Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Majko: Okolnosti nás prinútili nečakať na zonáciu

Jjano

Bombový rozhovor. Síce som mal problém ho dopozerať do konca, ale veľmi kvalitne ukázal zmýšľanie ľudí z TMR.

"Nesmieme svojou vlastnou neschopnosťou nastaviť rozumný rozvoj cestovného ruchu." (min 9:35) .Veľká vďaka za toľkú úprimnosť! :-)

Marcel.c

Prečo vlastne rozoberáte ceny lanoviek?
Drvivá väčšina miestnych zapálených diskutérov predsa rezolútne odmieta prevádzku lanoviek, a budovateľov lanoviek zvlášť. Z toho mi vyplýva, že ich prevádzku aj demonštratívne a apriórne bojkotuje, a teda sa ich táto problematika vôbec netýka.
Alebo sa mýlim? :-)

Beta má pravdu, Poliaci nie sú na hlavu padnutí a idú tam, kde je to pre nich výhodnejšie. Pravdepodobne majú spočítané, že lyžiarsky pobyt na Slovensku je pre nich celkovo výhodnejší ako v Rakúsku - nie je to len cena lanoviek ale aj ostatné náklady (doprava, ubytovanie, stravovanie).
Väčšinu poľských lyžiarov pravdepodobne tvoria pendléri, bývajúci na poľskej strane Tatier a dochádzajúci na jednodňové lyžovanie na Slovensko. Jednoducho preto, lebo podmienky na zjazdové lyžovanie sú na Slovensku lepšie ako v Poľsku a vzdialenosť napr. zo Zakopaného je nepodstatná.

Beta

Lubo: "Predražené lístky sú len preto, že Poliaci to zaplatia, lebo sa im nechce ísť až do Álp". Zopakujem, toto čo si napísal je blbosť a vidím, že nepoznáš Poliakov. Poliak nie je naivný človek. Keď musi platiť veľa eur, on nepríde na Slovensko, lebo atraktívnejšie preňho bude Taliansko a Rakúsko. Možno nevieš, ale Slovensko je pre Poliakov dráhy štát. Peter má pravdu, bacha, som už dosť unavená počúvaním nezmyselnosti o Poliakoch.

Peter61

ľubo : nejaký Trend ?
Lebo keď si vezmem, že len ľadový dóm na Hrebienku je 0,25 mio ..., tak 0,39 lyžiaorov

Lubo

PaliT, hľadám štatistiky a nenachádzam čísla súvisiace len s lyžovaním. Lebo v Tatrách je veľmi veľa turistov, ktorí tam nie sú kvôli lyžovaniu. TMR štatistiky nezverejňuje alebo som ich nenašiel.

Lubo

Beta, možno si to zle pochopila. V Tatrách je nízka cenová elasticita. Teda zmeny cien nemajú vplyv dopyt. Inak by nimi tak hýbať nemohli. Ďalej, v rozumnom okolí Tatier (vrátane Jasnej) niet skutočnej alternatívy. Kým pre ľudí zo západného SK je v rovnakej vzdialenosti dostupného veľa v Alpách, pre Poliaka je to inak, lebo to má už ďaleko. Nie je to o tom, že by Poliaci boli zlí. Len proste sa im neoplatí chodiť do Álp na povedzme týždennú dovolenku lebo je to ďaleko.

PaliT, tými číslami si vôbec nie som istý ako ich píšeš.

PaliT

Z 390.000 návštevníkov V. Tatier tvorili 2/3 Slováci, až potom nasledujú Česi a Poliaci. V Jasnej tvorili Poliaci asi šestinu.

Z tejto štatistiky mi vychádza, že jadro turizmu (rozumej = turistický ruch) tvoria domáci.

Beta

Lubo, prepáč prosím, to čo si napísal je blbosť. Ani sa mi nechce vysvetľovať prečo toto je blbosť. Toto sú znova nejaké nezmyselné stereotypy o nás Poliakoch. Vidím, že vôbec nás nepoznáš. Naozaj si myslíš, že keby nebolo Poliakov, u vás všetko bolo by ideálne ??

Lubo

Predražené lístky sú len preto, že Poliaci to zaplatia, lebo sa im nechce ísť až do Álp. Bez ich návštevnosti by sa TMR muselo podstatne inak chovať.

PaliT

Takže TMR obviňuje ochranu prírody z toho, že máme v Tatrách v porovnaní s Alpami predražené lístky na lyžiarske vleky... Sledovať tento rozhovor by mali len pokojné povahy, ja to hodnotím ako mediálnu masáž, aby si vylobovali tú ich vysnívanú lanovku z Hrebienka na Skalnaté pleso.
finweb.hnonline.sk/…/1863782-…

Beta

ad. sme.korzar článok o lanovke: možno by ste nemali toľko kritizovať vášho riaditeľa Správy TANAP :-))

Peter61

dávam Ti 10 zo 6 za "Korunami uschýnajúcich stromov"

Rdbb

Sama o sebe jalová štatistika, resp. jej výpovedná hodnota. Či 1 zo 4, či 10 zo 40. Aký počet dní atd atd. Ľadový dóm, Korunami uschýnajúcich stromov vs. pešia turistika. A kde začínajú hory.
Iste všetko možné cez cyklistiku, vlekovo-lanovkové šúchane sa po umelom snehu s aditívami a pokojnou nocou diel a ratarakov, chalupárčenie, poľovníctvo, hubárčenie, gulášpárty cez wellness atd atd až po návštevu, pobyt u babky na podhorskej dedine. Možno aj štvorkolky, motocross, offroad.
Za 25% SK 2. s 24% Rumuni, výpoveďou ešte rozporuplnejšie.

Na druhej strane čo napr. obyvatelia Álp, ktorí tam žijú, pracujú (že prípadne idú mimo hôr). Čo Švédi či i z Pobaltia v závere štatistiky s 1-2 %, lebo kopec za domom majú stovky-tisíce km. Pritom ich aktivity v prírode sú omnoho početnejšie a nie o strese, hluku, smrade, špine, ale plnosti zážitku a fyzickej aktivite.

Btw tomu EU líderstvu ruka v ruke odpovedá u nás aj infraštruktúra pre prírode blízke outdoorové horské aktivity? Lol, síce nemusí, ale i tá o niečom vypovedá. Čo taký pretlak turistov v Rudohorí a nákupné centrá či akvaatrakcie prázdne.

Ale pravdu máš, staráme sa o prírodu, viď lesy, vody, i biodiverzita sa optimalizuje = znižuje. Zastavujeme, zabetónujeme, odvodňujeme, oplotíme, zakážeme, prikážeme či naopak povolíme len "nášmu človeku". A na dôvažok zobchodujeme čo sa dá, i emisie. Ale inak dopady presunenieme na ďalšie generácie. A znečistíme, ak už nie až tak už mohutne vo veľkom, tak aspoň skládkou pri potoku za dedinou. Či i v meste EU výrazne podpriemernou seperáciou odpadov.

Tak dúfam, že o 10 r. to už budú 2 zo 4, a líderstvo bude ešte pevnejšie doma, aby nás nejakí Gréci pri voľnočasovom pasení hor. kôz nepredstihli.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov