Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako sa zbaliť na zimnú vysokohorskú túru

PaliT

Nemyslím si. Ako lyžiar idem vyslovene do terénu, kde reálne hrozí vyššie nebezpečenstvo už zo samotnej konfigurácie - žľaby, muldy, plochy. Ako turista sa skôr držím hrebeňov, vyvýšenín a prípadne sa istím na okrajoch žľabu. Nie že by sa horolezci do lavín nedostávali tiež, ale naisto sa jedná o rozdiel v riziku. A pri zvýšenom nebezpečenstve som sa jednoducho do exponovaného terénu radšej netrepal a nahradil som to turistikou v nižších horách. V lavíne som bol len raz, ale to mi hrozilo, že sa zabijem preletom do steny, nie zasypaním.

Ale nechajme to tak, toto nie je vlákno o lavínach, ale o výbave v batohu.

Peter61

PaliT:
ze sa laviny tykaju skialpinistov, je jedna zla povera. Napr. lyziar, ktory neskace, je "male dodatocne zatazenie". Chodec : velke.

Od soboty 19.12. bolo lavinove "co malo spadnut, uz spadlo".
Tu istu turu som siel v nedelu bez pipsa.
Snowclav si viac cenim na dlahu a pod., ako na kopanie zahrabu.

PaliT

Najväčšia nevýhoda topenia snehu je, že sa jedná v podstate o destilovanú vodu. Ďalšia vec je, že to zaberie čas a v prípadnom nečase môže byť príjemnejšie len tak siahnuť po termoske s tekutinou. Ale fakt je ten, že varič váži menej, ako vláčená voda v batohu.

Tiež som v rozpakoch pozeral na tú lavínovú výbavu. Keby som bol skialpista, tak neváham ani sekundu, ale ako oldskúl element dokonca ani piepse nevlastním, tomu však aj prispôsobujem správanie v horách, prípadne by som si výbavu požičal. V batohu mám miesto klasickej lopaty snowclaw.com, to je skôr na robenie záhrabu, ako na rýchle dolovanie nešťastníka z lavíny.

.ph

Varic na jeden den je mozno zbytocnost, ale ak ides do tazsieho terenu, kde je mozny neplanovany bivak alebo dlhe cakanie na zachranu (napr. v zlom pocasi), tak stoji za zvazenie. Ja ho teraz nosim skoro stále.

Jetboil + lexanova flasa + 1l vody (cca 1,5kg).

Lahsia znackova termoska + 1l vody (min. 1,5kg).

Neznackova termoska + 1l vody (cca 1,7 az 2kg).

Vyhoda kombinacie varic (Jetboil) + lexanova flasa:
a) pri rovnakej vahe ako ma termoska s 1l vody ziskas minimalne 5x viac vody
b) voda zo snehu na caj do 10 min.
c) v pripade neplanovaneho bivaku sluzi lexanova flasa s horucou vody ako termoform

Pokial ide o lavinovu vybavu, tak som ju rano vyhodil z batohu. Na fotkach je preto, lebo som fotil vecer pred turou. Rano som zvazil situaciu (dlhodobo priaznive podmienky) a rozhodol som sa ju nevziat. Urcite by vsak nemala chybat pri zimnych turach. Keby neboli koncom roka take dobre podmienky, tak by som ju pekne krasne niesol v batohu.

Lezecky material vyberam na kazdu turu podla obtaznosti a vzdy je tam nieco ine. Toto bol chodak s kratkym lezenim po zeleze. Vystacil by som si s mackami, prilbou a cakanom. Povodne som to chcel zlyzovat, ale nebolo s kym, tak som si zohnal partakov aspon na turu bez lyzi.

Peter61

Palo : fayn !

Vrana, ked si vezmes, ze džetbojl vazi menej ako litrova termoska, je to na zvazovanie.

Vrana

Palo dobry zoznam, da sa s tym viac menej suhlasit.

Moja modifikacia: v ten den! by som urcite nebral lavinovu vystroj. Pribalil by som viac lezeckeho materialu (friendy, coky). Varic je otazka. Na jednodnovky ho nezvyknem nosit, ale v zime moze byt v pripade nudzoveho bivaku dolezity.

Podla Batizaciku tusim co ste boli :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma