Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Turistické mačky CT Ice Traction

PeterNR

Máme tieto retiazky už dva roky, a obľúbila si ich celá rodina.
Hlavný dôvod pre retiazky oproti klasickým mačkám je použitie pre deti - sú vhodné na mäkké topánky, nemajú predné hroty takže nehrozí zakopnutie či poranenie, sú dostupné malé veľkosti. Dakedy som tu o tom písal, urobil som v jednom súbore "Protišmykové reťaze na turistiku" porovnanie reťazí od f. Veriga, Camp a Climbing Technology. Všetky sú principiálne rovnaké. Najmenšie veľkosti robí f. Veriga - sú od veľkosti 33.
Syn má topánky 31-32, pri natiahnutí boli voľnejšie, tak som skrátil spodné retiazky a funguje to bez problémov.
Ešte sa mi nestalo aby sa šmýkalo, aj keď bolo 10 cm čerstvého snehu na ľade, šlo sa v pohode.
Jedna vec, na ktorú si treba dať pozor pri použití na mäkkých topánkach, je stiahnutie tým gumovým pásom. Hlavne u detí treba častejšie kontrolovať, či im nie je zima na nôžky.
Peter

Jjano

Vrana, možno môj príspevok nebol pochopený :-), ale chcel som povedať (a zrejme aj Lubo), že netreba to škatulkovať (nad alebo pod pásmom lesa? naviazaný sneh alebo nenaviazaný sneh? snežilo v noci a mrzlo alebo snežilo a nemrzlo? :-). Skrátka ich treba mať v batohu a použiť, keď treba. Už párkrát som si liboval, že ich mám zo sebou a bolo to širokých pláňach nad pásmom lesa ... :-)

TomXX

Mne presne tieto priniesol "ježiško", ale zatiaľ na ne neprišlo, v zime sa motám len po kadejakých Karpatoch, Inovcoch a podobných nížinách, ale hádam niečo napadne a vyskúšam ich. 5.1. sme išli na Jelenec+Geldek, ale bol čerstvý sneh a kocúrov nebolo treba...

Lubo

Podla mna su tieto kocure velmi dobre pre kazdeho, koho ani nenapadne riesit obycajne macky, lebo "to je pre profikov" a nalezite tomuto presvedceniu si vyberaju aj svoje ciele v zime. Toto ma 250g a moze to byt "just in case" v batohu pocas celej zimy.

Specialne pripady ako pise Peter61 mozu sa istej zhody nahod sposobit zranenie az smrt, to je pravda. Nastastie ide asi o taku pravdepodobnost, ako ze niekto strci macku ususist sa do mikrovlnky = treba o tom dokolecka hovorit, aby zas nejako idiota nenapadlo, ze aha, toto stoji len 30 ecok, normalne macky mozem okakat.

Inac, ak je na brncachodniku 5-7cm nepreviazaneho snehu s ladovym podkladom, tak v pripade slapania po panenskom snehu (pravdepodobnost 0,1% vzhladom na frekventovanost) si v tychto kocuroch clovek trosku "zabicykluje" ale nakoniec mu aj tieto kocure pomozu viac ako keby ich nemal.

P.S. Ruku na srdce, kolki z nas pojdu na superlahkom Brncachodniku v mackach ... sak kto by sa s tym ondil, sak zalozime az bude treba ... a ved nejako to dam. Kaslem na vec.

Jjano

Jasne, veď ja chápem, ako to myslíš. Len tie mačky nie sú primárne určené na horo, VHT a pod., na rozdiel od skutočných kacúrov sú tieto používané na celom Slovensku. Užívatelia týchto mačiek niekde v Burde, v Malých Karpatoch či na Vihorlate neanalyzujú, či v noci mrzlo, nadrbalo 5 cm snehu a nepreviazalo sa to, ale poznajú tak najviac dva stavy:

  1. asi sa to nešmýka a 2. už sa kua šmýka, musím si dať tie mačky.

:-)

Peter61

jjano :
mrzne, nadrbalo na lad 5 cm snehu, nepreviazalo sa to :

  • ides prvy : zdrbes sa, lebo hroty nedociahnu na lad
  • ides desiaty abo prvy za autom/skutrom : prejdes v pohode.

Ide o to, aky je povrch, ake su podmienky. Je uplne jedno, ci sa jedna o chodnik za Bilickou, vyhliadka na magistrale pred Zamkou ( podla uvodu clanku "krátka túra"), Ostrva alebo Škaredý žľab na Magistrale
mapy.hiking.sk/?x=20.22906…

Aby bolo jasne, su fajn, na Novy rok na Brncalku parada, ale nie do kazdych podmienok.

Jjano

Ja ich mám tiež už pár rokov. Majú veľa výhod a veľa nevýhod, ale úplne v pohode spĺňajú, čo od nich za danú cenu očakávam. Pravdupovediac, ani si už neviem predstaviť, ako by som bez nich robil väčšinu mojich zimných túr, používam ich o kus častejšie ako napríklad snežnice.

Peter, ja sa v totych sňahoch moc nevyznám, ale neviem, či to moc neanalyzuješ :-)))

Phalike

Mam rovnaky model ale zatial som ich stihol otestovat len kratko, ale zvysenie komfortu zostupu po utlacenom, viac ci menej premrznutom snehu paradne. Podla mna super pomer cena/vykon, urcite by som odporucal do kazdeho turistickeho batohu v tomto obdobi ;)

Peter61

oprava k 05:58 , sorry.

Ak napriklad teraz niekto vyrazi na chodnik, kde NIE je sneh previazany s ladovym podkladom, funguje to iba po 1,5 cm vysky snehu.

Adina

Podobne, inej znacky, podstata ta ista. Neviem si bez nich predstavit zimnu turistiku v zasnezenych horach. Pouzivam ich 2 roky. Nesklamali. Akurat musim vyriesit lepenie snehu na podrazku, ked je sneh makky, popripade kombinacia snehu a travy. V tomto case vyborne pri pobehovani okolo lyzovaniachtivych vnucat na zjazdovkach s technickym snehom.

Peter61

Drobna poznamka k tej kontrole :
"menej pevné uchytenie na nohe (počas túry treba kontrolovať)"

Ake nepaci sa mi ? Je to z prirucky mladych svistov na zimu :
kontrolovat treba, aj ked clovek ma "normalne" macky, nezavisle od toho, ci je uchytenie klasicke, poloautomat, automat. Minimalne po 10 minutach alebo par sto metrcoch.

Peter61

Ma to pazury ? Ma ! takze su to macky :
....anti-slip hiking crampons
Attention!
Not to be used as P.P.E.Na druhej strane, nosici ich pouzivaju, ak je ladovo a nie je novy sneh.

climbingtechnology.com/…/ice-…

Plech je 2 mm, dlzka hrotov 15 mm. Ak napriklad teraz niekto vyrazi na chodnik, kde je sneh previazany s ladovym podkladom, funguje to iba po 1,5 cm vysky snehu. Napriklad momnetalne na Brncalku uz to ide iba s holymi vibramami a palickami,lebo ludia a auta to utlacili.

Ak s nimi niekto vyrazi na letne firnove polia, fungovat mozu, IBA ak je zrana premrznute, Ak to zasvieti slnko a firn povoli, nehodia sa.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma