Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Poludnica - okruh z Liptovského Jána

Diskusná téma K článku: Poludnica - okruh z Liptovského Jána

Už dlho som sa chystala na balkón s výhľadom na Liptov, teda na Prednú Poludnicu a samozrejme aj na hlavný vrchol Poludnice. Ideálna konštelácia nastala v polovici júna. Jasné, ale nie horúce počasie, o deti postarané, a tak som s čistým svedomím vyrazila na okruh v severnej časti Nízkych Tatier.

Gustoh

Áno je to subjektívne.Ale myslím že prekročit 3 padnuté stromy je skôr zábava... :-)
Ale "lanovkári" v bielych teniskách by určite s tým mali problém... :-)
Napríklad zelená trasa z Jarabej do Kumštového sedla tak tá je nepriechodná a totálne zarastená v časti kde sa odbáča z tej lesnej cesty asi po 100 metroch.Chcel som to prejsť minulý rok ale vzdal som to po chvíli a otočil som to.Ale táto trasa je málo chodená.

MisoB

OK, v najbližšej aktualizácii to zmizne. Je to vždy dosť subjektívne, keď nám niekto reportuje problémy na trase.

Gustoh

Tak presiel som v sobotu usek Poludnica-Sedlo pod Kupelom.
Od roku 2019 kedy som tade isiel naposledy nepribudol na trase ani jeden zvaleny strom.
Bolo by dobre dat to upozornenie z Hikeplannera prec.Chodnik je dobre znaceny.Nikde nie je nebezpecne miesto ani sa nikde neda mimo chodnika odbocit.Teda da ale asi poslepiacky potme.A priechodny je uplne perfektne.
Takto to upozornenie moze niekoho vystrasit a odradit.Su na Slovensku naozaj nepriechodne miesta.Ale tento usek je oproti nim pohodicka.Matobee mal pravdu.

Matobee

Gustoh išiel som za posledný rok tento úsek aj väčšinu úsekov, ktoré sú uvedené medzi výstrahami HZS v Nízkych Tatrách (už poriadne dlho ???) a nikde to nie je nejaké hrozné. Pár stromov treba prekročiť, podliezť, ale to aj na mnohých iných trasách, kde nie sú žiadne výstrahy.
Akurát na bike to môze byť nepríjemné, ale na pešo minimálne zdržanie.

Gustoh

Neisiel niekto nedavno usek Poludnica - Sedlo pod Kupelom?
Je to naozaj tak tazko priechodne ako sa pise na stranke HZS?
Dakujem.

Martin Chovanec

Tak som sa konečne, inšpirovaný aj týmto článkom, na Poludnicu dostal. Nádhera! Dokonale som si na vrchole vedel predstaviť Milana Rúfusa ako tam sedí, kochá sa rodným Liptovom a nabíja na ďalší akademický rok na UK v Bratislave. Kým vládal bola to jeho každoročná túra. A pravdaže dlhšia ako moja z Jána, keďže on vždy chodil zo svojej Závažnej Poruby. A hneď mi prišli na myseľjeho krásne detské veršíky, ktoré Poludnici venoval:
Bol jeden vrch, by vlastne kopček, len akoby sa udrela o rožtek hviezdy do čela zem a potom jej na tom mieste zelená hrča navrela... Škoda, že tá básnička nie je na Poludnici aj zvečnená. Neviem či máme na Slovensku iný vrch spojený so životom takéhoto básnika. Na vrchole má však zaujal aj jednoduchý drevený kríž pripomínajúci že práve tu zomrel slovenský výskumník ruského pôvodu Babuškin (71), ktorý vyšľachtil slovenské plemeno sliepky odolávajúce tuhým zimám - oravku. Musím uznať že Poludnica je krásne miesto aj na zomieranie. Ale kuš, do 71mi ešte čosi chýba.

Knor

Tak som si to bol pozriet. Za Poludnicou je neskutocne derava skala. Nadhera. Prechadzku som si predlzil az na Krakovu holu a vratil som sa Janskou dolinou. Akurat pocasie mi moc nevyslo. Vdaka sustavnemu mrholeniu som bol po 5 hodinach cely mokry a po nohach mi stekala voda do topanok :-? .

Beta

Ďakujem Soňa, učím sa sama už dva roky :) . Slovenčina sa mi veľmi páči, aj slovenská príroda :)

Knor

Sem planujem ist uz dlhsie, nalakali ma obrazky na mape hikingu. Ale siel by som sem radsej koncom leta, ked budu medvede dolu v kukurici.
Na Hradku som pred mnohymi rokmi bol (v zime, aj s krpcom a sankami), no vtedy z neho ziaden panoramaticky vyhlad nebol.

Sona

Dakujem vsetkym.
Beta, aku mas skvelu slovencinu!

Bazin

Pekne foto a pocasie. Pripomenulo mi to ako sme davno isli z Jana cez Krakovu holu a Krupove sedlo na Stefanicku den pred uzavrou, a tiez sme nikoho nestretli, take lokality mam rad.

PaliT

Parádne toto. Mimovoľne som si začal po prelistovaní fotiek baliť batoh :)

Beta

Veľmi sa teším, že si napísala tento článok. Som Polka, a vidím, že keď žena cestuje sama, to je toto na Slovensku trochu čudné. Veľa ľudí sa má opýta či sa nebojím a prečo idem sama. A prečo nemôžem ísť sama? A ja som bola na Poludnicy tento mesiac 13 júna, išla som cez Jánsku dolinu, sedlo Javorie, Potom Poludnica a zelenou značkou späť do Liptovského Jána. Stretla som ľudí na až na Poludnicy - to boli dvaja Poliaci, a potom ešte jednu Česku, ktorá išla tou cestou len kúsok. Myslím ako ty, že pohľad na Liptov z cesty od lyžiarskeho vleku je veľmi krásny. Zdravím a želám viac pekných túr.

Sona

Napadlo mi, ze to by bola lokalita pre Teba :) Mne nevadi chodit sama, ja sa so sebou celkom dobre zabavim a popravde viac nez zverov sa bojim divnych ludi na parkovisku a tak podobne.

Daulagiri

Hm sama v takýchto končinách Soňa to by som na teba nepovedal :-)
Mne tento vrch zatiaľ uniká hoci plány mám. Sú to ozaj krásne miesta, v NT až nezvykle zachovalé. Verím že sem čoskoro zabrúsim, lebo krasové územie, kľud a nádych medveďova to mám rád. Vďaka za inšpiráciu a pripomenutie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma