým ako sa rozhodnem pre kúpu. Na nete som našiel viacero požičovní, ale majú len klasické bežky. Ďakujem.
Peter

Rast

skialpy si myslim nie su vhodne moc pre backcountry a to z toho dovodu, ze nemaju to prehnutie, ktore maju bezky, ale pouzit sa daju, pokial su lahke. Ta chybajuca vodiaca drazka moze robit lyzu pri chodzi nie uplne stabilnou v priamom smere. Ak chces pouzivat pasy, tak potom je to v podstate jedno, ale ked pojdes na lahsie BC tury, tak si moc nezaslapes a budes dost pomaly ako s klasickymi BC bezkami.

Dawid

Ospravedlnujem sa, ten prvy link je uz nefunkcny.

Takze jedna sa o pomerne uzke skialpy Tecno Pro Everest, sirka 103/70/95.
V porovnani so Salomon Xadv89 su sirsie, ale ako skialpy nemaju vodiacu drazku. Je ju mozne dat dodatocne vyfrezovat alebo to zavisi od materialu lyze? Pripadne, ako by sa slapalo bez tej drazky?

Vdaka za kazdu radu

Bean

Neviem ako u BC verzii, ale mam moznost porovnat klasiku NN75 s SNS a rozdiel v pohodlnosti chodze tam myslim ani nie je. Predsa aj ta SNS sa najprv zacina ohybat v prstoch a az potom ide cela spica hore - presne ako aj pri normalnej chodzi. Nie je to tvrdy skelet, co by sa len prevaloval okolo osky na spici (ako plastove alpin. lyziarky)

Rast

k NN75 norme - tato norma bola vyvinuta Norskou Rottefellou ako telemarkova norma, cize sa pouzivala na telemark, co je predchodca dnesnych beziek, kedze sa lyze kedysi pouzivali ako dopravny prostriedok v severskych krajinach. Teda aj museli byt s volnou patou. Tieto topanky maju jednu velku vyhodu, da sa v nich normalne chodit ako vo vibramach alebo normalnych topankach, ten kratky spic chodzu skoro vobec neobmedzuje a aj sa fyziologicky ohybaju tam, kde sa maju -v spici. Neskor vytlacili tieto kozene telemarkove topanky plastove skelety s pebaxom, ktory umoznil aj u plastu ohyb spicky lyziarky. A tu nastala revolucia v telemarku, lebo zrazu bolo mozne vykrojit telemarkovy obluk aj agresivnejsim sposobom ako u kozenych lyziarok (analogia klasickych alpskych kozenych lyziarok a dnesnych plastovych s vyssim kominom). Preto sa teraz z prestavaju predavat tieto kozene NN75 topanky, lebo nie je o nich az taky zaujem a su dost drahe. Ale su vyrobcovia, ktori ich stale vyrabaju - Gronell, Crispi, Vetsport, Garmont, Scarpa, Andrew, atd. U nas kozene topanky NN75 nie je skoro mozne zohnat, skor sa daju zohnat podobne ale umele - Alpina, Rossignol, atd. Da sa to, ale na objednavku alebo priamo na mieste v Taliansku. Topanky noriem NNN BC alebo SNS XADv nie su tak dobre prisposobitelne na chodzu a nemaju ten spravny fyziologicky ohyb v spici topanky.

Atomko

aha uz v tom zacinam mat jasnejsie ale v terene pouzitelne topanky na NN 75 bude asi fakt problem zohnat nasiel som nieco taketo: alpina.si/…/?v=bc1550&au…
no nic na dalsiu sezonu mozno vymenim viazanie aj s topankamy... :D

Dawid

atomko: Asi myslis NN75 normu, tie topanky maju vycnelok na spicke (NNN, ktore spominas, je aspon podla mna dost podobne SNS). Fakt je, ze v niektorych obchodoch ma presviedcali ze NN75 prevedenie sa uz vobec nevyraba a tazko ho aj zozeniem. Zatial nemam skusenosti s chodzou v takychto topankach, ale niekde som cital, ze chodza je prirodzenejsia nez v SNS alebo NNN topankach (asi kvoli zdvihnutej podrazke na spicke kvoli hrazde upinania SNS a NNN..)

Atomko

a neposkodi sa ten vycnelok na NNN topankach pri chodzi bez lyzi? mne osobne sa to tiez pozdavalo (NNN) viac ako SNS ale je ovela vacsi problem zohnat vybavu na tento typ viazania...

Rast

Co sa tyka systemu NNN BC alebo SNS XADv, tak na telemarkove obluky si myslim, nie je az take vhodne. Uz z toho dovodu, ze topanka sa otaca v ose vpredu, kdezto u NN75 sa ohyba v oblasti prstov a u telemarkoveho obluku je dolezite pritlacit lyzu prave v tomto mieste a obluk ide potom lepsie vykrojit. Uplne najlepsie je na tom lankove viazanie, lebo lepsie stabilizuje patu a ani topanka sa tak nenamaha. Viazanie s oskou vpredu je potom velmi namahane a aj topanka je v tomto mieste velmi namahana. Ale ja osobne s tymto viazanim nemam ziadnu skusenost, takze realita moze byt ina. Co uz, ja som zaryty NN75-kar. Nedam na to dopustit.

Atomko

pre dawid - ja som zaciatocnik zjazdy som skusal len mierne ale pri tych drzala topanka pevne v tom vycnelku na viazani ale na tej "oske" na topanke sa zacaly objavovat take ryhy a skrabance tak neviem ci sa to musi len zabehnut alebo bude s toho problem...

Rast

To Targa - ja som tiez rozmyslal nad tymto viazanim, ale nebolo mi doporucene, ze je prisli makke. Asi akoze tolko nevydrzi. Ja ale neviem, je to vraj skituringove viazanie, cize skor na slapanie a asi tam je dobre. Ked prislo na trh ako novinka, tak stalo 16tis. Sk, co bola brutalna cena. V com je Switchback od Voile lepsie? Mne pripada dost jemne a slabe, ale to je len moj dojem. Je vhodne aj na zjazdy?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma