Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Blúdenie Tatranskou magistrálou bez medveďa

Diskusná téma K článku: Blúdenie Tatranskou magistrálou bez medveďa

Tatranská magistrála je červeno značkovaný chodník, vinúci sa v prevažnej miere južnými svahmi Západných a Vysokých Tatier. Nápad na hlavný tatranský chodník sa datuje v roku 1903, no vyznačený bol Klubom československých turistov až v rokoch 1931 - 1937. Uvádza sa, že je to turisticky najvýznamnejšia trasa, ale v mnohých súčasných prameňoch sa uvádza chybne jej dĺžka. Povedomie o Tatranskej magistrále sa zúžilo na červeno značený chodník vo Vysokých Tatrách od Štrbského Plesa po Veľké Biele pleso. Magistrála ale začína pri dedinke Jalovec v Západných Tatrách a do roku 1978 k nej patrila aj nádherná hrebeňovka Belianskych Tatier. Súčasná dĺžka trasy predstavuje 78 - 83 kilometrov (podľa rôznych prameňov).

Rastislav Haleš

Zdravím. Šli sme úsek od Atc Rackova dolina do Podbanskeho. Podľa smerovníka 3:15. V skutočnosti viac ako 5 hodín. Trasa je naozaj rôznorodá. My sme 6 krát stratili značku. Často si treba doslova vybrať smer naslepo a potom sa vrátiť. Alebo sa jednoducho značka objaví pod Vami, alebo nad Vami. V úseku pred Podbanskym na rubaniskach nepomôže ani navigácia, ktorá značku zobrazuje inak. Inak je to nenáročný úsek na stúpania a klesania.

Dzakomoo

Ď. :) plno šafranov? zrazu ma to tam začalo lákať :)

Pocestna07

Ďakujem, je to opísané s láskou a preto je odpustených aj tých pár chýb, ktoré tam sú :)

Knor

Krasne opisane, dobre sa to citalo. Na jesen som siel aj kusok z tej magistraly, ked som sa vybral z Podbanskeho na Hruby grun. Je to tam pekny kraj na prechadzky.

Pocestna07

Dzakomoo ...skúsim tú trasu opísať trochu inak ako bolo v článku. Pre mňa je prima, ale skor oddychová. Interne jej hovoríme "spodná" magistrála. Aj ke´d žiadna "vrchná" nad ňou nie je.:)
Pre nás "vrchná začína na štrbskom Plese.
Trasu Bobrovecká Vápenica - Štrbské Pleso (alebo opačne)robíme ako oddychovku. Nie vždy prejdeme celú, práve kvoli lákadlám, ktoré sú na trase. Takže niekedy sa dlho kocháme a užívame si napr. na jar krásne lúky plné šafránov medzi Jaloveckou a Žiarskou dolinou, jazdu na koni pri salaši Žiar, výhľady (hlavne v časti od Jaloveckej po Račkovu dolinu, potoky a potočiky celou cestou. Keď sa nám zažiada hubovej polievky zbehneme po modrej do Jakubovian a cestou vždy niečo nájdeme. "Kávičkári a pivári" majú po ceste niekoľko chát, kde sa možu zastaviť. Deti pri chatách nájdu preliezky, ale hlavne cestou různe kvietky, chrobáky, motýle, vtáky i stopy medveďa a ďalších zvierat ... A pokiaľ chceš ísť na výkon, tak možeš kľudne bežať. Je pravda, že trochu smutnejší pohľad je to v časti od Račkovej doliny, resp. Podbanského na Štrbské pleso.
No ale čo je ešte fajn na tejto trase - množstvo príležitosti len tak poležať si na lúke, pri potoku a tiež mnoho cestičiek zbehnúť z nej ak budeš ležať dlho :) Takže si myslím, že je vhodná pre rodiny s deťmi (doporučím Medvediu štolu pri ústí Žiarskej doliny alebo salaš Pastierska pri Bobroveckej Vápenici smerom k Jalovcu)i všetkých ostatných, pretože tempo a dĺžku trasy sa dá priebežne bez problémov meniť. Prajem pekný výlet :)

Daulagiri

No ja som tiež s tých, ktorí využívajú len krátke úseky tejto trasy ako spojky medzi dolinami, celé ma to zatiaľ neláka. Inak dať to za 9 hodín je fakt VÝKON, obdivuhodné.
A páčilo sa mi ako na vás chcel zapôsobiť ten chalan, no bol to dobrý pokus :-D

Zdenči

Boro...a nezabúdaj, že to bolo ešte aj s blúdením. No klobúk dole pred takým výkonom

Boro

Ak vám trvalo40 km aj s prestávkami na jedlo iba 9 hodín, tak sa musím spýtať, aké motorky ste to mali. Lebo inak je to kravina.

Thewasp

Neuvedomila som si, ze by clanok mohol posobit negativne, koniec koncov, turu v nom vyslovene odporucam. Pre mna bola tato tura natolko vynimocna, ze mi stalo zato sadnut si a napisat o tom clanok. Trasa je velmi roznoroda - vedie aj po hlavnej asfaltovej ceste, po poliach, lukach, lesoch, stale sa meni, kazdy si najde nejake carovne zakutie. Urcite ju este niekedy znova prejdem a v pokojnejsom tempe, ked uz viem, ze za letny den sa da bez problemov stihnut za denneho svetla.
Hodinky boli Suunto Ambit, tusim 2R.

Dzakomoo

Ahoj, vitaj medzi autormi :) slušný výkon za 1 deň. tvoj článok som si musel prečítať 2x. vieš prečo? dobre si opísala "stav" tejto trasy, a tým pádom si ma nenavnadila, aby som si to prešiel aj ja. chýbajú mi tam pozitívne detaily trasy, napr. kde bol nejaký pekný výhľad, čo sa tam dalo vidieť, príp. nejaké zaujímavosti ktoré inde nenájdeme. aspoň že si spomenula nádherné lúky s ovečkami :). proste aj nejaké pozitíva, aby to človeka naštartovalo a začal si tam hneď plánovať výlet :) prosím neber to ako vážnu kritiku, je to len môj názor, ty si to proste napíslala tak, ako si to cítila. Veď ja práveže niekedy vyhľadávam takéto blúdenia, človek spozná vždy niečo nové.

Fangorn

ja tiež obdivujem turistiku na takejto trase. pre mňa vždy táto červená slúžila iba ako spojka keď som šiel okruh a vracal som sa k autu. a vždy to bolo trápenie. napr. keď som šiel na Bystrú hore Račkovou a dolu Bystrou dolinou tak som sa po červenej vracal k autu a hodina po tejto značke sa mi zdala nekonečná

TomXX

A aké si mala hodinky? Ja som práve kúpil Garmin FR25 a tie by mali vydržať tuším 8 hodín...

Possum

A nebola to smutna prechadzka? Ked si predstavim tie rubaniska... :(

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma