Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Slavkovský štít v babom lete

Diskusná téma K článku: Slavkovský štít v babom lete

Slavkovský štít patrí medzi málo značených miest vo Vysokých Tatrách, kde som bola iba raz. Navyše výhľady boli vtedy dosť špecifické, dolu inverzia, na vrchole hmla, takže pri mojich pravidelných tatranských pobytoch som sa pravidelne chystala na opakovanú návštevu. Správna chvíľa nastala až na jeseň, keďže Slavkovský štít je v lete sauna a magnet na blesky a v čase snehovej pokrývky bol uzatvorený, navyše túra je náročná na denné svetlo.

Sona

Ano, po novom uz aj nan plati celoplosna zimna uzavera 1.11. - 15.6.

Rdbb

Ale nechem odhovoriť od let. výstupu, no čisto pre východ slnka aj na jeseň sú to 2 i viac hod. neskôr, že bude aj na spánok v noci a i zážitok silnejší (ono často v lete je to zaparené, dohľadnosť slabá). Teraz by som na východ odporučil aj niečo kratšie chodecké mimo TZCh, keď sme pri Slavkovskom, napr. oproti Širokú vežu nad Priečnym či M. Ľadový nad Sedielkom, i Baranie, len tam je to viac mimo dovolené.
Ak zase celonočný výstup, tak značkovo napr. Svinica od juhu (samo, že od Zakopaného kratšie), vďačný tiež blízky Kozi w. (ten kratšie z Lysej Poľany) No tiež sú ešte vďačnejšie na západ slnka s celými naslnenými V. Tatrami, to až do konca leta či po zač. jesene.

Btw Slavkovský mám za vďačný, neviem prečo
je tak zaznávaný. Čaro má aj po TZCh. A tiež práve november, december, vtedy aj východ aj západ sú tam krásne (západ bližšie k zim. slnovratu najviac, východ dlhšie obdobie). Mnohé roky bývalo to obdobie aj bez snehu či bez nutnosti plnej zimnej výzbroje (samo, že inokedy naopak aj s veľmi obťiažnymi podmienkami). No tuším sa zmenil status, že bez snehu je legálny len do konca oktróbra.

Amalocka

@rdbb dakujem, taketo zhrnutie som presne potrebovala ci sa da, ci sa oplati, kedy a ako :) tak teda hadam asi preplanujem na jesen

Rdbb

Amalocka: výstup v noci. To TANAP žiaľ zakazuje, no dá sa, až tak škody sa nenarobí. No samotný východ nie je teraz až tak pútavý, vychádzajúce slnko vidno neskôr, keďže len spoza vyššieho hrebeňa Baranie r. - Lomničák. Krajšie i nasvieti Tatry až od jesene, keď bude vychádzať južnejšie mimo V. Tatry.
Teplo: sú aj v lete dni, keď je chladnejšie a jasno, i riziko blesku nulové (inak ako tieto dni). Na vychádzajúce slnko teraz je lepšie od severu, u nás napr. aj Rysy.
K západu slnka podobne so svetlom a naslnením Tatier, len zase výstupová trasa je skôr v tieni, naslnená býva len bližšie zim. slnovratu, až do októbra zapadá slnko za V. Tatry.

Sona

Diky. Urcite nechod uprostred sezony, lebo zhoris. Tu sa naozaj nie je kde schovat a navyse Slavkovsky stit je vo VT jednym z miest, ktore su velmi casto zasahovane bleskami (zdroj: HZS).

PaliT

Nejako som odolával tejto trase, ale tuším si ma navnadila. Určite však nepôjdem uprostred sezóny.

Pekné fotky:)

Amalocka

Vďaka za super článok. Potešil. Na Slavkovský sa chystám toto leto, je to posledná voľne dostupná túra, čo ešte nemám v Tatrách vyjdenú, len ma to doteraz odrádzalo, tak špekulujem nad najlepším variantom. Rozmýšľame ísť v noci, aby sme tam boli na východ slnka a vyhli sa výstupu v horúčave.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov