Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Verejná doprava a turistika (2. časť) - súčasnosť

Jano2883

Pokud je v článku zmíněna nefunkčnost některých zastávek zastávek na trati BB - Martin, tak by měla být zmíněno totéž i na trati Margecany - Červená Skala - jen namátkou Vernár (Kralova hola), Mlynky, vlak, Rakovec (Babiná a Dobšinský kopec), Švedlár (Zlatý stôl a Bukovec).

Vladimír Kobza

Cyklobus v okolí Banskej Bystrice bude počas tohtoročnej sezóny premávať od 12.5.2018 do 30.9.2018.

Novinkou je nová trasa z Banskej Bystrice cez Čerín až do Hrochoťskej doliny, lokality Kyslinky v pohorí Poľana. Nový autobus bude premávať každú sobotu s odchodom o 7:30 zo Strieborného námestia v Banskej Bystrici. Cestovné je 2 eurá. Kyslinky sú východiskom množstva pekných peších i cyklistických trás.

Podrobné informácie vrátane podrobného cestovného poriadku, cenníku a itineráru tipov na výlety a odporúčaných trás sú dostupné na nasledujúcom linku:
centralslovakia.eu/cyklobus/

Samkoh

Upozornenie: od včera je až do odvloania na štiavnickej anči zavedená NAD, ktorá namiesto zastávky v Banskom Studenci zastavuje až na zastávke Banská štiavnica, sídlisko Drieňová. Myslite na to pri plánovaní túr z tejto zastávky. Prípadne, ak by sa to dalo hodiť aj do Hikeplannera ako upozornenie ku žltej Konôpkovci-Banská Belá a červenej Banská Štiavnica-Banský Studenec, ktoré prechádzajú kúsok od nej?

Samkoh

Na druhej strane dobrá správa: od včera obnovili vlaky Zvolen-Šahy. Dala by sa opraviť informácia v turistickej mape a znovuznázorniť stanice a zastávky na nej?

Ggg

Akurat ze na trati Zvolen - Sahy cez vikend premavaju len dva vlaky a to v sobotu rano zo Siah - odchod 4,50 prich do Zvolena 6,41 a potom az v nedelu odchod zo Zvolena 19,15 a prichod do Siah 20,55 a este polnocny nedelny osobak zo Zvolena (od: 22,07) s prichom do Krupiny (prich: 22,48), kde konci. Isto, lepsie je to v pracovnych dnoch, kde ide 7 obratov vlakovych suprav.

Samkoh

Nevyvraciam, ale nájdu sa aj šudia, čo chodia na túrz v pracovné dni.

Jjano

Samkoh, podľa vyjadrenia ministerstva dopravy sa Anča vráti na trať v pondelok 7. januára.

Vladimír Kobza

Je to tak, od 2.1.2019 je obnovená osobná doprava na trati 153 v úseku Zvolen - Šahy. Vlaky sú vedené len v pracovné dni, tie víkendové sú len pre potreby návozu vlakovej súpravy, aby nestál vlak celý víkend odstavený v Šahách. Ministerstvo dopravy však prisľúbilo, že v prípade dobrej vyťaženosti zavedených spojov, rozšíri premávku týchto vlakov postupom času aj na víkend. Len pre zaujímavosť uvediem, že naposledy pravidelné osobné vlaky na tejto trati jazdili koncom januára 2003, teda k obnoveniu došlo po necelých 16 rokoch.

Do Banskej Štiavnice je zavedená náhradná autobusová doprava. Dôvodom je nedostatok schopných vlakov. Situácia je naozaj kritická v tomto smere. ZSSK avizovala, že od 7.1. sa vrátia vlaky na trať do B. Štiavnice, ale problém s nedostatkom vozidiel sa tak skoro nevyrieši. Možno až s príchodom nových dieselových jednotiek 861, ktoré by mali prichádzať do zvolenského depa postupne od mája 2019 (spolu 21 kusov počas najbližších dvoch rokov). Uvidíme..

Z pohľadu turistiky a dostupnosti cieľov je každá obnovená trať určitým prínosom. V prípade relácie Zvolen - Šahy určite, keďže ide o prechod medzi bankobystrickým a nitrianskym krajom, a tak väčšina autobusových liniek je rozseknutá v Dudinciach. Ponuka priamych autobusových spojení v relácii Zvolen - Šahy je mizerná, ani s prestupmi to nie je ideálne. Ak bude časom vlak jazdiť aj cez víkendy, bude to veľký prínos.

Zároveň od leta 2019 by malo byť v ponuke nové vlakové spojenie Poprad - Plaveč - Muszyna - Krynica (odchod 8:00 z Popradu) / Krakow (odchod 15:27 z Popradu), rovnako zaujímavé z pohľadu turistiky a rozvoja cestovného ruchu.

Jjano

Obnovené vlakové spojenie Zvolen - Šahy ponúka zaujímavé príležitosti aj pre cykloturistiku.

Samkoh

oddnes NAD zrušená, chodia normálne vlaky aj so zastavením v studenci.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov