Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Vyhrievané ponožky 30Seven

Diskusná téma K článku: Vyhrievané ponožky 30Seven

Termo materiály – či už prírodné alebo umelinové – napriek svojmu názvu teplo neprodukujú, ale vhodným spôsobom zamedzujú jeho úniku tak, aby bol zároveň od pokožky zaistený odvod potu a čo najmenej bola odmedzená priedušnosť. Darí sa im to celkom dobre, no z princípu veci nezahrejú, človek sa musí zahriať sám. Pri telesnom jadre je to v poriadku, problematické bývajú periférie (ruky a nohy) a to najmä ak je aktivita málo pohybová. Napríklad na štande, na zimnom kurze (ak práve nekopete záhrab alebo test stability), pri zimných túrach s deťmi, alebo aj v spacáku, keď nie a nie zohriať nohy. Aktívny prísun tepla riešia napríklad na chemickom princípe horúce sáčky, v spacáku môže pomôcť k nohám hodená termoska plná horúceho čaju alebo aj elektricky vyhrievané ponožky 30Seven, ktoré som v prvých naozaj zimných podmienkach nastávajúcej sezóny odskúšal v uplynulých dňoch v Nízkych a Vysokých Tatrách.

Unrealista

neviem očakával som že tá vyhrievacia plocha bude vetšia.bral by som to až po prsti ,dalšia vec asi ich budem reklamovat,na 2stupen vydržala baterka len necelé 3 hodiny,tá 2 vydrži cez 6,je to na reklamaciu ?

PaliT

Aby som pravdu povedal, po vlaňajších skúsenostiach som tam nahodil flat pedále, takže tretry zostali v skrini. Skúšal som turistické topánky, ktoré sú o dosť teplejšie oproti tretrám. Mám aj neoprénové návleky, ale chcelo by to vyskúšať tento tepelný zdroj.

Lubo

PaliT, na to, aby to dobre fungovalo, chce to topanku, co nieco aj odizoluje. Napriklad Asolo Freney su tak trochu na hrane. Uz som medzicasom skusal aj lyziarky a v nich to o dost citelnejsie pomaha. Najma pri dlhsom postavani bez aktivity.

Vladvlad

PaliT: osobne si neviem predstaviť letné tretry, do nich vyhrievané vložky a jazdiť v zime a mínusových teplotách. Iste, na krátky výjazd možno, ale pohodlie normálnych zimných tretier je úplne o inom. Sú vyššie, odolajú viac striekajúcej vode a pri kúpe väčšieho čísla si do nich dáš viac ponožiek a zostane ti miesto na hýbanie prstov.
Tiež som za tie roky vyskúšal všetko, od neoprénových návlekov, ktoré sa za chvíľu rozpadli, po hrubé super termo ponožky, až po novinový papier. Len posledná možnosť ako tak fungovala. Na minulý rok kúpené zimné tretry nedám odvtedy dopustiť. Povie ti to každý. Mal som ich kúpiť oveľa skôr. Ak nechceš toľko investovať, treba pozerať výpredaje starších modelov, ja som napríklad takto kupoval z nemeckého bike eshopu.
Na základe tohto článku som pozrel od rovnakej firmy vyhrievané cyklorukavice. Zaujímavé, ak by som si ich mohol otestovať a presvedčili by ma, dal by som za ne požadovanú cenu. Ale radšej skúsim aliexpress a vyberiem niečo odtiaľ. Ceny sú násobne nižšie a výber široký. Prípadné sklamanie z ich funkčnosti by tak nebolelo :)

Rast

Outdoor´= zadverovy server pre ostatních

Peter61

K teme :
pouzivam par rokov do starych skeletov vlozky do topanok Hotronic. ( mam omrzliny) Pocas kurzu vystacia cely den. Baterka ma pruzinku na uchytenie na topanku, nedrzi dobre. Ma ale dostatocne dlhy kabel na to, aby som ju dal na nejak popruh na lytko.
Podobne vlozky uz dostat aj v Lidli za stvrtinovu cenu.

Peter61

PaliT :-)
pouzi prekladovy slovenskoanglicky slovnik.

PaliT

Konceptu zrážky s jednokopytníkom rozumiem, ale potrebujem objasniť pojem "zádverový server".
Ešte by sa mohol Ľubo vyjadriť, či otestuje ponožky na bájsikli v nezateplených tretrách. Klendra je na to teraz akurátna.
Aha, zabudol som, v Tatroch asi nemá tretru ani cajgeľ...

Peter61

včera 21:27 Lubo :
takze aj 20 € termoska zapasuje do spacaku ako antitremorovy prostriedok.
Cital som recenziu termoskoch na jednom čsl.zádverovom serveri. Dočítal som sa o.i., že vraj teplota obsahu nezavisi od vonkajsej teploty. Asi sa autor zrazil velkou rychlostou s jednokopytnikom, ktory bol vo velkej hmotnostnej prevahe.

(btw. clik som som zrusil pred par rokmi, ficim na Volym).

Lubo

Okolo uzávera a uzáver sú vždy tepelný most. Ak používaš click systém uzáveru tak ešte viac. Hrnček je dodatočná izolácia, no len chabá.

Peter61

guys, ja ficim na termoskach za 6 € a tie maju riadne teplo okolo zavitu. Tie lepsie tam nemaju tepelny most ?

Lubo

Termoska do spacaku má význam, keď je naozaj veľká zima. Skus dat termosku s vrelou vodou do mrazaku na 7 hodín a potom odmerať teplotu. Tá tepelná energia išla preč, izolácia nie je dokonalá. A keď ju zachytis spacakom, tak je tam pre tvoje nohy. Zároveň je čaj v nej ráno v konzumnej teplote. Nie je to práve silné kúrenie, no máš ho pri nohách celú noc a môže ti to pomôcť ochrániť nohy pred omrznutím.

PaliT

Mne tiež až potom došlo, čo si mal na mysli... Termoska, čo sa dá používať na kúrenie v spacáku sa fakt môže vyhodiť.

PaliT

Termoska by ti neohrievala nohy v spacáku, preto sa volá termoska, lebo izoluje. Ale obyčajná hliníková fľaša naplnená teplou vodou by už fungovala dobre. Mám takú "spolubývajúcu" v stane, čo klepe kosu po zaľahnutí do spacáku a ona by nejaké zohrievanie na nohy ocenila.
Mne pri čítaní recenzie skôr prišlo na um, či by tieto ponožky nahradili zimné cyklistické tretry, toto by mohol ešte Ľubo vyskúšať a skúsenosti doplniť buď do článku alebo diskusie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov