Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Volí chrbát a rázsocha Volovca Mengusovského

Diskusná téma K článku: Volí chrbát a rázsocha Volovca Mengusovského

Začiatkom leta 2016 som sa zúčastnil na stretnutí vysokohorských turistov SVTS na Popradskom plese, ktoré organizoval PREVYK. Hneď prvý deň stretnutia sme si s kamarátom „Bačom“ vyliezli na moju obľúbenú Voliu vežu (Južné rebro – III UIAA) a cestou dolu sme si odbehli aj na Žabiu vežu. Nasledujúce dni som sa potom venoval vysokohorskej turistike a s ostatnými účastníkmi stretnutia som vystúpil na Čubrinu, Mengusovskú vežičku, Hincovu vežu a Volovec Mengusovský. Počas výstupu na posledné dva spomenuté štíty som si odbehol aj na Hincovu kopu vo Volom chrbte a preskúmal som aj časť rázsochy Volovca Mengusovského za jeho najnavštevovanejším hlavným vrcholom.

Tarazed

Palo, my sme tam zostupovali a pokracovaali na vychodny mengusak. A ano spravne si odhadol tu zostupovu/vystupovu cestu... z toho zeleneho bodu to je presne ono... na ten lahky teren ktory je vyznaceny cervenou sa da dostat troska tazsim kominikom od tej zelenej bodky, vyzera to neprijemne ale da sa to zliezt alebo zlanit mozno 10 -12 metrov. Ale jasne, kazdy musi zhodnotit sam. Konkretne toto je take psychicky narocnejsie zliezanie, lebo je to tam rozbite celkom a ked sa cloveku daco urve tak ani nema velmi kam padat. Ale smerom hre by to slo isto na pohodu. Ale z tych zliezaciek na hrebeni od Zabej veze to je asi ta najneprijemnejsia :D (neda sa asi povedat, ze najtazsia, lebo vela robi ta expozicia), dakedy sa da aj dole previsom,ak nie je velky zliezt na pohodu, zatial co ked clovek na to kuka zhora tak by do toho nesiel ani za milion, ale ked to skusi, zisti ,ze je to v pohode :D.

.ph

Nasiel som obrazok Hincovej veze od Vychodneho Mengusaku a zakreslil som teoreticku vystupovku(zostupovku) bez lana. Zelena bodka je miesto kam som sa dostal a z hora som si nastudoval zostup po plosinu, kde zacina cervena. Dalej som z hora nedovidel, resp. to vyzeralo dost kolmo. Z opacnej strany to teraz vyzera, ze by to pri dobrom pocasi a suchej skale aj slo. Inak sa z hora bezne zlanuje, demontoval som tam stare slucky a nasiel som tam aj karabinu.

Knor

Uf, siel som iba prvu cast po Voliu vezu. Predpokladam, ze pokracovanie je podstatne narocnejsie. Potesila ma vsak mapka. Ked sme sli na Voliu vezu, tak sme z cervenej odbocili podstatne neskor, az pri Zabom plese. Potom sme sa vsak napojili na Tvoju trasu.

.ph

Liezol si to hore alebo si zostupoval? Teren je tam dost exponovany. Do polovice steny sa da dostat z polskej strany, akurat zostup je neprijemny a v sutine s travami. Dostat sa na tie travy bol tiez problem. Z hora som viac nevidel a nechcel som riskovat kupanie v Czarnom stawe. Za sucha a pri dobrom pocasi by som to mozno skusil. Zlanak je vsak bezpecnejsia forma zostupu na tomto mieste.

Tarazed

Kurnik, ked som pred dvoma tyzdnami hladal clanok o tejto casti hlavneho hrebena, nevedel som nikde na nete nic najst :D A teraz ked sme to uz presli tak sa tu zjavi :D

Inac ked sa tam nabuduce vratis, tak mozno ti pomoze vedomost o tom, ze z hincovej veze nie je nutne zlanovat a pokial hej, tak nanajvys 10 metrov. Z vrcholu smerom na SZ do polska je taky troska neprjemny komin, vyzera trocha lamavo, ale su tam aj stabilne bloky, treba tam davat bacha ale da sa to tam zliezt, pripadne teuto cast zlanit na istotu, pod tym kominom je uz polica po ktorej dojdes spat na hreben a tam uz pomerne lahkym terenom do sedla.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma