Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Najvyššie kopce Slovenska - západ

Diskusná téma K článku: Najvyššie kopce Slovenska - západ

Posledný diel seriálu o najvyšších kopcoch je venovaný geomorfologickým celkom na západe Slovenska. Nachádzajú sa tu nižšie pohoria a najmä rozľahlá Podunajská nížina. Podobne ako v predchádzajúcich častiach, oblasti sme zoradili abecedne a písmenom sme ich vyznačili na priloženej mapke. Za názvom oblasti nasleduje najvyšší kopec a stručný opis s odkazom na mapu.

Peter Šufliarsky

OK Jaro, vrchol Plešivca môže byť +/- 100m na východ od triangulačnej tyčky viď. foto - sa mi to nezdá škoda, že som to v teréne neskontroloval. Ale to je stále v rámci juhozápadného vrcholu ("vrcholového hrebienka"), ktorý je vyšší o 8m ako severovýchodný.

Jaro.q

Peter,
tie údaje o výškach resp. umiestnení treba brať s rezervou. Podľa posledného digitalného merania (polohová presnosť 15 cm a výšková presnosť 2 cm) ten vrchol Plešivca je na inom mieste než je uvedený na základnej mape:

Peter Šufliarsky

Plešivec - juhozápadný vrchol má vo všetkých novších mapách o jednu vrstevnicu viac aj v ZBGIS aj napr v Locuse. Aj v teréne to bolo zjavné...

Peakbagger

Plešivec v Burde je dvojvrchol a podľa Topo mapy 1:10000 je o cca 0,3m vyšším ten východný, ktorý je bez triangulačnej tyče.

Peter Šufliarsky

Občas pri potulkách označíme vrchol kopca - mimo turistických trás. 7.11.2020 sme "pribili" vrcholovú tabuľku na Plešivec. Triangulačnú tyčku už skôr natrel nejaký dobrovoľník. Vrchol je prakticky na hranici NPR. Je na zváženie, či by na vrchol nemohol ísť aj turistický chodník z rázcestia pod Kráľovou horou - z časti po jestvujúcej zvážnici. Ľudia tam aj tak chodia... Viac ma tam rušili motorkári, ktorí to tam "orali" v 5. stupni ochrany pri dvoch z mojich troch návštev.

Peter Šufliarsky

4.10.2020 označenie najvyššieho vrchu pohoria Žiar Chlieviská. V Žiari sa rád túlam a ako domáci matador (z Turca) sa roky chystám na najvyššom kopci pribiť aspoň ceduľu... Výstup na Sokol z Kasákova, dolinou Studenec, potom hrebeňom na Chlieviská, kde som natrel triangulačnú tyčku a pripevnil vrcholovú tabuľku.

Peter Šufliarsky

Tiež som si to bol po rokoch "opraviť", medzitým postavili rozhľadňu Lipka - fajn trip. Na zbgis.skgeodesy.sk je na južnom vrchole Záčiska údaj 441m.

Jfk80

V prípade pochybností existuje jediné isté riešenie - vyjsť na oba vrcholy :) Som ale presvedčený, že JJZ vrchol je vyšší o cca 8 metrov. Mapa 1:10 000 z 1990 uvádza výšku 442 m a toľko mi ukázali aj hodinky nakalibrované na Zámčisku.

Jaro Flídr

Jano2, ďakujem.
Som nesprávne označil tie vrcholy, správne južný, namiesto východný a severný namiesto západný. A tá mapa ukazuje to isté čo ostatné. Takže skutočná výška južného vrcholu je 440mnm. a severného 331mnm. A teda nie je správne označený najvyšší bod a výška nesedí ani u toho severného.

Lubo

Jaro, presne sa da spoliehat iba na koty triangulacnej siete. Digitalny model reliefu, z ktoreho sa pocitaju napr. aj vrstevnice, ma svoje limity.

Jaro Flídr

Chvojnícka pahorkatina- Zámčisko 434 mnm. Na všetkých, mne dostupných, mapách má východný vrchol,(ten s vysielačom), o jednu vrstevnicu viac ako západný, (kde je hradisko),ktorý je označený kótou 434mnm. jeho výška by teda mala byť viac ako 440 mnm. Má niekto vysvetlenie, či lepšiu mapu?

Tomas Vohlarik

Martin viem, ze na aktualizaciu treba cas, ale ked sa uz nejaka urobi mohol by byt ten aktualizovany clanok aj na titulke. Nejake aktualizacie som nasiel co sa tyka severnych kopcov, ale az po precitani diskusie. Idem pozriet este ostatne :-)

Martin knor

Ano, cosi je tu a v komentaroch: hiking.sk/…/okruh_cez_ondraso…

Aktualizacia by sa hodila, ale chce to cas. Po case sa komentare preluskaju a kopce sa obehaju a aktualizuju. Problem je najma v tom, ze treba obehat kopce leziace blizko hranic oblasti, pretoze tie hranice su urcovane iba priblizne (bez ohladu na to, na ako presnej mape sa nachadzaju).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma