Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tatranský ľadový dóm na Hrebienku

Diskusná téma K článku: Tatranský ľadový dóm na Hrebienku

Voda vo všetkých skupenstvách prináša človeku mnoho úžitkov. K hlavným patrí schopnosť prežitia, k vedľajším možnosť zábavy. Vodu pijeme, umývame sa s ňou, osviežujeme sa, chladíme nápoje. To posledné si vyžaduje tuhé skupenstvo vody vo forme ľadu, ktorú bežne poznáme z našich chladničiek. No je tu aj iná, oveľa zaujímavejšie využitá tuhá forma vody, ktorá prináša človeku ucelený estetický zážitok. Tvorba ľadových sôch. Pominuteľná krása, ktorá nás očarí a prinesie našim zmyslom nie bežnú ani každodennú možnosť ponoriť sa do sveta fantázie, vytvorená prírodou alebo človekom. A že aj človek dokáže robiť s vodou veľké divy, o tom sa môžeme presvedčiť počas zimy vo Vysokých Tatrách na Hrebienku.

Peter61

ľubo, fyi
Tatranský ľadový dóm
Dňa 15.1.2023 je Tatranský dóm uzatvorený z dôvodu silného nárazového vetra.
in: vt.sk/…/23

Lubo

Peter61 a to som este bol mierny. To co ta stupidita z Hrebienka sposobuje v Smokovci v kazdy pekny prazdninovy/vikendovy den je horsie ako zapchy v krajskych mestach. Mesto Vysoke Tatry a kadejaki podnikavci vyhradia akukolvek plochu na parkovanie, vratane futbaloveho ihriska, aby mali rychly cash. Pritom podvecer je Smokovec prazdny, prenocovania na zlomku kapacit, restauracie zivaju prazdnotou. Cakam uz len kedy vyhlasia v Smokovci smogovu situaciu. Jedine pozitivum je, ze cielova skupina Ladoveho domu ostava na Hrebienku a neprejde sa ani k Rainerke, nieto na Zamku ci Studenych dolin.

Peter61

Ja neviem, prečo niekomu vadí 200 ton ľadu a štvrť milióna návštevákov

Ľadový dóm – výsmech klimatickej kríze

Na Hrebienku nás víta vztýčený prostredník klimatickej kríze – dve gigantické mrazničky, v ktorých je ukrytý umelý produkt cestovného ruchu. Ľadový dóm. V národnom parku, ktorý by mal environmentálne vzdelávať svojich návštevníkov, je s podporou štátu atrakcia, ktorá nemá s Tatrami nič spoločné a ekológii sa priam vysmieva. Je tu len na to, aby lanovka na Hrebienok vozila čo najviac výletníkov a tí minuli čo najviac na predražených párkoch a nakúpili si suveníry Made in China. Nehľadiac pritom na to, ako jednodňová masová návštevnosť ničí Smokovce aj Hrebienok.

Lubo

Lenka, neviem presne posudit cisla, no podla mna je tato cirkusiada cela zle:

  1. Narodny park si nepletme so zabavnym parkom. Hluposti tohto druhu mozu byt pokojne inde. Preco tu radsej nemoze byt edukacia na urovni, povedzme ako na Kitsteinhorne o NP Hohe Tauern?

  2. Cestovny ruch to zrejme velmi nespasi, ved vies aka je obsadenost hotelov a ako sa Tatry premienaju na parkovisko jednodnovych navstevnikov.

  3. Oplati sa to jedine TMR lebo pozemka praska vo svikoch a tomu predajcovi suvenirov, co rozhodcovske vezicky oblepil fotkami, obstaval magnetkami a obvesal umelymi liscimi chvostami.

  4. V porovnani s tym, kolko ludi je na Hrebienku, tak len na Rainerku pohne zadkom menej ako 10 percent, o Zamke ani nehovoriac. Niezeby tam tych ludi nebolo v pekny den dost pre introvertneho odluda ako som ja :-)

Peter61

Ľubo, ad 2m dištane : za rok bez zmeny viď dole foto 05/12/20 20:33
Ak k dovozu toho ľadu do mrazničiek už dlhé roky nemám slov.
Lenka : bodaj by !

Lenkasyrovatkova

A ľudia to aj tak žerú, a koľko ich je. Keď v tom chcem nájsť niečo pozitívne, tak to, že to do Tatier vytiahne aj ľudí, ktorí by tam inakšie nešli. A dúfam, že zdvihnú zrak aj k štítom a do doliny a možno objavia aj čaro hôr a nabudúce sa vrátia lepšie vyzbrojený aj na túru. Sánkovanie tiež funguje aj vdaka týmto návštevníkom.

PS:ľadové sochy/obrazy tohto roku pribudli aj priamo v centre Smokovca.

Vladeno

Možno budem za blbca, ale pre toto chodím v zime do Studených dolín z Tatranskej Lesnej. I keď okolo Reinerky je tiež národa, je mi to milšie.

Lubo

Dnesna realita na Hrebienku o dvojmetrovych odstupoch ani nechyrovala.

Inac pride mi uplne uletene, ze v case klimatickej krizy mame v narodnom parku dve giganticke mraznicky, v ktorych uskladnujeme a ukazujeme lad dovezeny zdaleka. To je ale ze uplne mimo funkciu narodneho parku.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma