Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Volia veža po štyroch rokoch

Diskusná téma K článku: Volia veža po štyroch rokoch

Nad Žabími plesami sa hrdo vypína pohraničný štít, známy medzi lezeckou komunitou pre svoju juhozápadnú, asi dvestometrovú stenu s pevnou skalou. Volia veža je pomerne často navštevovaná. Pre mňa ale znamenala súčasne prvú lezeckú cestu v Tatrách, ale aj návrat po úraze, čo som mal v ten rok začiatkom leta, do náročnejších častí Tatier. Na prvý pokus ale ostala pre mňa nedostupná…

Vrana

zostup som uviedol ako alternativu k zlanovaniu

Je mozny a nie je nejako extra zdlhavy, dokonca je rychlejsi ako zlanovanie. Obtiaznostou mi pride zostup trochu tazsi ako zostup zo Sirokej Veze na Priecne sedlo.

Inak na predposledom stande na Juznom rebre sa pripajaju cesty z juznej steny - Staflovka, Stanislawskeho. Preto ak sa nechce niekomu pokracovat na vrchol rebrom,
zvykne sa z tohto standu zlanovat dole do zlabu. So 60 m lanami to pekne pusti. My sme tak robili po preleze Staflovky, lebo Juzne rebro sme preliezli 3 hodiny predtym.

PaliT

Tiež som tu kadečo poliezol, ale spomínam si, že sme vtedy nezlaňovali, ale zliezali po vlastných (marí sa mi, že zostupová trasa viedla vľavo od steny), bol to jeden z tých "výživnejších" zostupov.

Peter61

vrana:
hej, ale je tam jeden exponovany traverzik, kvoli ktoremu so minuleeho juna vytahoval lano. bolo sucho.
A nakoniec sme si cestou spat zazlanovali.

Vrana

do VVS sa da aj zist, chodnicek vedie zvacsa po Polskej strane

Peter61

cvoci, zlanovali sme zlabom V od rebra, ide pod VVŠ. Tam smeruju lepene zlanaky, kvoli tomu nosime aj dalsiu 50tku lano. Spodok je rozbity, ale da sa.

Cvoci

Takže tak jak my :) Na netu se to odporúčá spíš vedle žebra, než hřeb VVŠ, což se nám taky nezdá :)

Knor

Na Volej vezi som bol pred par rokmi chodnickom po hranici zo sedla V od kopca. Bola to moja prva prechadzka v Tatrach s oddielom. Tie pohlady dolu na plesa v Polsku su stade paradne.

MisoM

Ale daju isto, vsak ani toto netrvalo cely den. Tak zalezi aj od toho ci cestujes domov este v ten den, ake je pocasie (tu sa poobede zacinalo kazit) a podobne. Niekedy je to nie len o pretekoch co najviac ciarociek v jeden den ale aj o tom uzit si to do pohody bez nahlenia :)

PS: nemas rad kofolu :)?

Peter61

Miso, ak spominas v clanku aj Žabieho koňa, tak v menej frekventovanch dnoch sa obe cesty daju stihat za den s prechodom cez Tylkovu štrb.
btw. totalne faux pas, kua = na zaver "kapustnicu a kofolu" !

MisoM

Zlanovali sme zlabom do Vychodnej Volej strbiny. Nepleties sa pripadne niekomu do cesty keby liezol :)

Cvoci

Hojte! Volovka je bezva, slaňovali jste žlabem východně od J žebra nebo hřebenem? My volíme obvykle 2 krátké po hřebeni k Žabí veži.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma