Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Riaditeľ NPMF: Malá Fatra nie je nafukovacia

Possum

BOLEK777: Presene to, co hovori TomXX.

Na jednodnovku urcite: Vysna Revuca - Cierny Kamen - Ploska - Krizna - Vysna Revuca

A na dvojdnovku nieco ako Sedlo Maly Sturec - Kralova Skala - Krizna - Ploska - Chata pod Borisovom a dalsi den: Chata pod Borisovom - Cierny Kamen - Rakytov - az pokial vladzete, alebo sa Vam hodi. Akurat s navratom je trochu problem, ale tym sa vyznacuju vsetky SK pohoria.

Ak ste tam este neboli a vyjde Vam 'pocko', tak si vyocite oci nad tou krasou. Slubujem.

TomXX

Bolek777: od Krížnej cez Ploskú až po Rakytov :)

Bolek777

@possum: ahoj, ktoru cast Velkej Fatry s "huolnou castou" myslis? Daj nejake tipy na vylet, moc to tam nepoznam. Dakujem

Atalienka

Reagujem aj na článok Michala Kalaša riaditeľa NP, ktorého osobne poznám a viem, že je to človek na pravom mieste. Nezaoberajme sa všetci tým, ako je nám ubližované, keď sme v prírode. Hlavne sa snažme o to, aby sme tú prírodu zachovali tým, že ju budeme chrániť. Ja som bola od malička vychováva k láske k prírode a učím jej i moje deti a vnúčatá.

Igor Bukovinsky

@possum
Neveim, či pár desiatok rokov stačí na premenu, skôr to bude storočie. Akurát tieto holoruby sa zrejme nezmenia na holiny, ale časom si ich vezme náletová vegetácia (čo by v konečnom dôsledku bolo možno najlepšie) alebo tam zasa vysadia špajdlíky, postavia Macdonald alebo už nás nebude. Podľa toho, čo príde skôr.

Possum

Mna tiez boli, ked vidim holoruby. Nizke Tatry nimi prekvitaju a aj moja oblubena Lubochninska Dolina vo Velkej Fatre uz nevyzera ako zvykla.

Snazim sa ale utesovat touto myslienkou - je na Slovensku nieco krajsie ako huolna cast Velkej Fatry? A ako vznikla? Holorubmi. Ked sa to tam dialo, muselo to vyzerat priserne. Ale po par desatrociach je to nadherny kus krajiny s velkymi prazdnymi priestranstvami a uzasnymi pohladmi. Cely hreben bol premeneny na luku a nevyzera to vobec zle.

Toz, je to len hladanie niecoho pozitivneho vo velmi negativnom, ale jedine tato myslienka mi dovoluje ist vobec este do Nizkych Tatier a inych velkotazist.

Rast

Neviem, co si mam o tomto mysliet - cee mi to vychadza tak, ako to bolo vzdy - turista je najvacia skodna, nema byt v NP, je vulgarny, odvrava a porusuje predpisy, chaty - to uz vobec nie, to by zhorsilo to a ono... stale dokola to iste, nic sa na tom nezmenilo. Takze si mam o tom mysliet to, ze mame teda radsej sediet doma, pozerat do mobilu, TV atd? Len aby nas nahodou nebolo vela v NP? A co tak napisat to trochu pozitivne? Mne to pripara tak, ze najjednoduchsie je buzerovatturistu, lebo na pilenie, traktory a buldozery nemame... najlepsie by teda bolo co? zavriet to uplne? nechodit nikam a sediet doma? tak kedy si uvedomime, ze ten najvacsi problem je asi ten, ze su tam mechanizmy, stroje, pilenie, zvaznice, atd. Myslim, ze riaditel je clovek na svojom mieste, ale problem je v nezmyselnych zakonoch a celej tej masinerie. Ale stale mi to pripada take depresivne a stale dokola to iste, nechodit, nespat, nechodit vedla chodnika, pokuty, atd. Nic sa na tom zase nezmenilo, ziadne nove chodniky, joj, to by zle dopadlo s tou nasou prirodou, tak teda sedme doma nie? skoda na tieto temy aj nejak reagovat

Lubo

Myslim, ze ochota porusovat navstevny poriadok suvisi jednak s nizkou pravdepodobnostou represie a jednak s mierou priamo pozorovanych (hoc legalnych) prehreskov voci prirode, ktora je taka velka a ocividna, ze mnohi (turisti) stracaju chut byt tym svatym.

Yetee

No neviem, ale z tohto článku mi vychádza, že ani turisti nie sú svätí.
Napr:
Myslím východ/západ. Niekto povie, že to je ďalšie nezmyselné obmedzovanie. Ale väčšina veľkých cicavcov, ktoré žijú v Európe, boli v minulosti živočíchy s dennou aktivitou.Keby sa v národnom parku ľudia pohybovali aj v noci, niektoré živočíchy by nemali potrebný čas na získavanie potravy či na iné aktivity. Treba zdôrazniť, že národný park je tu hlavne pre jeho pôvodných obyvateľov. Tým nechcem povedať, že tu nemá miesto turista. Má, no bolo by fajn, keby si uvedomoval, že aj jeho prítomnosť ovplyvňuje okolitý život. Ak bude len poukazovať, hoci pravdivo, na to, že traktor a píla škodí viac, z miesta sa nepohneme.

Veľa ľudí sezónnu uzáveru porušuje. Napríklad na Veľkom Rozsutci bolo počas minuloročnej uzávery (1. 3. - 15. 6.) minimálne 2200 ľudí.

Čo tak si vstúpiť do svedomia a najprv si urobiť poriadok u seba?

Vladeno

Nuź, prachy sú prachy, vážení. A z dreva sú sk....ne veľké. A kto ich má... Má a môže všetko. Vybaviť, zariadiť, podplatiť, a čo ja viem čo ešte. Ťažba kalamitného dreva a vypílené kubíky zdravých smrekov... Druhá trieda, prvá trieda, palivové... Prebierky ani neviem či sa vôbec robia, nechcem v tomto smere krivdiť. Prachy z európskych únie, projekty lesná protipožiarna cesta... A v prípade požiaru čakáš na lkt a pilčíkov. A prvotný zásah a lokalizácia požiaroviska sú v r... . I to sa stalo... Ale na druhej strane zvážnice udržiavajú, pretože po nich zvážajú. Ja to vidím tak, že kým je a bude čo, bude sa ťažiť vždy a všade... Kšefty sú kšefty. S Mišom som sa stretol na jednom seminári, je to chlap s veľkou charizmou a entuziazmom. Vyzerá to na boj s veternými mlynmi. Holt, všetko o ľuďoch.

Igor Bukovinsky

@jiku2: S ČR porovnávať nemožno. Reštitúcie napravili v minulosti niektoré krivdy, ale v tomto prípade boli skôr na škodu. Siahnuť zo strany štátu na súkromné vlastníctvo je v tejto dobe citlivá téma - pozrime sa na čerstvý zákon o stavaní ciest na súkromných pozemkov, súbežne s vyvlastňovaním. A dosiahnuť spoločenský konsenzus iným spôsobom je dnes v danom stave sebacentrickej spoločnosti takmer nemožné.
Nevem, či je riešenie odstaviť lanovku na Snilovské sedlo. Panelákoví turisti zájdu na Kriváň, maximálne na Chleb a idú späť. Prevádzkovateľ by mohol prispieť na revitalizáciu exponovaných úsekov, to súhlasí asi každý. Ale zničené chodníky sú skoro všade. Štefanová - Chata pod Grúňom - zvážnica miestami nepriechodný tankodrom. Modrá zo Sučian na Kriváň - po Drgovú v súbehu tankodrom, stvoky kubíkov dreva. Na rozsutci v čase uzávery spústa ľudi na vrchole. V Kúrskej doline počuť pílu aj v nedeľu, lanovka na jej začiatku vo veľkom zváža drevo, Tatry sa prehýbajú pod guľatinou. Čo s tým? Ja úprimne naozaj neviem. Spoločenský konsenzus je takmer nereálny, je tu priveľa priveľa záujmových skupín. Záujem jednotlivcov tiež pokrivkáva. Možno až keď sa naše decká budú prechádzať po zdevastovanej krajine, kde predtým rástol les a žili divé zvery, potom si uvedomia, o čo prišli.

Jjano

Ľudia, aj keby sa teoreticky podarilo dostať dôležité časti NP do vlastníctva alebo správy štátu (napríklad kúpou, výmenou, prenájmom..), to ešte bohužiaľ nič neznamená. Bolo by totiž treba dostať tie územia do správy národného parku, nie štátnych lesov. Ako aj riaditeľ NP v hovorí a ako aj pohľady na slovenské národné parky hovoria, štátne lesy nemajú problém v 3. stupni ochrany (teda národný park, mimo retervácií) rúbať až do hola.
Dôležitá téma slovenskej ochrany prírody je ako dostať lesy v národných parkoch spod štátnych organizácií (Lesy ŠR, Lesy TANAP, LPM Ulič) do správy národných parkov. Tak, ako je to napríklad práve v tých Čechách...

Vrana

A chata pod Rozsutcom by to uplne zabila. Uz takto su Diery a Rozsutce zatazene nad mieru. Hrebenovkarom musi stacit to co je a zvysok sa moze ozierat v doline.

Vrana

2 Martin: veru, staci zavriet lanovku do Snilovkeho sedla a je vymalovane. Predpokladam ze zatazenie hrebena v useku Velky Krivan - Snilovske sedlo - Chleb potom klesne na 1/4 :-)

Snilovske sedlo a najma Chopok moze sluzit ako memento, preco nepovolit potiahnut lanovku na hreben v oblasti Zverovka Spalena - Salatin (Brestova). Ked sa tam lanovka raz postavi cesty spat niet.

Jiku2

knor: s tim souhlasim. navic je smesne buzerovat nekoho, kdo si zdrimne v trave a prehlizet fakt, ze o par stovek metru je zdevastovana tezbou 1/3 celeho kopce. tim nevinim reditelstvi NP, ale stat a jeho zakony.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma