Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Z Krpelian cez Kľak do Podhradia čarovne

Diskusná téma K článku: Z Krpelian cez Kľak do Podhradia čarovne

Takmer som zabudla ako vonia ticho na horách a ako chutí cesta k nemu, preto som nadšene súhlasila s túrou, ktorú navrhla kamarátka Ivka. Pôvodne sme chceli absolvovať dvojdňovku s prespaním na Chate pod Borišovom, no kvôli počasiu sme náš plán museli zmeniť. A keďže sme nechceli prejsť len časť z plánovanej túry, hľadala som na Hikingu inú alternatívu. Zvažovala som odchody a príchody do okolitých obcí pri Martine, kombinovala, skladala jednotlivé trasy ako puzzle a výsledok sa dostavil. Trasu začneme v Krpeľanoch a cez tamojšiu vodnú nádrž, Ľubochnianske sedlo a Vyšné Rudno vyjdeme na Kľak. Odtiaľ zídeme do Pohradia. Vlakom do Krpelian, autobusom z Podhradia do Martina, zvyšok po svojich. Prvýkrát. Hurá!

Possum

Tu zihlavu nikdy nezabudnem - pole zihlavy az nad hlavu a davaj dopredu. LEn kde v pazi je dopredu?

Jj, Lubochnianska Dolina je uzasna. Citim v nej velmi specialnu atmosferu, ktoru som necitil v ziadnej inej doline. Skoda, ze ju rubu ako ponebohom, zamrzi to. A tie uzasne senniky - lepsie sa clovek nevyspi nikde.

Jedneho dna, ked budem velky a bohaty budem byvat v tom opustenom dome skoro na konci doliny.

Svatopluk Štěpánek

Dámy blahoželám k peknému športovému výkonu. Kľak je super, iba sa k nemu zle dostáva. Ja som tam šiel pred okolo 10 rokmi z Podhradia a potom aj z Skl. Podzámku a to záverečné stúpanie stálo za to.
Knor, Posssum - proti zelenej značke nič nemám, aj keď zostup bol miestami cez žihlavu vysokú okolo 2 m ! Ľubochnianská dol. je pekná aj keď dlhá a zväčša po asfalte. Šiel som ju v dáždi a aj tak nebolo ťažké si predstaviť, aká pekná a obývaná dolina to bola. Na Rakovej VRAJ bola aj ZŠ pre deti z doliny.

Knor

No, ked Ti to spravi radost, pokojne :-). Ono volakedy nebol hreben vyznaceny cervenou cez Kopu tak ako teraz a z Klaku sa schadzalo prave tou zelenou do Lubochnianskej doliny (info od stryka, snad som to moc nepoplietol). Vtedy to bol asi hojne pouzivany chodnik. No teraz vedie do prostriedku Lubochnianskej doliny a nasleduje unavne slapanie asfaltu (uzil som si). Pamatam si na tom chodniku usek, znacka na strome za mnou, znacka 50 metrov predo mnou a medzi tym more poriadne vysokych lopuchov a chodnik nikde. Mal som stastie, ze castou trasy presiel par dni predo mnou traktor. (Teda, nie som si isty tym, ci isiel traktor po trase, ale na konci kolaji som znacku nasiel.) Inac by som siel dolu svahom kade lahsie :-) . Pre masochistov tuziacich hladat znacky a cestu je to nadherna trasa. :-D

Possum

KNOR: Ty barbar! Este raz povedz, ze zelena z Lubochnianskej Doliny stratila vyznam! Vyzyvam Ta! :)))

Moja najoblubenejsia trasa. Aj ja vrelo odporucam, paradny vystup hore potokom. Ja som tam zelenu vzdy stratil po tej lucke v strede, ale nejak moc mi ani nechyba. V potoku je krajsie. Pri zostupe potokom treba dat karimatku na ruksaku hore - kto si ju necha dole, rozdtentockuje si ju o skaly.

Ten zakaz vjazdu je trochu otravny, ale odvaznym stastie praje - a zbabely maju len o hodinu viac slapania celkom peknou dolinou.

Ade.e

Podobnu trasu na Klak som siel aj ja nedavno, akurat som zacinal v Nolcove, resp. od hlavnej cesty.. A rozmyslam, preco som nesiel ako ty, ale dlhsiu cez Nolcovo.. Akurat ta hodina slapania po ceste mi chybala aby som nasledne od Rudna nesiel nocnym chodnikom. Dovod asi je to blbe elektricke vedenie cez Lubochnianske sedlo, ktorym som si nechcel skazit krasne velkofatranske scenerie.. Pozitivom je, ze som si konecne uzil tury po svetle celovky..

Knor

Klak je pekny kopec. Trasou ktorou ste zostupovali som siel uz dvakrat hore. Raz ako krpec a kvoli tej strmine sme s maminou na vrchol ani nevysli. Ale ak ste mali chut hladat znacky (a cestu), tak odporucam zelenu iducu na Klak od vychodu. Ja som nou zostupoval a teda, bol to zazitok. Ta znacka stratila vyznam ked zakazali vstup autam (a autobusu) do Lubochnianskej doliny, asi nou takmer nik nechodi.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov