Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Planina Kampl v pohorí Hochschwab

Diskusná téma K článku: Planina Kampl v pohorí Hochschwab

Pre turistu zvyknutého na horstvo slovenského karpatského oblúka sú Alpy nepoznaným vesmírom, v ktorom stráca orientáciu. Alpy sú zoskupením viacerých pohorí a toto neznámo ma nesmierne láka. V auguste minulého roka som si našiel na mape ani nie tak vzdialené pohorie Hochschwab (cca 200 km od Viedne). Toto vápencové horstvo, aj výškou podobné naším Belianskym Tatrám (nie však rozlohou) mi odporučil aj priateľ z Viedne, s ktorým sme v jedno augustové ráno vyrazili.

Peťko

Najlepšia je kombinácia. Sú totiž miesta, hlavne na planine, kde je zo snehu tvrdá škrupina, takže je to na mačky, ale v žlaboch a na náveterných stranách sa nachádza nafúkaný sneh, kde sú výborné snežnice. Ak ale chceš ušetriť miesto v batohu, kľudne ti stačia snežnice, ktoré suplujú úlohu mačiek. Ale Rax je raj pre skialpinistov, takže ak máš skialpi, tak neváhaj a ber ich so sebou.

Matus

Petko:
Ake boli snehove podmienky - mnozstvo, typ snehu. Je treba brat sneznice alebo skor macky?

Peťko

to Matus:
Práve včera sma sa vrátili z Raxalpen. Do Rax chodievame robiť zimné prípravy, takže winterraumy v tejto oblasti nepoznám. My vždy robíme záhraby a stanové mestečko. Karl Ludwig Haus je otvorená, ale neviem, či nie len cez víkendy. Dokonca tam varili a mali aj čapované pivo. Teraz tam bolo krásne počasie a skialpinistami a inými turistami to tam žilo. A čo je tam kamzíkov a aké sú krotké. Vrelo odporúčam.

to Alino:
Mslím, že s tým šoférom som to už vyhral dávno.

to skriatok:
samozrejme, nové info určite poskytnem.

Matus

Peto:
Nemas nahodou skusenosti aj s winterraumami na chatach v Raxalpe? Na nete som nasiel nejake info o zimnych izbach v chatach Habsburghaus a Otto-Haus. Dokonca Karl Ludwig Haus by mala byt otvorena aj v zime. Nevies v akom stave su tie winterraumy a ci je Karl Ludwig Haus naozaj otvorena?

Alino

Petko len ci nebudes ty chudiatko ak pojdeme na jednom aute. Co ak vyhras konkurz na sofera?

Skriatok

Dik Peter. Pojdeme asi len zaciatkom maja, vtedy neviem ci nebudu uz fungovat chaty. Na Velku noc tam bude este isto dost snehu,a skialpy mam len ja z partie :(.
Ked pridas potom dalsie info, budem velmi vdacny.

Peťko

V Seewiesene, na začiatku údolia Seetal je parkovisko. Tu by sa dalo postaviť stan, alebo ďalej v doline. Na jar ti je ale stanovanie zbytočné, pretože keďže ešte nie je sezóna, na chatách môžeš využiť winterraumy. Máš to zadarmo a hlavne si dosť vysoko, aby si mohol už od rána šľapať. Výborný bivak je na Voisthaler Hutte. K dispozícii je drevo a jednou partiou známych bol vykúrený na viac ako 30 stupňov. Trochu sparťanské podmienky sú vo Fleischer-Biwaku. Ale tento má zas výhodu, že je to z neho len na skok na samotný vrchol Hochschwabu. A sú z neho krásne pozorovateľné východy slnka. Kedysi bol winterrraum aj na starej chate Schiestl, ale tú už zbúrali a pri nej postavili novú chatu. Ale tam neviem, ako je to s winterraumom. O dva týždne, ak boh a majster v práci dá, by som sa mal s niekoľkými priateľmi vyskytnúť práve na tomto mieste, takže potom budem múdrejší a ozvem sa.
Mimochodom, autor niektorých fotiek k tomuto článku, bude tiež jedno z tých chudiatok, ktoré budem vláčiť po tomto krásnom pohorí.
Tomáško zdravím ťa.

Skriatok

Dik za tip. Na jar sa chystam aj tak na Hochshwab. Nevie niekto o parkovisku v okoli, kde sa toleruje stanovanie?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma