Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma No myslim, ze to stoji za precteni ....

Vrana

Lavina to zrejme nebola. Ako lavinu to interpretoval jeden z kamaratov. Jednoducho sa smykol a letel dole. Keby bola hmla ako predtym, ti dvaja nestastnici ani nezistia kde im zmizol kamarat.

Knor

Tych kopec ludi som nespominal preto, ze by od nich mohli ocakavat pomoc, ale preto, ze viacero ludi to vyhodnotilo tak, ze trasa je schodna (aj ked - mozno mali lepsiu vystroj).
Myslim ze aj Vam sa stalo, ze boli podmienky take, ze okrem Vas nebolo na ture ani nohy. Vtedy je to na zhodnoteni, ci ist dalej alebo sa otocit. Beriem to tak, ze mali dost skusenosti a neotocili sa, co znamena, ze to nebolo tak zle, ako pisu. (Ked zleti clovek v lavine a nestrati ani palicku, ani bezky ... Vam to nepride divne? A este to tou palickou ubrzdi :-). Keby ju aspon doohybal, ale nic. Proste, je zrejme ze prehanaju, nie je iba jasne, kolko.)

Vrana

2 martin: pohoda vyzera inak. Kolky z tym "dost ludi" zbehli pomoct tomu nestastnikovi co sa zosypal dole zlabom?

Myslim, ze ten hreben nepoznali. Mohli ho prejst 20x ale nepoznali ho. Lebo inak by ich nenapadlo vyrazit bez maciek a palic (cepinov), ale ruksaky mali poriadne.

BC bezky to uz je cisty kokotizmus. Z toho hrebena sa na nich da bezpecne prejst mozno 20%.

V podstate ani nic nepresli, hore sa vyviezli lanovkou, potom sa placali cely den na totalnej hrane na Maly Krivan aby nakoniec niekde zbytocne zabivakovali. Toto sa chodi za jeden dlhsi den v pohode az do Strecna a je jedno ci zacinam zdola z Vratnej alebo z Branice.

Peter61

PaliT:
na "riesenie" bivaku maju oldboys jedneho svojho krajana143, zainteresovani vcitane Misa K vedia ....

PaliT

Možno som to príliš príkro napísal, mne sa páčilo to nadšenie, "can do attitude" a neprehliadnuteľná láska k horám a dobrodružstvu, ale nechápem, ak si na túto túru niekto nevezme ŠTANDARDNÚ výbavu. Hrebeň poznám, nevziať si tam normálne mačky by mi ani vo sne nenapadlo. Prekvapuje ma to o to viac, že ten terén poznali. Tam sa dá zomrieť. Čo potom rodina, kamaráti a dvadsiatka záchranárov, ktorá tam musí zasahovať?

Bivak neriešim, za čiarou bolo podľa mňa to rúbanie paliva na oheň.

Peter61

prepac Martin, ale "vcelku v pohode " to nebolo Co pomozu nludia nahrebeni, ked sa niekto strepe dole ? Akurat mozu zavolat HZS.

Knor

Pali, je to pisane pekne, kvetnato, no mali s danou trasou dost skusenosti. Bivak v snehu planovali, iba si ho spravili o kusok prv. Pri "pade" to lyziar ubrzdil palickou, ktoru ani nedolamal. Zrejme to teda nebolo take strasne. (Siel som po ladovom svahu kde ma ani poriadne hroty sneznic neudrzali, bez cepinu, ktory som uz mal pripraveny v ruke, by som nemal sancu zabrzdit.) Okrem nich bolo na hrebeni dost ludi, takze to bolo vcelku v pohode. Ale napisali to dobre.

PaliT

Mnohokrát som si kládol otázku, ako uvažujú ľudia, ktorí tvrdohlavo pokračujú ďalej, napriek nevhodným podmienkam a nedostatočnej výbave a konečne som to našiel "vydestilované" v tejto vete: "Přece jsem se sem nehnal takovou dálku, abych to teď zabalil, do rici!!!"

Už aj kombinácia partie s BC bežkami a snežnicami je bizarná, ale absencia čakana a mačiek mi pripadá na tomto hrebeni úplne scestná.

Čítanie zábavné, ale toto si treba odložiť medzi dokumenty, keď chcem niekomu objasniť celkom nevhodné postupy v horách.

Peter61

zrejme necitali vystrahy HZS a SHMU. Spominaju Norov, im obvykle vietor nevychadza.
Podobne zrejme pochybil singapursky student v tusim v nov.2016, spadol nanho strom v Jasnej (RIP).

Knor

Krasne napisane. Ja radsej vlacim veci navyse, ako by mi malo cosi chybat. Kolegom chybal najma cepin.

Zdenči

zaujímavé čítanie...výstraha pre ostatných, ako sa to nerobí

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum