Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Turistické mačky CT Ice Traction

Diskusná téma K článku: Turistické mačky CT Ice Traction

Aj nenáročný turistický chodník sa v zime môže premeniť na nebezpečný terén. Najmä, keď je tak ľadovo, ako cez uplynulé vianočné sviatky. Klasické mačky majú dlhé hroty a na nenáročnom chodníku sa v nich nepohodlne chodí. Tiež sú ťažké a len tak pre istotu ich človek so sebou na krátku túru napr. na Zamkovského chatu zo Smokovca neponesie. Pre takéto účely prídu vhod kratšie hroty v kombinácii s retiazkami, ktoré sa dajú natiahnuť na akúkoľvek turistickú obuv. Ja som si pre tento účel zadovážil CT Ice Traction.

Peter61

Ma to pazury ? Ma ! takze su to macky :
....anti-slip hiking crampons
Attention!
Not to be used as P.P.E.Na druhej strane, nosici ich pouzivaju, ak je ladovo a nie je novy sneh.

climbingtechnology.com/…/ice-…

Plech je 2 mm, dlzka hrotov 15 mm. Ak napriklad teraz niekto vyrazi na chodnik, kde je sneh previazany s ladovym podkladom, funguje to iba po 1,5 cm vysky snehu. Napriklad momnetalne na Brncalku uz to ide iba s holymi vibramami a palickami,lebo ludia a auta to utlacili.

Ak s nimi niekto vyrazi na letne firnove polia, fungovat mozu, IBA ak je zrana premrznute, Ak to zasvieti slnko a firn povoli, nehodia sa.

Peter61

Drobna poznamka k tej kontrole :
"menej pevné uchytenie na nohe (počas túry treba kontrolovať)"

Ake nepaci sa mi ? Je to z prirucky mladych svistov na zimu :
kontrolovat treba, aj ked clovek ma "normalne" macky, nezavisle od toho, ci je uchytenie klasicke, poloautomat, automat. Minimalne po 10 minutach alebo par sto metrcoch.

Adina

Podobne, inej znacky, podstata ta ista. Neviem si bez nich predstavit zimnu turistiku v zasnezenych horach. Pouzivam ich 2 roky. Nesklamali. Akurat musim vyriesit lepenie snehu na podrazku, ked je sneh makky, popripade kombinacia snehu a travy. V tomto case vyborne pri pobehovani okolo lyzovaniachtivych vnucat na zjazdovkach s technickym snehom.

Peter61

oprava k 05:58 , sorry.

Ak napriklad teraz niekto vyrazi na chodnik, kde NIE je sneh previazany s ladovym podkladom, funguje to iba po 1,5 cm vysky snehu.

Phalike

Mam rovnaky model ale zatial som ich stihol otestovat len kratko, ale zvysenie komfortu zostupu po utlacenom, viac ci menej premrznutom snehu paradne. Podla mna super pomer cena/vykon, urcite by som odporucal do kazdeho turistickeho batohu v tomto obdobi ;)

Jjano

Ja ich mám tiež už pár rokov. Majú veľa výhod a veľa nevýhod, ale úplne v pohode spĺňajú, čo od nich za danú cenu očakávam. Pravdupovediac, ani si už neviem predstaviť, ako by som bez nich robil väčšinu mojich zimných túr, používam ich o kus častejšie ako napríklad snežnice.

Peter, ja sa v totych sňahoch moc nevyznám, ale neviem, či to moc neanalyzuješ :-)))

Peter61

jjano :
mrzne, nadrbalo na lad 5 cm snehu, nepreviazalo sa to :

  • ides prvy : zdrbes sa, lebo hroty nedociahnu na lad
  • ides desiaty abo prvy za autom/skutrom : prejdes v pohode.

Ide o to, aky je povrch, ake su podmienky. Je uplne jedno, ci sa jedna o chodnik za Bilickou, vyhliadka na magistrale pred Zamkou ( podla uvodu clanku "krátka túra"), Ostrva alebo Škaredý žľab na Magistrale
mapy.hiking.sk/?x=20.22906…

Aby bolo jasne, su fajn, na Novy rok na Brncalku parada, ale nie do kazdych podmienok.

Jjano

Jasne, veď ja chápem, ako to myslíš. Len tie mačky nie sú primárne určené na horo, VHT a pod., na rozdiel od skutočných kacúrov sú tieto používané na celom Slovensku. Užívatelia týchto mačiek niekde v Burde, v Malých Karpatoch či na Vihorlate neanalyzujú, či v noci mrzlo, nadrbalo 5 cm snehu a nepreviazalo sa to, ale poznajú tak najviac dva stavy:

  1. asi sa to nešmýka a 2. už sa kua šmýka, musím si dať tie mačky.

:-)

Lubo

Podla mna su tieto kocure velmi dobre pre kazdeho, koho ani nenapadne riesit obycajne macky, lebo "to je pre profikov" a nalezite tomuto presvedceniu si vyberaju aj svoje ciele v zime. Toto ma 250g a moze to byt "just in case" v batohu pocas celej zimy.

Specialne pripady ako pise Peter61 mozu sa istej zhody nahod sposobit zranenie az smrt, to je pravda. Nastastie ide asi o taku pravdepodobnost, ako ze niekto strci macku ususist sa do mikrovlnky = treba o tom dokolecka hovorit, aby zas nejako idiota nenapadlo, ze aha, toto stoji len 30 ecok, normalne macky mozem okakat.

Inac, ak je na brncachodniku 5-7cm nepreviazaneho snehu s ladovym podkladom, tak v pripade slapania po panenskom snehu (pravdepodobnost 0,1% vzhladom na frekventovanost) si v tychto kocuroch clovek trosku "zabicykluje" ale nakoniec mu aj tieto kocure pomozu viac ako keby ich nemal.

P.S. Ruku na srdce, kolki z nas pojdu na superlahkom Brncachodniku v mackach ... sak kto by sa s tym ondil, sak zalozime az bude treba ... a ved nejako to dam. Kaslem na vec.

TomXX

Mne presne tieto priniesol "ježiško", ale zatiaľ na ne neprišlo, v zime sa motám len po kadejakých Karpatoch, Inovcoch a podobných nížinách, ale hádam niečo napadne a vyskúšam ich. 5.1. sme išli na Jelenec+Geldek, ale bol čerstvý sneh a kocúrov nebolo treba...

Jjano

Vrana, možno môj príspevok nebol pochopený :-), ale chcel som povedať (a zrejme aj Lubo), že netreba to škatulkovať (nad alebo pod pásmom lesa? naviazaný sneh alebo nenaviazaný sneh? snežilo v noci a mrzlo alebo snežilo a nemrzlo? :-). Skrátka ich treba mať v batohu a použiť, keď treba. Už párkrát som si liboval, že ich mám zo sebou a bolo to širokých pláňach nad pásmom lesa ... :-)

PeterNR

Máme tieto retiazky už dva roky, a obľúbila si ich celá rodina.
Hlavný dôvod pre retiazky oproti klasickým mačkám je použitie pre deti - sú vhodné na mäkké topánky, nemajú predné hroty takže nehrozí zakopnutie či poranenie, sú dostupné malé veľkosti. Dakedy som tu o tom písal, urobil som v jednom súbore "Protišmykové reťaze na turistiku" porovnanie reťazí od f. Veriga, Camp a Climbing Technology. Všetky sú principiálne rovnaké. Najmenšie veľkosti robí f. Veriga - sú od veľkosti 33.
Syn má topánky 31-32, pri natiahnutí boli voľnejšie, tak som skrátil spodné retiazky a funguje to bez problémov.
Ešte sa mi nestalo aby sa šmýkalo, aj keď bolo 10 cm čerstvého snehu na ľade, šlo sa v pohode.
Jedna vec, na ktorú si treba dať pozor pri použití na mäkkých topánkach, je stiahnutie tým gumovým pásom. Hlavne u detí treba častejšie kontrolovať, či im nie je zima na nôžky.
Peter

Vrana

2 jjano: link som uviedol ako priklad pouzitia s dodatkom, aby si niekto nemyslel ze HZS to pouziva pri zasahoch vo vysokohorskom terene

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma