Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tatranská Javorina: zámoček a potulky po okolí

Diskusná téma K článku: Tatranská Javorina: zámoček a potulky po okolí

V decembri roku 2015 prebehla médiami správa o sprístupnení loveckého zámočku pruského kniežaťa Christiana Kraft Hohenlohe-Öhringen v Tatranskej Javorine, toho času takzvaného „prezidentského zámočku“. Príležitosť sme si nenechali ujsť a okrem neho sme navštívili miestny kostol s cintorínom. Výlet sme zavŕšili prechádzkou Javorovou dolinou s náučnou geologickou plochou Podmuráň.

Peter61

hotelmontfort.sk/

k ohňostroju hotela Monfort : MTF Hotel s.r.o., Tatranská Javorina 27, 059 56 Tatranská Javorina- žiadosť o povolenie územnej výnimky zo zákazu podľa zákona č. 543/2002 Z.z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov v súvislosti s ohňostrojom na území Tatranského národného parku
minzp.sk/…/ou-po-oszp1-2018-0…
OU-PO-OSZP1-2018/047722/KM

DanielaM

Vcera sme boli v zamocku, vyklad bol velmi zaujimavy. Vsetky styri prehliadky boli plne. Stalo to zato. :-)

Palo_XXL

male upresnenie historickeho exkurzu...Javorina v 1938 roku podobne ako Lysa Polana, Podspady a dalsie obce, boli anektovane Polskom participaciou Polska po boku nacistickeho Nemecka na Mnichovskej dohode 1938 pri okliestovani I. CSR o uzemia. V septembri 1939 boli oslobodene slovenskou armadou, co nam niekedy bolo interpretovane ako napadnutie Polska Slovenskym statom..islo o pritom o oslobodenie Polskom obsadenych uzemi.

DanielaM

Roman, super clanocek ako hodina vlastivedy, urcite pojdeme pozriet s Kubkom, ked budeme v Tatrach. :-)

Bazin

dzakomo,teraz som si spomenul,ze vystavne trofeje boli prezentovane v r.1910 na svetovej vystave vo viedni a po nej sa uz nevratili spet do javoriny,zostali tusim v rodovom sidle v prusku.

Bazin

dzakomo,tazko povedat ci v tej dobe strielali vystavne kusy,v dnesnej dobe strejda-nimrod na morave lovi len "knoflikace".

Dzakomoo

Roman super pocitanie s mnozstvom uzitocnych faktov. uz viem, kam povedu nase nohy, ked sa tam najblizsie dostaneme.
Zaujalo ma, ze knieza kupil Javorinu za ucelom zriadenia reprezentacneho reviru. Podla tych trofeji (najma jelenie trofeje), co su na fotkach, mi to pride ako sedy priemer a nie ako reprezentacny revir :)
avsak na druhej strane ma tam medvede, kopu kamzikov...

Peter61

Uzasne vyhlady su odtial.
Darmo, knieza Hohenlohe vedel, kde si stavia.
A UV KSS tiez vedel ( Kolowrat bol ich)

Knor

Aha, ale rozpravali o tom dlho uz prv. No, Roman, vdaka za prehliadku :-).

Zdenči

Martin...to asi preto, že ho sprístupnili od decembra :-)

Knor

Bol som tam v septembri (v nedelu). Presiel som cez areal, bo som chcel ist na kotu 1038 S od zamocku. Vtedy nebola nikde ziadna zmienka o tom, ze je zamocek pristupny a da sa don ist. Bolo to tam vymrete, iba v tom hoteli-polobluku bolo zopar hosti.

Zdenči

Ja som s atam motal s Kubom vlani v júni. Nikde ani nohy, iba spoza okna nás sledovali oči telefonujúcej asi upratovačky. Ale našťastie nikto na nás nenabehol. Chválim Kisku za to, že zámoček otvoril aj pre verejnosť, hoci len 3 miestnosti z 36. Mohol by aj viac.Tu je zaujímavé čítanie zivot.cas.sk/…/najbohatsi-zem… Dnešní "zemepáni" by si z neho mali zobrať príklad.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma