Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tatranská Kotlina – Pálenica – Bachledova dolina

Diskusná téma K článku: Tatranská Kotlina – Pálenica – Bachledova dolina

Pálenica je 1175 m vysoký vrch, týčiaci sa medzi Tatranskou Kotlinou a Lendakom. Vyberieme sa naň so zámerom zistiť, či jeho vrchol ponúka výhľady. Prechádzku si spestríme pokračovaním do Bachledovej doliny. Budeme sa pohybovať na rozmedzí Belianskych Tatier, Podtatranskej kotliny, Spišskej Magury a Podtatranskej brázdy. Preto predpokladáme výskyt príťažlivých krajinárskych pohľadov.

Bazin

dzakomo, hej trasa TK. Bachledka je vhodna na cyklo, alebo prechadzku s malymi detmi. Odskok na Palenicu na cyklo by bolo tazsie.
pocestna07, dakujem za upresnenie.

Knor

Myslim, ze este v atlase Majovsky-Krejca je to vrbovka, ale teraz sa z nej stala kyprina. Zrejme preto, aby sme mali pre tu rastlinu iny nazov, ako Cesi. Cudne.

Pocestna07

K Božím mukám - stavali sa nielen na miestach roznych bojov, nešťastí, významných udalostí, ale aj na rozhraní pozemkov, ako označenie doležitých rázcestí, často pri pamatných stromoch, v miestach ďalekých rozhľadov. V miestach, ktoré sú spojené s nejakou tragickou udalosťou sa tavali i tzv. zmierovacie kríže.

Dzakomoo

Mišo jasné chápem. v podstate aj mne je bližšie "turistické" členenie.

MisoB

Lukáš, už sa to tu riešilo... pre tunajší web je dôležitejšie členenie na turistické oblasti, netrváme striktne na geomorfológii.

Dzakomoo

Roman dobrý článok, na Pálenici som ešte nebol, preto ma trasa zaujala. zdá sa mi ale podľa fotiek vhodnejšia na bajk ako pešo.
nejako som si vždy myslel, že Pálenica je súčasťou Spišskej Magury, ale hop.
pozrel som na mapu "Geomorfologické členenie Slovenska" z roku 2011 a podľa nej je celá Pálenica aj s vrchmi na sever od nej - Husár, Skalka, teda vlastne všetky hory na západ od toku Rieka súčasťou Belianskych Tatier. potvrdzuje to aj link na konci článku. keď si však na turistickamapa.sk zadám Spišská Magura, tak Pálenica je ešte jej sučasťou. nesedí to.
ešte k tým Božím mukám. Lendak je známy svojim veľmi pobožným obyvateľstvom, udržiava sa ešte aj tradícia nosenia krojov do kostola.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma