Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: HZS varuje: Snehové polia sú najmä ráno zradné

Bobecek

Co znamena sadnut si na podlozku ? kde kupim taku podlozku ? Nikdy som o tom nepocul.

Lubo

Moze to byt cokolvek, co izoluje. Napriklad karimatka.
Ak chodis len na jednodnovky, daju sa kupit taketo podlozky aj kratkom formate. Ci uz skladacie "na harmoniku" alebo rolovacie. Pripadne ak mas staru karimatku, odrez si potrebnu dlzku. Je to dobre aj na sedenie pocas pauzy.

Sona

Pripadne aj na batoh sa posadit, ci?

Peter61

kids, podlozka by mala byt sucha=nevodiva, takze ked je sucho funguje to.
Ak leje ako z krhly, tak aj ked si dam pod seba suchu karimatku, suchy ruxak etc. , aj tak ponco je mokre = vodive . Pri priamom udere je to sumafuk.
Pri nepriamom udere blesku moze pomoct skrcena poloha, chpdidla pri sebe

Lubo

Peto, sumafuk to az tak nie je. Nemusime sa tu ale hrat na fyzikov, spoliehat sa treba najma na stastie. Nahoda je najlepsi kamos aj nepriatel zaroven. Proste zivot je aj otazkou stastia.

Rast

Takze co sa ma teda robit, aby to bolo metodicky spravne? Podlozka blba, sediet blbe.. nejaka normalna a prakticka rada, hodna toho spravneho metodika?

Lubo

Asi by som doveroval riaditelovi zachranarov ;-).

Rast

tiez mi to prislo ako rozumne :-)

Vlado z NZ

Na jedno také snehové pole mám spomienky z detstva. Boli sme v piatom alebo siestom ročníku na výlete a bývali na Sliezskom dome. Vybrali sme sa par chalanov po príchode z túry s triedou na Gerlach:-). Na nohach číny:-), zdalo sa nám to blízko, že do večere budeme späť..V podstate všetko sme robili priam naopak ako by sa malo:-)Ani sme netušili, ktorý presne je gerlach , keď tersz pozerám do mapy najprv sme to vzali cez gerlachovský kotol, potom sa nám to zdalo dlhé vrátili sme sa a šli smerom na Kvetnicovú vežu, tam boli tieto letné snehové polia nechcelo sa nám ich obchádzať, šli sme krížom a tam som sa šmykol..prsty som si dokrvi zodral ako som sa snažil zabrzdiť a ako som dole narazil nohami na skaly tenisky zostali uplne na franforce...Učiteľke sme sa samozrejme nepriznali, dufam, že moje deti v tomto po mne nebudú:-)

Peter61

@ 18:11 rast :

  • aj riaditel hovori, ze burka neprichadza z minuty na minutu, takze sa obvykle daju urobit preventivne opatrenia ( ale je niekedy tazko tazko na exponovanom hrebeni zostupit 30 m z hrebena). Prve opatrnei je planovanie tury

  • zaklad je planovanie tur , napriklad ak je severne prudenie, a moznst burok tak neplanujem Krivan alebo Slavkovsky, lebo burkove mraky mozu "vyskocit" spoza kopca

  • cez internet v mobile pozriem na radar alebo kamarat pri pocitaci mi polse info /zavola.

  • podlozka nie je blba, sediet nie je blbe, aj ked odporuca sa ako bezpecnostna poloha aj podrep

  • v ucebniciach sa pise o burkach po 14 h., posledne roky je to uz vo VT okolopoludnia

  • o mobiloch su udaje protichodne, ja som skor za vypinat

Turista222

V posledných rokoch tie búrky prichádzajú naozaj okolo obeda, ako píše Peter. Dôsledok globálneho otepľovania našej Zeme.
Som jednoznačne za skoré zahájenie túr a potom sa rozhodovať na základe vývoja počasia. Pritom treba pripočítať aj čas čakania na reťaziach a exponovaných úsekov. Najmä v počas hlavnej letnej sezóny.

Bluehen

Imo odporucania takychto ludi treba brat s velkou rezervou.

  • Nechapem co mu vadi na navlekoch, su rozhodne lepsie ako nic a pritom podstatne lahsie a skladnejsie ako macky. Na ladovom chodniku vyborna pomocka vzhladom na vahu a cenu.
  • Ze sa vlastne neschovavat a ostat na dazdi pocas burky. Ja sa veru schovam. Ziadnu podlozku nema zmysel vlacit, bude skor len zavadzat.
  • Od HZS a TANAPu ocakavam ja jedine - aby zabezpecili alebo aspon oznacili minimalne prirodzene chodniky vo VT a ked nie aby dali vsetkym okrem horskych vodcov svaty pokoj cusali a brali statny plat.
Vrana

2 vlado: fajny zazitok. Podobne somariny robia aj dospely.

Koncom aprila sme isli vyvetrat do Mengusovskej. Krasny slnecny den. Pri Zabom potoku sme prechadzali popri 2 dievcinach, ktore sa chystali do „Poland“ pochopil som, ze cez Rysy. Jedna z nich v cinach, asi takychto topankovo.sk/detske-cervene-v… Tak som si dovolil ich upozornit ze bez maciek sa tam zabiju. Myslim, ze to otocili lebo vrtulnik ten den neletel. Den predtym sa na polskej strane Rysov zabil mlady chalan Poliak ...

Sona

To bluehen - robit osvetu, resp. poskytovat informacie suvisiace s bezpecnostou osob je povinnost HZS zo zakona, takze ziadne cusanie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum