Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Majko: Okolnosti nás prinútili nečakať na zonáciu

PaliT

Niektoré vyjadrenia mi trošku vyplavili do krvi adrenalín. Nie som anonymný diskutér a nech to nazve aj nenávistným rýpaním, ale stále opakujem, že naša koncepcia ochrany prírody má stalinistické prvky (naši činovníci si neuvedomujú, že tu máme modely zdedené z čias, kedy Sovietsky zväz bol naším vzorom).

  • plošné zákazy namiesto konkrétnych oblastí, ktoré by navrhli znalci - ochranári z terénu, kde by bol dobre odôvodnený zákaz vstupu, ktorý skutočný milovník prírody bude rád rešpektovať
  • neschopnosť odosobniť sa od existujúcich myšlienkových konštrukcií a šablón (nová paradigma by mala byť: sloboda pohybu je nadradená, zákazy majú byť špecifické)
  • členstvo v nejakom zväze negarantuje nič z toho, čo tento pán vedúci predpokladá; jednotná telovýchova zladená s Národným frontom je dávno minulosťou
  • bolo by na mieste vykuknúť z našej ulity a pozrieť sa na vzory v Škandinávii, či v alpských krajinách
  • napokon si myslím, že 95% problémov spočíva v nedostatočnej regulácii hospodárenia v týchto územiach a tým pádom neúmerne vysokej regulácii individuálnych návštevníkov
Florián Dekret

"priorita je ochrana prírody" pozdravujem súdruhov drevorubačov, a ďakujem im za zvýšenie biodiverzity! lebo LKTčka v rezervácii, to je tá pravá rozmanitosť...

TibiM

Je to proste vladár, už som dávno nečítal také arogantné odpovede. Pán Majko, vyložte si radšej krošny namiesto tej flákačky a bratskej spolupráce s LESY SR.

Lubo

Pamatam si, ze ako datumy, o ktore S-TANAPu pri uzavere ide su: 1.11.-15.12. a 15.4.-15.6. Myslim, ze to by bolo celkom akceptovatelne. Navyse, ak by sa zrealizoval ten navrh, co bol kedysi na stole, otvorili by sa pre vsetkych neznacene tury. Som teda zvedavy, s cim pridu.

P.S. Ak to niekto chce ovplyvnit ako aktivista, teraz je vhodna doba. Idealne cez niektory zo spolkov, lebo individualneho cloveka nebudu brat prilis vazne. Dalsia aktualizacia NP bude az po zonacii a dobre vieme ako to s nou vyzera.

MarcelKE

PaliT: Absolútny súhlas. A toto neplatí len pre TANAP, stačí pozrieť na Slovenský kras, kde turistu šikanujú a hospodárska činnosť prebieha ako by to nebol NP, ba anj len CHKO

Private

Neprekvapil... a teda nadalej budem namiesto do Tatier celkom slobodne chodit do Alp, kde ma nikto nesikanuje. Ale arogancia jeho odpovedi cloveku aj tak zdvihne adrenalin.

Knor

No, bol trochu arogantny a s jeho nazorom na ochranu prirody nesuhlasim, ale ja by som k nemu nebol az tak kriticky. Totiz co sa tyka volnejsieho pohybu turistov, tak v tejto otazke su pre neho partnermi turisticke zaujmove zdruzenia a nie hiking.sk. A myslite si, ze tie zaujmove zdruzenia chcu presadit volnejsie podmienky pre turistov vseobecne? Po nedavnej diskusii tu na hikingu ohladne pristupu na Gerlach mam pocit, ze nie. So sucasnym stavom su vsetky zaujmove spolky (vcitane vodcov a horolezcov) spokojne, takze pokial nechce sprava tanapu ist do konfliktu s nimi, tak iba sa bude snazit zachovat sucasny stav.

Sona

Martin, my sme mu ale nenavrhovali, co ma robit, len sme sa informovali.

PaliT

James naozaj nemá dôvod sa až tak veľmi angažovať, lebo organizovaní horolezci majú vcelku akceptovateľné pravidlá.

Druhá organizácia na vyjednávanie by bol KST. Ale nemám nijaké indície o tom, že by mali v programe tlak na rozšírenie slobôd verejnosti v Tatrách. A na súčasné vedenie KST mám svoj názor, takže tam si ani nerobím akékoľvek nádeje.

Kto teda má byť partnerom TANAPu pri rokovaniach?

Záujem by mohli mať nasledovné skupiny:

  • neorganizovaní horolezci
  • neorganizovaní VHT turisti
  • skialpinisti
  • turisti/návštevníci Tatier všeobecne

Pokiaľ však neexistuje formulácia požiadaviek, ktorú by prezentoval napr. portál kalibru Hiking.sk a ďalšie, za ktoré by sa cez nejakú petíciu masívne postavili čitatelia a verejnosť všeobecne, tak neexistuje nijaká šanca na zmenu.

Mimochodom, my tu máme najmenej jedného ochranára, ktorý pravidelne prispieval a najprv by sa mohol (mimo záznam) vyjadriť on. Mňa by totiž zaujímalo, čo by o slobode/obmedzeniach pohybu povedali v korektne vedenej diskusii odborníci z terénu, ktorí poznajú "každý kameň" vo svojich okrskoch.

Lubo

PaliT, prave spolky maju byt statnym organom partnermi na vyjednavanie. Jednotlivci to mozu byt v pripade, ak maju vyznamny spolocensky status. Peticie len ak sa nazbiera mnohotisic podpisov a organizuje sa to profesionalne a transparentne. Inak nemaju dovod, pretoze (1) nie su nuteni sa tym zaoberat (2) nevedia relevantne povedat, kto a s akymi zaujmami za tym skutocne je - ako obcianska iniciativa sa moze tvarit ktokolvek.

Preto, ak niekto nieco chce zmenit, je najlepsou volbou ist na to cez spolky. Mozete si mysliet o jednotlvych spolkoch cokolvek, no moja skusenost je, ze radi davaju priestor ludom, ktori maju drive a su sikovni a chcu. Takych vsak maju pramalo vo vlastnych radoch. Som si vsak isty, ze ked Pali prides do KST za sekretarom alebo predsedom a povies mu, ze ty sa chces angazovat v novom navstevnom priadku a chces toto a toto + mas dostatocne informacne a legislativne znalosti + nie si diletant ani v oblasti ochrany prirody, tak mas dost velke sance, ze za ta pod hlavickou KST radi poslu do komisii jednat o novom NP. Rovnako JAMES. Pozri sa, ako rychlo v minulosti podporili iniciativu NASE HORY, hoci ako uvadzas v ich zaujme nie je menit status quo. Pritom vazba na Martina Poradu nebola nijako osobna. Oni boli radi, ze sa niekto objavil a ze sa snad nieco podari.

HIKING.SK je medium a radi budeme o tychto veciach pisat a davat priestor kazdej strane. Avsak nie je nasou ulohou ani v nasich moznostiach tieto iniciativy kreovat.

Salatin

Prave Sprava Tanapu sa prostrednictvom svojho sefa v mediach jasne vyjadrila, ze nie su proti vyznackovaniu napr.Gerlachovskeho ci Lomnickeho stitu. Proti su len vo veci spristupnenia Belianskych Tatier. Aj to si dokazu predstavit ak by tam bol urcity limit so sprievodcom co znie rozumne.

Proti spristupneniu Gerlachovskeho ci Lomnickeho stitu sa jasne vyjadril riaditel SL Tanapu.

HZS zaujala v uvedenom clanku stanovisko mozno ano mozno nie.

V osobnom rozhovore mi isty ochranar potvrdil, ze im nerobi problem spristupnit napr.Gerlachovsky stit, pre nich je problem spristupnenie Belianskych Tatier, co je pochopitelne a ako turista to aj vitam.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma