Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: JetBoil Zip – sada variča a hrnca s výmenníkom

Diskusná téma K článku: JetBoil Zip – sada variča a hrnca s výmenníkom

Váži to necelých 600 gramov a "vnútri" je takmer 12 litrov horúceho čaju. Čo je to? No predsa kompaktná sada variča, hrnca a malej plynovej kartuše. Sedí to samozrejme za podmienky, že máte po ruke počas túry zdroj pitnej vody. Takýmto sadám sa tiež hovorí PCS – personal cooking system, po našom varná sada pre jednotlivca. Prinášame predstavenie najmenšieho modelu značky JetBoil, modelu Zip.

Vladeno

Vcelku zaujímavý ansábel, mohlo by zaujať tých, čo špekulujú, ale odrádza ich cena džetbojlov.

mevatec.cz/plynovy-varic-trip…
Dostupný i na slovenských éšopoch, prevažne rybárskych cca 54 - 57 ojro.

zajo.net/…/odolny-set-vybaven…
Ten dvetisícdvestowattový výkon horáka je dľa mňa absolútne odstrelený od reality, ale ak krivdím, tutok sa hneď enschuldingujem bitte. Ale taký ten triapolsezónny účel určite v pohode splní. V tejto kategórii fšickych PCS majú myslím niektoré džetbojly najviac 1750 W, môj PingvínAura, direkt kúpený na: jak v kúpeľoch používaná rýchlovarná kanvica myslím 1150 W.

TomXX

Tuším raz Peter61 spomínal, že v Sportsdirecte majú podobnú sadu vo výpredaji - kúpil som ju za 17€, čo bola najlepšia kúpa v živote. Je to čistá Čína, ale bolo to brandované ako Karrimor.

PaliT

V mojich najnovších článkoch prinesiem naivné, až úsmevné príhody spojené s varením na variči na drevo/pevný lieh na posledných túrach. Plyn som zámerne nechal doma.

Svatopluk Štěpánek

Komický príspevok starého muža.
Teplá strava je prelud, môj varič okolo 15 x 5 x 2 cm na pevný lieh mne stačil v zime aj lete. Na rozmišanie sladeného zahusteného mlieka Piknik bohato stačil.

Peter61

Jetboil ma horaky klasickej konstrukcie, takze tam nie je problem pouzivat hocijaky esus ( teda přiměřeně, co sa tyka velkosti). Aj slovutny autor clanku to spomina v texte.
" Ďalej ako doplnky sú k dispozícii: .... rošt na prípadné použitie variča s bežným hrncom."
Do vetra je Windburner, ktory ma Reactor Tchnology. Tento higtech guliverkeľ si vyzaduje pouzivanie iba tychto specialnych nadob.
A MSR na rozdiel od Jeta Boila nedalo na bok "cozy" obrazok s postupom balenia, takze treba si to nacvicit.

PaliT

Aby som to uviedol na správnu mieru: varím na Primuse (viď foto) ktorý má tiež výmeník, ale nebol by problém postaviť na varič akýkoľvek klasický hrniec.

Nechystám sa kupovať nový guliverkeľ, akurát ma pri pohľade na fotky v článku premohla zvedavosť, lebo som tam nevidel klasické nožičky a nebolo mi jasné, ako by sa varilo s iným hrncom.

Teraz už mám odpoveď.

.ph

Pali: mám JetBoil Zip aj ten doplnok a príležitostne používam s 1,1 litrovým ešusom MSR na varenie cestovín. Inak tie PCS systémy majú sústredený plameň na stred a pri varení nejakých hustejších jedál sa to asi bude rýchlejšie pripaľovať. Ja ten JetBoil používam iba na varenie vody na čaj, kávu a na instantné polievky + vo väčšom ešuse občas varím tie cestoviny. Ako píše Ľubo, ovládanie ventilu tým plastovým bazmekom pod horákom občas lezie na nervy, lebo je ťažšie dostupný, ale po čase si na to človek zvykne. Zapaľovač, kresadlo a hubka na umývanie sa vojde do plastového pohára, ktorý zakrýva výmenník na hrnci. Ten doplnok na varenie s iným hrncom sa vojde do hrnca k horáku.

Lubo

Ako pise Peter61, mozes si kupit doplnok, vdaka ktoremu na varic das akykolvek hrniec. Teda akykolvek uplne nie, lebo ono nebude stabilne. Kedysi ten pliesok davali ako sucast sady (vid starsi test Flashu), teraz je to ako doplnok. Osobne som ho (okrem testovania) hadam nikdy nepotreboval. Ten varic dava fakt najviac zmyslu prave spolocne v sade a nie ako univerzalny varic na akekolvek pouzitie.

PaliT

Ľubo, skúšal si postaviť na varič aj nejaký iný hrniec? Neviem, či sa to vôbec dá? Môžem napríklad chcieť na akcii použiť klasický kotlík na uvarenie guláša pre viac osôb a z testu mi nie je jasné, ako by sa to správalo.

Peter61
vkusná farba cozy : vyzerá ako urna s popolom. -)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma