Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Slovenská 56-stka alebo od Burdy až na Gerlach 1.

Diskusná téma K článku: Slovenská 56-stka alebo od Burdy až na Gerlach 1.

V jednom z mojich atlasov, čo mám dlhší čas, ma vždy zaujala jedna mapa, ktorú som rád študoval. Bola to mapa všetkých slovenských pohorí a ich najvyššie vrchy. Je ich presne 56. A tak mi na začiatku leta 2017 napadol, možno aj trochu strelený, nápad: “Prečo ich všetky do roka neprejsť?” Tak ako majú horolezci korunu Himalájí a sveta, tak ja som si vymyslel svoju pomyselnú korunu Slovenska. A o tomto bude séria článkov.

Pavel Forgáč

Ja mám jednu knihu pohoria slovenska a tam je ich len 51 napr. Keď som pátral na internete tak som ich našiel 55 a nebola tam Burda napr. Pri niektorých vrchovinách je to otázne či ich tam zaradiť alebo nie. Takže môže byť že ich máte viac. No prvých 45 vrchov je na 100% jasných takže tie malé vrchy ako si už kto určí je na ňom. Ja som to začal ako 56 tak to tak aj dotiahnem a možno potom prebenem aj ostatné geomorfologické celky.

SatelitHomer

ako je to s dvoma vrcholmi v VO Lešť? Javorie je na hranici obvodu a Kopaný závoz tak 800m za hranicou.
je obvod oplotený a strážený? vtrhnúť tam budem môcť len cez víkend keď je zákaz streľby

Beta

To je úžasný nápad. Mali by ste najkrajšiu korunu hôr v celej Európe! Prečo to neurobíte?
ps. Martin63 tu na hiking.sk jeden z vás chcel predať topánky a chcel československé koruny, a to bolo možno dva mesiace dozadu, tak ja neviem či tie slovenské koruny sú celkom zrušené :-))

Martin knor

Ja som za. Konecne by slo o hlasovanie, ktoreho by som sa zucastnil. Povedzme ze by kazdy napisal 10 najkrajsich vrcholov Slovenska, pripadne aj s vysvetlenim, aby sme sa vyhli nezmyslom.

Martin63

"Koruna slovenska" bola zrušená s prechodom na EURO.

"Koruna Slovenska" - myslím, že neexistuje žiaden oficiálny zoznam.

Ak ale vznikne mohol by to byť marketingový nástroj turistického ruchu.
Podľa mňa v korune by asi nemalo byť viac ako 10-15 vrcholov, lebo inak to bude skôr pletená čiapka. Za Malú Fatru navrhujem Rozsutec, miesto Fatranského Kriváňa, za Vysoké Tatry by nemal chýbať Gerlach a Kriváň,...

Neodhlasujeme si tú korunu tu na hikingu?

SatelitHomer

ja by som im ponúkol na začiatok tú jednotku čo je nižšie spomenutá. jedná sa o TTO NVSP (51vrcholov)

Beta

Martin, je chcem prejsť všetky lokality podľa tvojeho zoznamu tu na hiking.sk, ja som milovníčka Slovenska. Problém je, že moji priatelia chcú skompletovať len Korunu slovenských hôr. Ja som im povedala, že koruna kde je 37 štítov má chyby, oni chcú správny zoznam, čo mám im dať?? :-))

Martin knor

Beta, a to este niektore kopce maju na jednej mape jednu vysku a na druhej inu. Vdaka tomu nie je "najvyssi vrchol" pohoria ci oblasti jednoznacny :-).
Pozri, najprv prejdi zoznam 1, potom ho rozsir na 2 a nakoniec na 3 aj s alternativnymi vrcholmi. Potom si mozes byt ista, ze tu "korunu" mas :-D. Ja som to presiel vsetko a to dokonca tak, ze som chcel mat na kazdy kopec prejdenu suvislu trasu z domu (kedze sa mi nepacilo, ze "vyjst na najvyssi kopec" moze znamenat par-minutovu prechadzku z parkoviska).

Beta

Stratila som sa :-( každá koruna je správna?

Tomas Vohlarik

Beta: tie "koruny" mozu byt rozne, ja viem o 3 rozdeleniach:

  1. vrcholy kam vedie turisticke znacenie
  2. vrcholy vsetkych SK pohori
  3. vrcholy vsetkych SK geomorfologickych celkov

zoznamy najdes aj tu na hiking.sk - hiking.sk/…/najvyssie_kopce_s…

Beta

Martin63 - tak môže byť, že napríklad päť ľudí bude mať kompletnú Korunu slovenských hôr a každý bude mať inú korunu?? :-))

Adina

Článok zaujal, veľmi potešil. Kontrolujem čo už mám prejdené, za každým sú parádne spomienky. A plánujem. Dnes ale viem, že ten náš najvyšší na 99% nedám. To jedno % je nádej. Tá je vždy :-).

Beta

Podľa akých zoznamov robíte svoje koruny Slovenska? Môžem prosiť zdroj? Chcem dať link na poľsku webovú stránku. U nás (v Poľsku) kompletovanie "horských korún" je veľmi veľmi populárne, najviac samozrejme naša Korona Gór Polski. Ako zaujímavosť: máme aj slovensku korunu, obsahuje 37 štítov (ôsma):
planetagor.pl/Korony-gorskie

Sanco

sranda, tak presne toto som vymyslel 3 roky dozadu ako dôvod spoznať lepšie Slovensko:-) ... robíme to s manželkou, takže keď idem bez nej, neráta sa ... zatiaľ sme tesne pred 20-tkou ... nuž a posledný bude samozrejme Gerlach ... no a aby to nebolo len tak, tak tie, čo sme boli pred začatím projektu, nerátame, tak budem musieť vymyslieť iné trasy ... ale je to super, lebo sa dostaneme do miest, kde by sme ináč určite nešli

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma