Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako sa zbaliť na zimnú vysokohorskú túru

Diskusná téma K článku: Ako sa zbaliť na zimnú vysokohorskú túru

Balenie batohu je často veda. Raz nám niečo chýba, inokedy vláčime zbytočnosti. Hoci k najlepšiemu spôsobu balenia sa každý dopracuje po rokoch sám, na základe podnetu z redakcie HIKING.SK som sa rozhodol uverejniť obsah svojho batohu, ktorý som si zobral na zimnú vysokohorskú túru koncom decembra 2015.

Vrana

Palo dobry zoznam, da sa s tym viac menej suhlasit.

Moja modifikacia: v ten den! by som urcite nebral lavinovu vystroj. Pribalil by som viac lezeckeho materialu (friendy, coky). Varic je otazka. Na jednodnovky ho nezvyknem nosit, ale v zime moze byt v pripade nudzoveho bivaku dolezity.

Podla Batizaciku tusim co ste boli :-)

Peter61

Palo : fayn !

Vrana, ked si vezmes, ze džetbojl vazi menej ako litrova termoska, je to na zvazovanie.

.ph

Varic na jeden den je mozno zbytocnost, ale ak ides do tazsieho terenu, kde je mozny neplanovany bivak alebo dlhe cakanie na zachranu (napr. v zlom pocasi), tak stoji za zvazenie. Ja ho teraz nosim skoro stále.

Jetboil + lexanova flasa + 1l vody (cca 1,5kg).

Lahsia znackova termoska + 1l vody (min. 1,5kg).

Neznackova termoska + 1l vody (cca 1,7 az 2kg).

Vyhoda kombinacie varic (Jetboil) + lexanova flasa:
a) pri rovnakej vahe ako ma termoska s 1l vody ziskas minimalne 5x viac vody
b) voda zo snehu na caj do 10 min.
c) v pripade neplanovaneho bivaku sluzi lexanova flasa s horucou vody ako termoform

Pokial ide o lavinovu vybavu, tak som ju rano vyhodil z batohu. Na fotkach je preto, lebo som fotil vecer pred turou. Rano som zvazil situaciu (dlhodobo priaznive podmienky) a rozhodol som sa ju nevziat. Urcite by vsak nemala chybat pri zimnych turach. Keby neboli koncom roka take dobre podmienky, tak by som ju pekne krasne niesol v batohu.

Lezecky material vyberam na kazdu turu podla obtaznosti a vzdy je tam nieco ine. Toto bol chodak s kratkym lezenim po zeleze. Vystacil by som si s mackami, prilbou a cakanom. Povodne som to chcel zlyzovat, ale nebolo s kym, tak som si zohnal partakov aspon na turu bez lyzi.

PaliT

Najväčšia nevýhoda topenia snehu je, že sa jedná v podstate o destilovanú vodu. Ďalšia vec je, že to zaberie čas a v prípadnom nečase môže byť príjemnejšie len tak siahnuť po termoske s tekutinou. Ale fakt je ten, že varič váži menej, ako vláčená voda v batohu.

Tiež som v rozpakoch pozeral na tú lavínovú výbavu. Keby som bol skialpista, tak neváham ani sekundu, ale ako oldskúl element dokonca ani piepse nevlastním, tomu však aj prispôsobujem správanie v horách, prípadne by som si výbavu požičal. V batohu mám miesto klasickej lopaty snowclaw.com, to je skôr na robenie záhrabu, ako na rýchle dolovanie nešťastníka z lavíny.

Peter61

PaliT:
ze sa laviny tykaju skialpinistov, je jedna zla povera. Napr. lyziar, ktory neskace, je "male dodatocne zatazenie". Chodec : velke.

Od soboty 19.12. bolo lavinove "co malo spadnut, uz spadlo".
Tu istu turu som siel v nedelu bez pipsa.
Snowclav si viac cenim na dlahu a pod., ako na kopanie zahrabu.

PaliT

Nemyslím si. Ako lyžiar idem vyslovene do terénu, kde reálne hrozí vyššie nebezpečenstvo už zo samotnej konfigurácie - žľaby, muldy, plochy. Ako turista sa skôr držím hrebeňov, vyvýšenín a prípadne sa istím na okrajoch žľabu. Nie že by sa horolezci do lavín nedostávali tiež, ale naisto sa jedná o rozdiel v riziku. A pri zvýšenom nebezpečenstve som sa jednoducho do exponovaného terénu radšej netrepal a nahradil som to turistikou v nižších horách. V lavíne som bol len raz, ale to mi hrozilo, že sa zabijem preletom do steny, nie zasypaním.

Ale nechajme to tak, toto nie je vlákno o lavínach, ale o výbave v batohu.

.ph

Pali mas pravdu, voda zo snehu je demineralizovana a pri dlhodobom uzivani moze uskodit. Ak si vsak na ture pripravis par litrov vody zo snehu, tak sa ti nic nestane. Mimochodom, rozne firmy predavaju osmozu do domacnosti a ludia ani netusia ze piju destilovanu vodu. Ja ten Jetboil nosim kvoli tomu, ze to s litrom vody v lexane vazi ako termoska s vodou a v pripade pruseru si s tym vyrobim teplu vodu alebo zdroj tela na celu noc.

Pri lavinach je to ako pisal Peter. Chodec zatazuje snehovu vrstvu omnoho viac ako lyziar, preto je tam vacsia sanca na odtrh laviny. Dnes je to vo svete standard ako prilba na bicykel, akurat to u nas este vela ludi ignoruje lebo je to drahe. Pali, hoci mam lavinovu vybavu, tiez sa snazim spravat tak, aby som sa do laviny nedostal.

Yetee

Taký varič, je síce tažší ako uteráčik :) ale v horách s ním prežiješ predsa len trocha dlhšie. Najľahšie príznaky dehydratácie slabosť, únava,bolesti bolesti hlavy, zvýšená telesná teplota sa vraj prejavujú už pri strate 1% vody. (80 kg = 0,8l). Pri strate 2% vraj klesne výkonnosť už o 20%. Zdá sa, že to sú všetko príznaky, ktorým sa je žiadúce, aj vo všeobecnosti, radšej vyhnúť a pri VHT túre zvlášť.
Vody nikdy nie je dosť.

Peter61

PaliT, na vysokych horach vsetci a furt piju snehovu/ladovu vodu, mineralie doplnaju v potravinach , ev. v iontakoch.
.ph to ma pekne spocitane :
5 litrov napoja vazi 1,5 kg
10 litrov napoja vazi 1,7 kg ( jedna kartusa navrch)

.ph

Pali: pouzivam Jetbil Zip, je to v podstate to iste, ale trochu lahsie (jetboil.com/…/Zip-Cooking-Sys…).

Chybicka pri vypoctoch (28/01/16 13:57). Zabudol som na plyn. Jetboil Zip + 100g plynu + lexanova flasa + 1l vody (cca 1,7kg).

Lubo

Bikemartin,
vdaka za postreh, prispevok som presunul do prislusnej temy.

Miroslav K.

Neviete, ze aka velkost je ta lopata BD? A vobec, aka lopata je vhodnejsia na tury do zimnych hor, je v tom az taky zasadny rozdiel? Diki.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum