Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Gorce - výstup na Lubaň (Lubań)

Diskusná téma K článku: Gorce - výstup na Lubaň (Lubań)

Lubaň. Gorce. Poznáte niekto? Myslím, že väčšina asi nie. To preto, lebo ide o poľské pohorie, ktoré so Slovenskom nespája nič, ani len spoločná hranica. A pritom sa nachádza len pár kilometrov za hranicami, hneď za Pieninami. Z tohto dôvodu je teda aj v „závetrí“ hlavného záujmu turistov, drvivá väčšina uprednostní Pieniny alebo blízke Tatry. Zo Slovenska je pohorie Gorce dobre viditeľné z rôznych smerov a už pár rokov som po ňom poškuľoval a plánoval som ho navštíviť. Keď som sa dozvedel, že na vrchole Lubaň stojí od roku 2015 nová, moderná rozhľadňa, nestála už otázka, či tam vôbec pôjdem, ale kedy tam pôjdem. V auguste sa mi podarilo na akciu zlanáriť parťáka - mladého svišťa Adama.

Dzakomoo

škoda, že len mobilom si nafotila. ten pohľad na Tatry je aj tak krásny.

Beta

sorry, kúsok techniky a už sa stratím :-)

Beta

"Cudzie chválite, svoje nepoznáte" - napísal viac než 150 rokov dozadu poľský básnik. Trochu som náhodou prečítala nedávno tento článok, a sme sa rozhodli vyskúšať ten camp na vrchole Lubań, o ktorým si napísal. Je to tam teraz mimo sezóny tak sme museli všetko so sebou prinesť, ale veľmi sa nám tam páčilo. Všetci, ktorý vtedy tam stanovali, zobudili sa po piatej skoro ráno, aby z rozhľadne obdivovať východ slnka. Výhľad na Tatry úžasný, najlepší bude krátko po burke :-), díky za inšpiráciu !
poselam tri fotky: prvá - Tatry z rozhľadne Lubań, druhá - východ slnka z rozhľadne Lubań, tretia - tabuľka na rozhľadne na vrchole Gorc, je aj text po slovensky, lebo naše Gorce veľmi rady privítajú aj Slovákov :-), fotky som robila mobilom, preto sú aké sú :-)

Dzakomoo

Bulat vďaka za ďalšie info. všimni si, že na Tvojich fotkách sú farby podľa hierarchie, ale my sme natrafili na: červená-zelená-modrá-žltá. asi to len zle namaľovali, že zelená bola nad modrou.
takže nakoniec mám aj novú výzvu, nájsť pentakolóru :)

Bulat

dve poľské kvadrikolóry z uvedeného Gl.szl. beskidskeho- prvá je neďaleko chaty na Veľkom Stožku na poľsko-moravskej hranici, druhá je priamo na stene schroniska PTTK na Turbaczu... v Poľsku teoreticky možnú penkakolóru som zatiaľ nikde nevidel :-)

Bulat

... a ešte k tým kvadrikolóram- nie je ich zase až tak málo- k uvedenému zoznamu mi ešte narýchlo napadajú Brezinky v Malých Karpatoch... a možno by som našiel vo fotoarchíve i ďalšie - zvyknem si ich taktiež dokumentovať. Za smerodatné beriem vždy také, kde 4 farby aspoň kúsok idú rovnakým smerom, takže sú všetky farby vyvedené podľa hierarchie pekne nad sebou :-)

Bulat

Ja som platil zásadne zlotými- nie všade sa totiž dalo platiť eurami, predovšetkým na malých chatách a keď aj brali eurá, väčšinou bol kurz značne nevýhodný.

A čo sa týka drevenej latríny na Lubani, trebalo prejsť od bázy cez lúku do lesa- výhľad z nej bol teda severným smerom - konkrétne na Beskid Wyspowy... :-)

Dzakomoo

Martin: divím sa, že sa našlo miesto, kde si ešte nebol :)
Bulat: dalo sa platiť aj eurami alebo len zlotými? tú kadibúdku som si ja nikde nevšimol
Zivan: pekne si to o Gorcoch napísal
ostatným vďaka za prečítanie a doplnenie turistických štvorkolór na Slovensku

MisoB

V databáze sa našli nasledovné "štvrofarebné" rázcestia:

Ch. gen. M. R. Štefánika;1730
Kľak;1394
Ch. pod Borišovom, rázc.;1260
S. Medziholie;1185
Vrchteplá;510
Makyta;923
Poľana, hor. hot. ;1245
Dobšinská Ľadová Jaskyňa;845
Brestová, skanzen;880
S. Krížna;698
Myjava;320
Veľká Javorina, Holubyho ch.;905
Zlatovce;205
Kamzík, lúka;400
Biely kríž;500
Geravy;1035
Kláštorisko, chata;775
Ch. Jahodná;580
Zádielská dol.;475
Vyšné Ružbachy, kúpele;640
Domaša - Dobrá;170
Remetské Hámre;295
Izra, Miličský potok;445
Sobotište;242

... ale nie vždy trasy aj súbežne pokračujú :)

KarolM

Vďaka za článok, Gorce mám už dlhšie v pláne.
Z tých „štvorfarebných miest“ na Slovensku mi narýchlo napadá Chata pod Borišovom a Chata pod Hrbom...

Zivan

Lukáš, ako uvádzaš tých štvorfarebných zoskupení turistických značiek je aj u nás určite len zopár. Zhodou okolností som na jedno naďabil minulý víkend v sedle Burda.
Nemáte to niekto zmapované v rámci celého Slovenska?

Zivan

Pohorie Gorce som navštívil v máji 2011, spolu s 2 súputnikmi, počas prechodu GSB. Prešli sme ho za 2 dni z Rabky cez Turbacz (najvyšší vrch Gorcov) a Luban do Kroscienka. Je to veľmi malebné pohorie, hádam najkrajšie na celom GSB, ktoré poskytuje krásne, neobvyklé pohľady na Slovensko od severu.
Keďže to je aj pomerne blízko našich hraníc, vrelo doporučujem navštíviť.

Bulat

Mal som možnosť nocovať v uvedenej baze namiotowej pri prechode Gl.szlaku beskidskeho. Mimochodom majú tam kadibúdku s jedným z najkrajších výhľadov v južnom Poľsku :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma