Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: HZS varuje: Snehové polia sú najmä ráno zradné

Merhorn

cakal som aj podla nazvu vlakna, ze sa tu dozviem aktualne info napr o tych v nazve snehovych poliach od ludi co tam prave boli. ale vidim, ze sa tu stale rozobera tema blesky na "360" moznych sposobov...
skoda, radsej info k teme sem hadzte pls :)

Rc1

no myslim si, ze aj to by bolo riesenie. ak by zomieralo kvoli bleskom tolko ludi ako kvoli lavinam, zrejme by sa tejtop roblematike venovalo tolko pozornosti ako trebars lavinovym airgagom. burka ma vsak oproti lavine vyhodu (teda turista), ze vies o nej zvycajne skor ako o lavine.

Tarazed

rc1 a co tak prenosna faradajova klietka? :D rozhodis a skocis do nej, pockas kym to prehrmi a ides dalej :D Nova era, novy biznis! Hm hm? :D

Rc1

palit, progress nezastavis, zrejme ani v elektrotechnike. nam ked na chalupe robili novy bleskozvod, tak namiesto pasoviny zatlkali (teda zatlkal som ja) do zeme toto: ies.sk/…/zemniace-tyce-a-pris…
dolezity je vraj vysledny odpor, takze zasa ta fyzika :-)

PaliT

RC1 - opýtaj sa nejakého remeselníka, čo robí bleskozvody, koľko metrov pásoviny sa musí pre uzemnenie zakopať do zeme :D
Keď som išiel minule na Minčol z Krížavy, tak som bol prekvapený, ako ďaleko od vysielača bolo ešte vidieť tú pásovinu na zerodovanom chodníku. Teda zabitie kolíka do zeme nebude stačiť.

Rc1

peter61, preco? mna by napadlo jedno riesenie mozno vhodne pre turistu, ked uz sa tu tym zaoberame. a to nosit v batohu poskladany aktivny bleskozvod s velkym kladivom (s pripade pohybu v skalnatom terene mozeme kladivo vynechat a nahradit trebars zbijackou) a v pripade burky ho vytiahnut z batoha, pripevnit na zem a zvodic bleskozvodu za pomoci kladiva ci zbijacky zakopat hlboko do zeme a sadnut si trebars 10m od bleskozvodu a pockat kym to skonci. trebalo by oslovit nejakeho fyzika nech to prepocita a potom najst nejakych dobrovolnikov, ktori by to otestovali :-)

Peter61

táto diskusia o TW a F je ozaj omnipotentný nevyčerpateľný zdroj informácií k bezpečnému pohybu na horách.
Ak pri kolízii s koňom ste nemali prilbu a došlo k amnézii, IMHO by bolo vhodné absolvovať CT.

Kvík?

.(: No, tie hodnoty sú samo sebou dobré, ale nepochopili, že podstatná je kapacita systému mrak-zem, a nie samotnej guľovej Zeme voči nekonečnu (to je tých 710 ?F).

Ak som sa na to pozrel ako na doskový kondenzátor, vyšlo 13 nF, čiže asi 60000-krát menšie číslo, a to už aspoň rádovo sedí.

Rc1: áno, ale myslel som tým, že vietor, odparovanie a všetky atmosférické procesy sú primárne poháňané práve tým, že Slnko Zem stále nerovnomerne ohrieva. Iný zdroj energie nemáme (no dobre, trošičku robia sopky).

Rc1

kvik? no ja som myslel, ze energia v oblakoch pochadza zo zeme (odparovanim a podobnymi sposobmi), ale nie som fyzik, tak nebudem nad tym spekulovat. iba som reprodukoval, co som cital v odbornych casopisoch. nic viac. a je zbytocne tu uz nad tym zrejme spekulovat. Pre nas turistov to asi aj tak moze byt jedno, jednoducho vieme ze blesky dokazu aj zabijat a asi sa proti tomu neda velmi branit, teda okrem uteku do bezpecia a v nudzovom pripade tymi ciastocnymi opatreniami ci spominanymi radami

.(

Kvik, na v googli sa da zistit kadeco, napriklad som nasiel jeden fyzikalny priklad kde bolo zadanie: Kapacita Zeme je 709,26.10-6F. Napätie medzi blízkym mrakom a Zemou dosiahlo v okamihu zablysnutia hodnotu 109V. Koľko elektrickej energie sa uvoľnilo pri blesku? Riesenie bolo taketo: priklady.eu/…/kapacita-vodica…
Naozaj zistuju odbornici fyzici pravdive hodnoty na googli? Lebo v tomto pripade je energia toho blesku namiesto Tebou udavanych 3GJ vypocitanych 354000GJ, A to je teda dost velky rozdiel. Tiez to pocital nejaky fyzik, neviem ci pred alebo uz po statnici. Tak ako to je?

Kvík?

Rc1: Nemeral, ale potrebné údaje a konkrétne číselné hodnoty vieš zistiť s pomocou Googlu veľmi ľahko. Tým TW som myslel, že sú to rádovo terawatty.

Druhá vec je aspoň trochu fyzikálnej intuície: skade by sa taká energia vzala? Určite musí pôvodne pochádzať zo Slnka -- a keby mal každý blesk energiu, ako tvrdíš, ich celkový výkon by bol omnoho vyšší, ako príkon dopadajúceho žiarenia. To nemôže byť.

Po tretie som kedysi pracoval so sieťou detektorov Blitzortung (en.blitzortung.org/live_dynam…), takže ti e čísla poznám aj naspamäť.

No a nakoniec po štvrté, práve dnes som mal štátnicu z fyziky, a veľmi podobný príklad bol v prípravných materiáloch -- odhadnúť celkovú energiu zemských bleskov za jeden rok ;-)

Rast

skor kolko nazorov pokope :-D :-D

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov