Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Skalné okná, brány a tunely Slovenska

Diskusná téma K článku: Skalné okná, brány a tunely Slovenska

Popud na napísanie článku som dostal od Martina, ktorý tomuto v poslednom čase začal venovať viac pozornosti. Vnukol mi myšlienku uverejniť na Hikingu zoznam zaujímavých, a pre mnohých príťažlivých, skalných útvarov. Zaradil som sem výber takých, ktoré sa nachádzajú na alebo v blízkosti značených turistických trás, prípadne náučných chodníkov, ako aj voľne prístupných útvarov mimo národných parkov a chránených území. Vo veľkej väčšine sú pripojené fotografie z Galérie.

Martin knor

Super clanok. Skoda, ze pri viacerych oknach nie su uvedene odkazy na mapu.

Este co viem, nad dolinou Cierneho potoka (Cierny potok Sulov) je krasne velke okno ovesane expreskami, ci cimsi podobnym. Pristup je tam pre horolezcov povoleny (a vyznaceny cervenymi puntikmi a sipkami), teda s preukazom Alpenverein je to v pohode :-D .

PaliT

Dúfam, že sa článok bude dopĺňať o ďalšie lokality a koordináty. A neprotestoval by som, keby sa v mape objavila vrstva pre takéto “lakocinky”...

Doplnil by som skalné okno v masíve Malého Manína, volá sa to tuším Manínska stráž.

Martin knor

Aha, znamena to, ze to nie je natrvalo. Chapem. Ale teraz je to s Alpenvereinom v pohode, ci nie? (V celych Sulovskych vrchoch su po stromoch plagatiky o vynimke pre James. Tych lezeckych stien je tam plno.)

Peter61

Martin,
zosiroka uvod:
vynimky vybavovali pre svojich clenov JAMES ( ČHS).
Neskor vybavovali pre clenov UIAA. V case , ked OeAV a DAV boli mimo, to de facto bolo zasa pre JAMES a ČHS. AV su uz naspat v UIAA, takze vynimky na horo/skalolezecku cinnost mozu platit aj pre AV.

Co sa tyka Súľova, výnimkou sa "povoľuje žiadateľovi" lezenie a pohyb mimo TZCH za ucelom nastupu.

Takze OeAV imho nie.

Martin knor

Aha, bol som v tom, ze co je povolene pre JAMES, je povolene aj pre partnerske organizacie typu OeAV. Sme predsa v EU.

Vrana

k Sulovu

Oficialne je povolenych na lezenie len zopar lokalit, odhadujem 10% vsetkych skal. Z toho len niektore celorocne, zvysok po 30 juny z dovodu hniezdenia dravcov.

Takze James/AV ano, ale na lezenie. Urcite nepokryje nejake bezdovodne tulanie sa po roznych neznamych zakutiach Sulovskych skal.

Vrana

a vynimka sa vzdy udeluje na +/- 3 roky

Potom musi spolok ziadat o dalsiu. A ked sa proces udelenia vynimky pretiahne, potom sa v danej lokalite jednoducho nemoze liezt.

Martin knor

Michal, to som chcel pocut. Bol som tam predsa liezt. Ale ked som to videl, akosi ma chut na lezenie presla. Stava sa :-) . (Inak, su tam 3 skupiny skal, tie celorocne, tie ako pises Ty a este jedna. Je to zobrazene na planikoch 3 farbami.)

Peter61

vrana, diky za upresnenie, ja som v Suklove bol parkrat, aj to nie liezt.

Vynimky vyjednane JAMESom su tuto
james.sk/articles.asp?portal_…
no a okrem toho su tam aj podmienky, ktore zdoraznuju zakon : ak tam zahniezdi dravec, nelezie sa. To je vseobecne v Europe i za kanalom
vimeo.com/59225315
Pokial by tam zacali hufy turistov a ochranari alebo IZP by to zacali kontrolovat a riesit, mohlo by sa stat, ze vyjednavanie novych vynimiek stroskota.
Takze pokial niekto chce liezt, kvoli poisteniu je ÖAV fajn, ale treba aj mysliet na to, ze niekto tie vynimky vybavuje a borhaky plati.

Btw. raz sme boli blbo zbaleni v Tatroch , mal som asi 70-80 lt bagel. pri kontrole sa ma chlapik nepytal na preukaz, ale na matroš.

Vrana

to je snad jasne, hniezdo dravcom neleziem tam :)

Raz z jari sme boli v Sulove a chceli sme liezt aj viac dlzku, tusim Rapsodiu v modrom.
Ako sme naliezali vsimli sme si, ze hore kruzia dravce, tak sme sa na to vybodli. Oficialne to povolene bolo.

Martin knor

Ano, pokial by tam chodilo vela ludi, tak asi vynimku nepredlzia. To je pravda. Je to vsak hlupe. Najma preto, ze som tam bol a viem, ako to tam vypada.

Durosv

Pre [martin knor]:
Odkazy sú už na všetky okna.
Doplnim aj Čierny potok.

Pre [PaliT]:
Mas presne suradnice tej Maninskej straze?
Foto by sa naslo:)
panoramio.com/…/132682309

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma