Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tatranský ľadový dóm na Hrebienku

Peter61

nihil sub sole novum.
Taka zubacka k Mer de Glace tiez nebola vytvorena na urychlenie nastupu alpinistov, ale kvoli masovemu turizmu a pod. Umelu ladovu jaskynu maju tiez.
chamonix.com/montenvers-mer-d…

Nieco podobne je napr. aj na Klein Matterhorn, po novom Glacier Paradise.

Lubo :
diky za info, budiz. Mozno to mam zafixovane tak, ze lyziarske/nelyziarske vyuzitie.
Jjano:
a aj si sa odviezol k Ladovemu domu lanovkou (vid clanok), alebo si švindľoval pešo ?

Beta

Čo si myslí Adam Bakoš, ktorý vytvoril tie všetky sochy, keď číta, čo píšete o jeho práci? Že ju nepotrebujete a nechcete? Ľadový dom neekologický? Áno, nie je, veď nie viac než všetky ratraky, vleky a zasnežovania pre lyžiarov. Predsa ľadový dom to je kúsok umenia. Lepšie by bolo sedieť doma a pozerať televíziu? Keď sa ma opýta nejaký obyčajný turista, čo má robiť, keď on sa nevie pohybovať v zime v horách, ja mu poviem: poď navštíviť ľadový dóm, nemusíš tráviť čas len v reštauráciách a celý čas piť pivo. Mimochodom, navštívila som ľadový dóm dva roky dozadu a trochu ma pobavilo, že dóm bol slovenský, ale všetky ľad bol poľský, vytvorený v meste Wroclaw :-)

Lubo

TEŽ patrí ZSSK, takže v pláne rozvoja TMR nefiguruje.
Podľa mojich info fakt jarnoletnojesenna sezona ťahá. Jednak je dlhšia a spoľahlivejšia sezóna, druhak sú nižšie náklady. Aj letná návštevnosť Tatier je vyššia ako zimná. V zime je ťahúňom Chopok.

Peter61

Lubo, ja si myslim, ze keby dali takyto navrh, tak by odpoved bola : kyvadlova doprava TEŽ. Okrem toho : vyhlad z lanovky z Hrebienka by bol ozaj epesní.
S tymi tržbami v lete je pre mna novinka, lebo stale som mal zafixovanu situaciu spred par rokov, ze v lete zarabala viac iba jedna lanovka na Slovensku : na Chleb. Vsetky ostatne maju zasnezovanie, takze zarabaju v zime. (Lomnicke s. je tiez bez diel, ale horna stanica je skoro 2200 mnm.)

Lubo

To je jednoduche. Lebo najviac lanovky v Tatrach zarabaju v lete a takto ludi lepsie/viackrat povozis.

Peter61

jjano: dnes 06:14 dal si dobru otazku :
Inak, prečo chce TMR ťahať tú lanovku z Hrebienka a nie priamo zo Smokovcov?

PaliT

Jjano, nechaj tak. V podstatnom sa asi zhodneme, nuansy by sa dali vydebatovať asi len osobne.

Jjano

Martin, neviem reagovať, pretože neviem čo v danom kontexte myslíš pod pojmom "nástupná atrakcia". Vysvetli prosím.

Moje vnímanie sôch na Reinerke som ti už vysvetlil, pozri prosím staršie moje príspevky, niekde to tam je, nejdem sa opakovať. Ďakujem.

Do dómu som išiel preto, lebo som o ňom čítal, išiel som okolo a bol som zvedavý, čo tam je.

Jjano

Ale no tak, neschovávaj sa za iných a za "vnímanie". Nikde som tu žiadny dešpekt neprejavil, pretože som ho ani nemohol prejaviť, kdeďže ho nemám.
A tak isto netuším, na základe čoho si prišiel na to, že sa mi nepáči, ak niekto nesúhlasí s mojimi názormi.

PaliT

Jjano - viacerí ti napísali, že to tak vnímajú. Rozjímaj nad tým, keď už si si ani nie vedomý, že by si sa takto prejavil.

Ak sa ti nepáči, že nesúhlasím s tvojimi názormi, daj presvedčivejší argument, ale nenapádaj oponenta tvrdením o nejakej manipulácii.

Jjano

Pali, opakovane ta žiadam, aby si nemanipuloval diskusiu. Nikde som žiadny dešpekt voči návštevníkom dómu neprejavil.

Martin knor

Jano, poviem to inac. Podla Teba ladovy dom je nastupnou atrakciou pre developerov. Preco potom nevnimas sochy pri Reinerke ako nastupnu atrakciu pre ladovy dom? Na Tvojom mieste, tam by som skor hladal problem. Ved kvoli Petrasovi sa menil zakon, co nie je tak malo. A Petras nasledne sluboval sochu nejakemu politikovi, ak sa dobre pamatam.
Inak nechapem, preco si do toho domu vobec siel. Aby si sa nastval? Predsa to co tu pises si vedel uz pred tym, ako si do toho domu vstupil.

PaliT

jjano: Môj príspevok 6:25 nebol odpoveďou na tvoj otázku, bohužiaľ fórum neupozorňuje na situáciu, keď počas písania niekto pridá do vlákna ďalší komentár, potom to občas vyznie divne.

A musím dodať, že sa mi nepáčil ani tvoj včerajší znevažujúci komentár na moju adresu.

Jednoducho nesúhlasím s tvojím hodnotením celej situácie, prejavený hlboký dešpekt voči dómu, a ešte väčší voči jeho návštevníkom, toto ja nemusím. Ako som sa už raz vyjadril - odmietam postoje zaváňajúce radikalizmom, kedy ochranársky založení jedinci tvrdo vystupujú voči akýmkoľvek civilizačným prejavom na podhorí. Bežný dovolenkár nie je môj nepriateľ.

Ak je niekto škodná, sú to bezohľadní developeri, s ktorými tu vedieme vojnu. A o jej výsledok by som sa bál, keby si mal zostavovať stratégiu obrany, lebo svojimi hodnoteniami a vystupovaním by si odohnal od nás ľudí, ktorých potrebujeme na našej strane. Toto tu však už naozaj nepotrebujeme rozoberať.

Jjano

Pali, veľmi sa mi nepáči tvoj spôsob disusie. Áno, mnohí z nás si myslíme, niektorí priamo vieme, že aktivity ako ľadový dóm a pod. slúžia aj na to, aby znižovali prah citlivosti verejnosti k urbanizácii prírodného prostredia Tatier a áno, súčasťou tej urbanizácie sú aj plány lanovky z Hrebienka na východ.
Bohužiaľ, ty tu namiesto toho podsúvaš manipultívne čierno-biele formulácie, ktoré zavádzajú debatu iným smerom. Nie, myslím že tu nikto jednoznačne netvrdí, že "dóm je na to, aby sa následne presadila nejaká lanovka". Možno Peter má priamočiarejšie vyjadrenia, ale tiež netvrdí, že účelom dómu nie je nič iné, než následne presadienie lanovky. Ak necítiš, že takéto jemné nuansy formulácií odkláňajú debatu iným smerom a zazdujú oponenta, tak to je smutné.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov