Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Karol Kaliský: Stav horských lesov je alarmujúci

Diskusná téma K článku: Karol Kaliský: Stav horských lesov je alarmujúci

Na tohtoročnom Festivale Hory a mesto v Bratislave mala premiéru druhá časť trilógie Tajomné Karpaty s názvom Nesmrteľný les, ktorý je ukrytý pod majestátnym Kriváňom. Jeho vládcami sú stáročné limby a ich večný sprievodca medveď. Filmárom Karolovi Kaliskému, Jozefovi Fialovi a Adamovi Baštekovi sa podarilo nafilmovať autentické zábery zvierat, ktoré slobodne žijú v starom limbovom lese. Práve s Karolom Kaliským sme hovorili o filmovaní, medveďoch, hlucháňovi a o ochrane divočiny.

Knor

Ohladne stravovania - moj clovek :-) .
Ale ine som chcel spomenut. Za posledne 3-4 roky som v Rakusku videl nazivo zblizka 3 samcov hluchana (samicky nespoznam), u nas sa mi to este nepodarilo. Raz to bolo pri Otscher schutzhause na Otscheri, potom pod Reisalpe a tento rok v zime na Beeralplkogeli nad Murzzuschlagom (znacka viedla priamo cez tokanisko, na snehu boli stopy po chvoste a hluchan sedel na strome nad nim). V podstate to bolo zakazdym v hospodarskych lesoch. Cize les sa zrejme da tazit aj tak, ze to hluchane neohrozi. Samozrejme, nie formou holorubov.

Lubo

Pred asi mesiacom som videl prebierkovu tazbu na SZ strane Schneebergu (Klostertal). Cuduj sa svete, vobec ten les nevyzeral dokalicene ako u nas. Bol presvetleny ale stal kompaktne v celku. Kusok odtial bola cast evidentne tazena davnejsie, lebo medzi vysokymi stromami bolo vidiet uz slusny podrast. Pri ceste pekne naskladane drevo. Nikde ziaden bordel. Proste Rakusky standard.

Ján Halaša

Karol je jeden z tých ľudí, ktorí dokážu inšpirovať aj bez toho aby veľa rozprávali. Možno tým, že tým, že z neho cítiť pokoj, pokoru a odhodlanosť. Na RTVS je pekný dokument o ňom a jeho bratovi Mirovi: rtvs.sk/…/60629

Tono

Lubo, nieco podobne bolo vidiet prec cca 3 rokmi pod Konigswatre nedaleko BA.

Jjano

Veľmi pekný dokument o veľmi vzácnych ľuďoch...

PaliT

Ako odpoveď uvádzam svoj podpis na petícii za úplný zákaz lovu vlka.

RoL

PaliT obdivujem tvoj optimizmus. Peticiu som sice tiez podporil, ale ze by som veril v jej uspech...? Skor nie. Uz len z dovodu, ze vsetci vieme, ake kasty su medzi polovnikmi. A pred rokmi som cital plamennu vyzvu vysokopostaveneho polovnika, ktori zaciatkom januara vyzyval k naplneniu kvot. A to len z dovodu, aby dalsi rok nahodou kvoty neznizili. A teraz sa podrz - cast vyzvy znela asi takto “... uvedomti si ake mame prvilegum v prilahlom europskom priestore, ze mozeme strielat vlka”. Co k tomu dodat?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov